Ezt a kalácsot simán el lehet készíteni akár Húsvétra is, mert nemcsak szépen formázható, hanem finom is. Ráadásul ez nem csak frissen finom, hanem több naposan is, amikor egy picikét megszárad, kicsit ropogósabb lesz a külseje és úgy még jobban szeretjük.
Hozzávalók:
A tésztájához:
3 bögre finomliszt (2,5 dl-es)
3 púpozott ek cukor
1 csipet só
5 dkg vaj
2.5 dl tej (langyos)
1 kávéskanál instant élesztő
1 kávéskanál vanília kivonat
2 marék csokipasztilla
A kenéshez, hogy aranysárga és fényes legyen:
1 db tojássárgája
2 ek tej
Tálaláskor:
Elkészítése:
A hozzávalókat felhasználás előtt jó egy órával vegyük ki a hűtőből, mert úgy sokkal jobban lehet vele dolgozni.
Futtassuk fel az élesztőt 1 kávéskanálnyi cukorral langyos tejben. A lisztet keverjük el a cukorral és a sóval, majd ehhez adjuk hozzá a felfutott élesztős tejet, a maradék tejet, vajat és a vaníliát vagy vaníliás cukrot, csokipasztillákat.
A tésztát kezdjük el lassan dagasztani. Én ezt is általában kézzel csinálom, nincs különösebben eszközparkom ehhez a művelethez. A tésztával való kézi munka ráadásul nagyszerűen kikapcsolja az ember gondolatait, jó nézni, ahogy alakul a tészta a kezeim között.
Ha bedagasztottuk a tésztát, akkor egy órányira hagyjuk pihenni.
Várjuk meg, míg duplájára kel és utána álljunk csak neki formázni. Ha lassan kel, akkor várhatóan hűvös van neki, érdemes a legmelegebb szobába átvinni.
Ha fonott kalácsnak készítenénk, akkor három részre osztanánk, de most csak kettőre kell. Egy sütőformát (kerek) kenjünk ki vajjal és lisztezzük ki. A tészta egyik feléből készítsünk egy gombócformát és tegyük a sütőforma aljába.
A másik felét a tésztának már három felé vehetjük és kis hurkákat formálva belőle befonhatjuk a tésztahurkákat, majd koszorút hajtunk belőle és rátesszük a már sütőformában pihenő tésztagombócra.
Míg melegszik a sütő (180 C fokig), addig kelesztjük még egy kicsit a felül fonott kalácsunkat (maximum 30 perc). Sütés előtt megkenjük a tejes tojássárgájával és kb. 45 perc alatt aranybarnára sütjük.
Tálaláskor a szeleteket feketeribizli lekvárral kenjük meg, így lesz a legfinomabb!
Jó étvágyat!
V. Topor Erika
Gourmet & Delicious Manufaktúra
(A képek a szerző tulajdonát képezik, felhasználásuk engedélyköteles.)