You are currently viewing Croque Monsieur avagy “krok mösziő” a Szállító filmből

Croque Monsieur avagy “krok mösziő” a Szállító filmből

Megvan a Szállító c. filmből, amikor kedvenc főhősünk felhívja segítségért a francia rendőrt, aki éppen a rendőrségen főz, mert annyira vacak a szendvicsük, hogy muszáj azonnal egy Croque Monsieur-t összedobnia ott a kapitányságon?

Az a bizonyos “krok mösziő” amint kedvenc francia nyomozónk dolgozik az a Croque Monsieur, ami nem más, mint egy jól összerakott francia melegszendvics. És természetesen nem csak úgy ám, hogy összedobálunk mindenfélét, ami a hűtőben van, hanem francia konyhához méltóan készül.

Hozzávalók:

8 szelet kenyér (4 szendvicshez)

4 szelet jó minőségű sonka

8 szelet gruyere sajt

5 dkg  vaj

1,5 tk. liszt

3 dl tej

1 db tojás

1 tk dijoni mustár

só és bors ízlés szerint

szerecsendió egy csipetnyi

8 szelet ementáli sajt

Elkészítése:

Először a hollandi mártást készítjük el, mert az kicsit hosszadalmasabb. Egy lábosban forraljunk vizet és tegyünk rá egy másik, kisebb lábost és gőz felett készítjük el a mártást. Keverjük habosra a tojássárgáját a vízgőz felett, majd vegyük le a  tűzről, adjuk hozzá a vajat és hagyjuk felolvadni folyamatos kevergetés mellett. Citromlével és sóval ízesítsük.

A kenyérszeleteket előkészítjük, megkenjük mustárral, rátesszük a sajtokat, közé a sonkaszeleteket, minden szendvicspár egyik felére rákanalazunk a hollandi mártásból, majd összecsukjuk óvatosan a szendvicset és asztali szendvicssütőben készre sütjük. Ízlés szerint csipet szerecsendiót is keverhetünk a hollandi mártásba, mert ez kiemeli majd az ízeket.

Ha csípősen szeretnéd, akkor a Szabi kedvence, közepesen erős, igazi mindenrenyomkodós szószt ajánlom hozzá.

Jó étvágyat!

V. Topor Erika
Gourmet & Delicious Manufaktúra

(A kép a szerző tulajdonát képezi, felhasználása engedélyköteles.)

 

Tetszett? Oszd meg mással is!

Vélemény, hozzászólás?