Ezt a receptet úgy is lehetne nevezni, hogy egy feltuningolt húsleves, de az nem biztos, hogy elég kifejező lesz. Egy kicsit a pho levesre és a húsleves keverékére hajaz, friss zöldségekkel és friss fűszerekkel a meglévő főtt összetevők mellett.
Hozzávalók:
250 g csirkemell
3-4 db csirkeszárny
2-3 db csirkecomb
friss zöldfűszerek csokorban (petrezselyem, metélőhagyma, zsálya, kakukkfű)
2 gerezd fokhagyma
1 fej vöröshagyma
1 szál póréhagyma
5 db sárgarépa
2 db fehérrépa
só, bors
csipet fűszerpaprika
3-4 kisebb fej csiperkegomba
5 szem koktélparadicsom
1 db TV paprika
olaj a pirításhoz
10 db fürjtojás
víz
Elkészítése:
A húst mossuk meg (igen, tudjuk, már nem divat, de azért ezt a hagyományt nem fogjuk elhagyni mi legalábbis…) és a melle húsát vágjuk kis kockákra. A vöröshagymát hámozás után vágjuk apró kockákra és kevés zsiradékon kezdjük el a levesnek való lábosba felpirítani, majd tegyük rá a csirkemell kockákat és kicsit pirítsuk át.
A zöldségeket tisztítsuk meg és vágjuk fel kedvünk szerint. Lehet karikákra, lehet vékony csíkokra is, amihez kedvünk van.
Tegyük a csirkemellhez az összevágott zöldségeket és kicsit pirítsuk át, majd szórjuk rá a kevés pirospaprikát és a csumázott TV paprikát is szeljük mellé.
A lábast öntsük fel vízzel, tegyük hozzá a többi húst, gombát és a zöldfűszerek felét és kezdjük el lassú tűzön főzni.
Közben a többi alkotóelemet is vágjuk fel, mint a koktélparadicsom, póréhagyma és a maradék zöldfűszer. Ezeket csak tálaláskor fogjuk hozzáadni a leveshez.
Egy külön lábosban tegyük fel a fürjtojásokat főni, majd ha készen lettek, akkor hámozzuk meg és tegyük félre. Ez is majd a kész levesbe fog kelleni, tálalás előtt, hogy még izgalmasabb legyen.
A levest ízlés szerint sózzuk és borsozzuk.
Amint elkészült, megfőttek a húsok és a zöldség benne, akkor már tálalható is! Közvetlen tálalás előtt adjuk hozzá már a mélytányérokba a félbevágott fürjtojásokat, a friss fűszereket és a póréhagymát, paradicsomszeleteket.
Ha csípősen szeretjük, akkor pedig válasszuk hozzá a Végzet Asszonya chiliszószt!
Jó étvágyat kívánunk!
V. Topor Erika
Gourmet & Delicious Manufaktúra
(A kép a szerző tulajdonát képezi, felhasználása engedélyköteles.)