Megvan a Szállító c. filmből, amikor kedvenc főhősünk felhívja segítségért a francia rendőrt, aki éppen a rendőrségen főz, mert annyira vacak a szendvicsük, hogy muszáj azonnal egy Croque Monsieur-t összedobnia ott a kapitányságon?
Az a bizonyos “krok mösziő” amint kedvenc francia nyomozónk dolgozik az a Croque Monsieur, ami nem más, mint egy jól összerakott francia melegszendvics. És természetesen nem csak úgy ám, hogy összedobálunk mindenfélét, ami a hűtőben van, hanem francia konyhához méltóan készül.
Hozzávalók:
8 szelet kenyér (4 szendvicshez)
4 szelet jó minőségű sonka
8 szelet gruyere sajt
5 dkg vaj
1,5 tk. liszt
3 dl tej
1 db tojás
1 tk dijoni mustár
só és bors ízlés szerint
szerecsendió egy csipetnyi
8 szelet ementáli sajt
Elkészítése:
Először a hollandi mártást készítjük el, mert az kicsit hosszadalmasabb. Egy lábosban forraljunk vizet és tegyünk rá egy másik, kisebb lábost és gőz felett készítjük el a mártást. Keverjük habosra a tojássárgáját a vízgőz felett, majd vegyük le a tűzről, adjuk hozzá a vajat és hagyjuk felolvadni folyamatos kevergetés mellett. Citromlével és sóval ízesítsük.
A kenyérszeleteket előkészítjük, megkenjük mustárral, rátesszük a sajtokat, közé a sonkaszeleteket, minden szendvicspár egyik felére rákanalazunk a hollandi mártásból, majd összecsukjuk óvatosan a szendvicset és asztali szendvicssütőben készre sütjük. Ízlés szerint csipet szerecsendiót is keverhetünk a hollandi mártásba, mert ez kiemeli majd az ízeket.
Ha csípősen szeretnéd, akkor a Szabi kedvence, közepesen erős, igazi mindenrenyomkodós szószt ajánlom hozzá.
Jó étvágyat!
V. Topor Erika
Gourmet & Delicious Manufaktúra
(A kép a szerző tulajdonát képezi, felhasználása engedélyköteles.)