Szeretitek az édesburgonyát, vagyis a batátát? A narancssárga belű batáta rendkívül finom, szinte sütőtökszerű íze grillezéskor jön ki a leginkább.
A nyári grillezések alkalmával nálunk rendszerint szokott batáta is a grillrácsra kerülni.
Az édesburgonyát sokféle módon lehet elkészíteni, van, aki chipsnek szereti, van aki sült krumpli helyett hasábokat süt belőle zsiradékban, de grillrácsra téve gyorsan elkészül és kiváló köret vagy salátalapanyag lesz belőle.
Hozzávalók:
1 nagyobb narancssárga húsú batáta
½ fej endívia saláta
2 fej lilahagyma
1 marék pirított szezámmag
3 ek. termelői méz
2 ek. Drakula csókja chutney
1 érett avokádó
2 ek előfőzött bab (fehérbab például)
1 marék rukkola
1 marék bébispenót
grillzöldség fűszerkeverék, só
olívaolaj
1 citrom leve
Elkészítése:
A batátát vágjuk szeletekre vagy ujjnyi vastag karikákra és alaposan fűszerezzük be a grillzöldség fűszerkeverékkel és kevés sóval. Izzítsuk be a grillezőt vagy akár sütőben is süthetjük, ha arra van időnk. (Nyáron kint a kertben praktikusabb természetesen sütögetni, hogy ne fűtsük fel a házat feleslegesen).
Ha kellemesen izzó parázs van, már süthetjük is a batátát.
Míg sül az édesburgonya, addig mossuk meg a zöldségeket alaposan és tépkedjük kézzel szét a salátaleveleket apró darabokra.
Hámozzuk meg a lilahagymát és vágjunk belőle nagyon vékony karikákat és csavarjuk rá a citrom levét, majd adjuk hozzá az olívaolajat ízlés szerint.
Adjuk hozzá a főtt babot is nyugodtan, hogy átjárhassa a fűszeres, citromos lé. Kerüljön rá a szezámmag is nyugodtan.
Az avokádót hámozzuk meg és vágjuk szeletekre.
Ha kész a batáta, akkor egy tálban keverjük hozzá a pár evőkanálnyi Drakula Csókja chutneyt és a plusz mézet. Ehhez a keverékhez jöhet hozzá a hagymás rész, keverjük jól el őket. Majd a legvégén, mikor már a batáta sem meleg, akkor kerül hozzá a friss saláta.
Jó étvágyat!
V. Topor Erika
Gourmet & Delicious Manufaktúra
(A kép a szerző tulajdonát képezi, felhasználása engedélyköteles.)