Tipikusan téli, melegítő ételek közé tartozik az indiai fűszer, a curry. Akár készen vesszük a curryt, akár magunk keverjük otthon több fűszerből, a currys csirketokány akkor lesz finom, ha friss a curry, mert úgy mind ízében, mind színében nagyszerű lesz.
Mi általában úgy szeretjük a tokányjellegű ételeket, hogy a szaftban lévő zöldségek egy része készre van főzve, másik része félpuha, hogy kissé roppanjon. Így még izgalmasabb ízkavalkád készíthető.
Hozzávalók:
1 nagyobb csirkemell (bőrrel együtt ha lehet)
4 egész csirkecomb (alsó- és felsőcomb)
2-3 darab csirkemáj
2 szál sárgarépa
1 közepes fehérrépa
1 marék zöldborsó
1 fej vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
1 tk currypor
1 késhegynyi gyömbérpor
só, bors ízlés szerint
olaj
3 dl kókusztejszín
Köretnek: rizs vagy currys tészta
Elkészítése:
A csirkét, ha nem a saját tanyasi csirkénk, én mindig megmosom alaposan. Kisebb kockákra vágom, a combot is feldarabolom, kicsontozom. A csirkebőrt is hozzá teszem kisebb kockákban, mert így lesz szaftos majd. A májat is felaprítjuk.
A hagymákat meghámozom, összeaprítom, minél kisebb kockákra, majd elkezdem zsiradékon megpirítani. Amikor már üvegesre dinsztelődött, hozzáteszem az apróra vágott húst és fehéredésig átpárolom, hogy a hús külseje “bezáródjon” és ne száradjon ki főzés közben.
A lábos alatt visszábbveszem a gázt kicsit, alacsony hőfokon a csirkehúshoz teszem a fűszereket és alaposan átkevergetem. Ha nagyon száraznak látom, kevéske olajat teszek hozzá és csak utána öntöm rá a 2-3 dl kókusztejszínt. Lassú tűzön, lefedve, időnként megkeverve összefőzöm az ízeket és egy csipet chilit is teszek a végére. Ezt nem szükséges, csak ha szereti valaki a csípőset.
Köretnek rizst vagy tésztát főzünk ki hozzá, mindkettő nagyon jól passzol. A currys tésztához általában a tészta főzővizéhez egy evőkanál Hétfejű Sárkány currychutney-t adok, mert így egyszerűen és gyorsan egy kellemesen fűszeres tésztát kapok.
Jó étvágyat kívánok!
V. Topor Erika
Gourmet & Delicious Manufaktúra
(A kép a szerző tulajdonát képezi, felhasználása engedélyköteles.)