You are currently viewing Csokis tallér, ha ropogtatnál valami szívmelengetőt

Csokis tallér, ha ropogtatnál valami szívmelengetőt

Nem szeretem a bekuckózni szót, mert már lassan mindenre ezt mondják, pedig ez a csokis tallér nagyjából erre való. A meleg habos kakaó mellé még egy plusz ropogtatnivaló, amitől a szívünk és lelkünk is átmelegszik rögtön.

Már csak a puha takaró kell hozzá, akár tél van, akár nyár. Na jó, nyáron talán limonádéval csipegetnénk el. A receptből kb. 20 közepes csokis tallér jön ki, így érdemes rögtön két adagot is bekeverni.

Hozzávalók:

15 dkg finomliszt

1 ek cukrozatlan kakaópor

0.5 tk szódabikarbóna

0.3 tk fahéj

10 dkg étcsokoládé

10 dkg vaj

15 dkg cukor

1 db tojás

 

Elkészítés:

A sütőt már a legelején elkezdhetjük előmelegíteni. 

A vajat előző este vegyük ki a hűtőből, hogy puha legyen, majd egy tálba téve a cukorral és a tojással habosra keverjük.

A lisztben elkeverjük a kakaóport és a fahéjat, szódabikarbónát. Hozzáöntjük a por állagú keveréket a vajas, habos részhez és jó alaposan elkeverjük. Először lassú fokozaton, majd tovább, hogy habosabb legyen. Akkor jó, ha kézzel formálható keveréket kaptunk.

Az étcsokit apró darabokra vágjuk, vagy csokipasztillát használunk hozzá.

Belekeverjük a csokit a masszába és elkezdünk kis diónyi gombócokat formálni a tésztából.

Egy sütőpapírral bélelt tepsire tegyük a golyókat. A golyók méretétől függően hagyjunk rá bőven helyet, mert sütés közben növekedni és terülni is fog a tészta. 

Kb. 12-15 perc alatt sül meg előmelegített sütőnél (200 C fokos légkeverésnél). Ha kint hagyod szabadon meghűlni, akkor meg fog keményedni a sütemény, de ha kézmelegen bezacskózod, akkor pihe-puha marad. 

Ha nem étcsokival dobnád fel, akkor bármilyen apró aszalt gyümölccsel is rendkívül finom lesz!

Jó étvágyat kívánunk!

V. Topor Erika
Gourmet & Delicious Manufaktúra

(A képek a szerző tulajdonát képezik, felhasználásuk engedélyköteles.)

Tetszett? Oszd meg mással is!

Vélemény, hozzászólás?