Ahogy jönnek be a hidegebb reggelek, kint is köd van és senkinek nincs kedve az orrát kidugni otthonról.
Mondjuk a Benedek-tojás nem éppen egy hétköznapokra való verziója a tojásevésnek, de hétvégére jól el lehet vele szórakozni.
Miért Benedek-tojás?
Az Egg Benedictet a híres wall street-i tőzsdeügynöknek, Lemuel Benedict-nek köszönhetjük az egyik történet szerint. Ő ugyanis, egyik reggel, talán 1894-ben, amikor betért a new yorki Waldorf Hotelbe, vajas pirítóst, buggyantott tojást sült szalonnával, és hollandi mártást rendelt, hogy megszabaduljon a másnaposságától. Oscar Waldorfnak annyira megtetszett a bankár új ételkombinációja, hogy másnap a reggeli és a brunch ajánlatban már Benedek tojása néven kínálta a vendégeknek. Ez az egyik történet.
A másik történet szerint Mr. és Mrs.Benedict az alsó Manhattani Delmonico’s-nál ebédelt minden szombaton, és a pincér ezt az ételt javasolta: muffin – sonka – tojás – hollandi mártás – annyi különbséggel, hogy szarvasgomba is került a tetejére. Mondjuk azért a szarvasgombás változatot is megkóstolnánk egyszer, de nézzük is akkor hogyan is készül az Egg Benedict (vagy Eggs Benedict).
Hozzávalók:
A hollandi mártáshoz:
1 tojás sárgája (főképp tanyasi tojással lesz szép a színe is)
6 dkg olvasztott házi vaj
1-2 ek víz
só, bors, cayenne-i bors
pár csepp citromlé (itt a bolti citromlé nem lesz ízvilágban finom, érdemes valódi citrommal készíteni)
A buggyantott tojáshoz:
2 egész tojás
1 tk ecet
só
víz a főzéshez
Tálaláskor: só, bors frissen fűszermalomból és mellé pár szelet bacon, pirított kenyér vagy egy jó avokádókrémes pirítós.
Elkészítése:
Először a hollandi mártást készítjük el, mert az kicsit hosszadalmasabb. Egy lábosban forraljunk vizet és tegyünk rá egy másik, kisebb lábost és gőz felett készítjük el a mártást. Keverjük habosra a tojássárgáját a vízgőz felett, majd levesszük a tűzről és hozzáadjuk a vajat és hagyjuk felolvadni folyamatos kevergetés mellett. Citromlével és sóval ízesítsük.
Ha már úgyis van forró vizünk, akkor vegyünk elő egy merőkanalat, tegyünk a forró vízbe kevés ecetet. Minden egyes tojást a merőkanálba fogunk egyesével a víz alá meríteni és pár percig vízben főzni, hogy a belseje még ne szilárduljon meg. 2 perc elegendő is lesz a tojásnak.Készítsünk egy kevéske sós, meleg vizet is magunk mellé, mert az ecetes vízből át kell picit a sós vízbe a tojást, hogy ne legyen ecetes ízű.
Akár avokádókrémes pirítóst, akár csak sima pirítóst vagy épp baconnel eszünk, a még meleg pirítósra tegyük rá a Benedek-tojásokat, öntsük le kevéske hollandi mártással és már fogyaszthatjuk is!
Jó étvágyat!
V. Topor Erika
Gourmet & Delicious Manufaktúra
(A kép a szerző tulajdonát képezi, felhasználása engedélyköteles.)