Amikor jobb az idő, mindig a saláták lehetnek a mentőötletek, mégha unjuk is őket. De miért kellene unalmasnak lenni egy salátának?
Ha fel akarod dobni úgy, hogy ne érezd magad kecskének, nyúlnak vagy más növényevőnek, akkor a különböző dressingek, vagyis öntetek lehetnek a kiváló társaid.
Majonézrajongóknak fűszeresen
Majonéz mellé jól illeszkednek a mentafélék, akár szárítva, akár frissen keverjük hozzá. Mellé tehetünk narancsot vagy lime-ot is akár. A majonézt töltsük ki egy tálkába, a megmosott mentaleveleket vágjuk igazán apróra, csavarjuk rá a narancsot vagy lime-ot és keverjük a majonézhez.
Mustáros balzsamecetes fűszerekkel
A mustár önmagában véve is egy igen fűszeres, karakteres alapanyag, mellé a modenai balzsamecet csak még jobban kiemeli az ízeket. Dressinghez használhatunk borecetet, balzsamecetet, almaecetet is akár. Ha fűszerezni szeretnénk, akkor az ecethez keverjünk egy kevéske cukrot (ízlés szerint) és a frissen vágott fűszereket. Alaposan keverjük el és várjunk egy keveset, hogy az aromák kioldódjanak. Utána kerüljön hozzá a mustár és vele is keverjük el alaposan. A mustár elviseli a karakteresebb fűszereket is, bátran kísérletezzünk!
Gyümölcsös dressing natúr joghurttal
Az idénygyümölcsökből válogathatunk dressinghez is. A bogyós gyümölcsöktől kezdve egészen a hamarosan érő almáig, szilváig nagyon izgalmas ízeket tudunk kikeverni. Az almát, szilvát akár elő is süthetjük egy kevéske mézzel, blansírozott mandulával. Ettől megkaramellizálódik. Majd egy turmixgépbe tegyük bele az édes gyümölcsöket (természetesen kimagozás után), öntsük hozzá a natúr joghurtot, csipet szerecsendiót és egy kevéske chiliport, hogy pikáns legyen. Az édes gyümölcs és az enyhén csípős íz kiváló párosítás lesz salátára téve, de akár grillezett húsok mellé is!
Jó étvágyat!
V. Topor Erika
Gourmet & Delicious Manufaktúra
(A kép a szerző tulajdonát képezi, felhasználása engedélyköteles.)