You are currently viewing Bujaság és gasztronómia találkozása? Egyedülálló szakácskönyve jelent meg Borsa Brown írónőnek

Bujaság és gasztronómia találkozása? Egyedülálló szakácskönyve jelent meg Borsa Brown írónőnek

Borsa Brown neve leginkább a romantikus regényekkel kapcsolatban lehet ismerős, noha a szerzőnek jelent már meg mesekönyve és katonai albuma is.

A népszerű írónő ezúttal egy nagyon egyedi szakácskönyvvel jelentkezett: öt ország ételkülönlegességeit hozta el nekünk, megfűszerezve a kötetet az azokhoz kapcsolódó regényeinek részleteivel is. A Sava-Borsa a szerző születésnapján jelent meg november 16-án, a sajtó számára a finom falatozással egybekötött bemutatót november 19-én tartották a BOOOK konyhájában.

Az érkező vendégeket a BOOOK konyhájában azonnal finomságok fogadták: falafel arab salátával, kalács friss eperlekvárral, és természetesen a frissítő, élénkítő italok sem maradhattak el: lehetett választani (vagy mindkettőt fogyasztani) a zsályás teakoktél (sájn) és a török kávé között.

A tökéletes második reggeli elfogyasztása után az írónővel Tímár-Gregorits Nóra az Álomgyár Kiadó vezetője beszélgetett, a könyv ötletének megszületéséről, és persze arról is, mi alapján válogatta ki a recepteket a regényes szakácskönyvbe Borsa.

Megtudhattuk, hogy az írónő regényei mindig olyan külföldi országokban játszódnak, ahol ő maga is megfordult már, fontos számára az, hogy megismerkedjen a helyi szokásokkal, hagyományokkal – és természetesen a térség gasztronómiájával is. Így találhatunk recepteket Szicíliából, Szardíniából, Törökországból, Szaúd-Arábiából és Amerikából is.

Floridában Borsa a New Amish közösséggel találkozott, akik már kevésbé szigorú szabályok szerint élnek, így például egy csodálatos éttermük is van, ahol jobbnál jobb falatokat lehet megkóstolni.

A kötet a már említett receptek és regényrészletek mellett káprázatos ételfotókat is tartalmaz: a BOOOK kiadó részéről a projekt művészeti vezetője Sólymos Ágnes Eszter elmesélte, hogy mennyire élvezték a közös munkát az írónővel, a fotókat Kaszás Gergely fotóssal festményszerűnek álmodták meg és a regényrészletekhez, az adott ország vizuális és motívumvilágához igyekeztek igazítani őket. Mindenre figyeltek, ami sajátossága, jellemzője egy adott térségnek: a kiegészítőkre, és még a fényvilágra is.

A jó hangulatú beszélgetés után természetesen ismét az ételé lett a főszerep: egy autentikus arab rizseshúst, a Kabsát lehetett megkóstolni. Fejszák Tamás séf – aki a receptek tökéletesítésében is segítője volt Borsának – már a végső simításokat végezte az ételkölteményen, amikor az írónő elmesélte, hogy ez az étel alapvetően a sivatagban, a homokban készül. A Kabsa gyorsan el is fogyott, és természetesen a dedikálás sem maradt el.

És mennyire kell haladó szakácsnőnek lenni a Sava-Borsa receptjeihez?

Az írónő elmondta, hogy igyekezett olyan recepteket választani a könyvbe, amiket kezdőknek is bátran ajánl kipróbálásra. Így nincs más hátra, főzésre fel!

A könyv megrendelhető itt>>>

(fotók: Álomgyár Kiadó)

 

Tetszett? Oszd meg mással is!

Vélemény, hozzászólás?