Kóser étkezés, közösségépítés és női erő – mindez egy személyben. Deutsch-Fehérváry Mercédesz rebecen, gasztroblogger, kétgyermekes anyuka és a Kosher szakácskönyv szerzője nemcsak főz, hanem szeretetet is ad. Egy terített asztal köré hív mindenkit, aki nyitott a zsidó hagyományokra, az értékekre és persze a jó ízekre.
A kóser konyháról, a vallási hagyományokról és a női szerepvállalásról kérdeztük – őszintén, személyesen.

Tomkó Bori: Mutasd be magad kérlek egy kicsit!
Deutsch-Fehérváry Mercédesz: Rabbi feleség (rebecen), háziasszony, anyuka, közösségi ember, hobbi szakács, marketinges, gasztroblogger, influenszer, szakácskönyv író és egy igaz, jó barát. Ez vagyok én dióhéjban. Egy nő, aki szeret 110%-on szeretni és élvezni az életet. Szeretek boldogságot, örömöt és támaszt közvetíteni. Szeretem az embereket, és legfőképpen szeretek nekik főzni. Ez az én szeretetnyelvem: egy terített asztal, ahol az emberek finom ételek mellett lehetnek önmaguk – boldogságban és szeretetben.
T.B.: Milyen ma zsidó nőnek lenni?
D-F.M.: Zsidó nőnek lenni mindig kihívásokkal teli. Ma is az, 100 éve is az volt, és holnap is az lesz. De ez egy édes kihívás. A zsidóság egy csodálatos és értékekkel teli vallás; tele szeretettel, élettel, szabállyal és természetesen főzéssel. Ha valaki egyszer belekóstol, biztosan nem bánja meg a fáradozást, hiszen zsidó nőként mindig mindent a jóért és a fejlődésért teszünk. Micvákkal, azaz jócselekedetekkel éljük a mindennapokat, és jót tenni igenis nagyon menő.
T.B.: És milyen egy rabbi feleségének lenni?
D-F.M.: Ha zsidó nőnek lenni kihívás, akkor rabbi feleségnek lenni nem más, mint egy mesteri próbatétel, amit csak teljes szívvel és szeretettel lehet végigvinni a célig. A cél pedig nem más, mint az emberek lelkének felemelése. Úgy gondolom, Petivel fantasztikus párost alkotunk minden téren, így az ő feleségének lenni nem nehézség, hanem egy kihívásokkal teli öröm.

T.B.: Mivel telik egy napod?
D-F.M.: A helyzet az, hogy mindig mással. Dolgozom, könyvet írok, anyuka vagyok, főzök, takarítok, háziasszony vagyok, beszélgetek mindenkivel, aki szeretne velem beszélgetni, viszem a vállalkozásom, és mindig van valami új ötletem, hogy mitől lehetne színesebb a közösségünk. Azt az egyet sajnálom, hogy csak 24 órából áll egy nap, mert az tényleg nagyon kevés.
T.B.: A zsidó szokások, előírások mennyire tarthatók ma Magyarországon?
D-F.M.: Én azt gondolom, ma már nagyon jó helyzetben vagyunk. A kóserságot tartani nem nehéz, és a különböző ünnepek betartása sem túl bonyolult – csak kell hozzá egy kis logisztika.
T.B.: Honnan jött a szakácskönyv ötlete? Jelent már meg más kóser szakácskönyv Magyarországon. A tiéd miben különbözik ezektől?
D-F.M.: A szakácskönyv ötlete elsősorban onnan jött, hogy a két gyönyörű gyermekem után a legnagyobb álmom egy szakácskönyv megírása volt. Amikor megkaptam rá a lehetőséget, még az sem tántorított vissza, hogy már fél lábbal a szülőszobában álltam. Szó szerint Rózi a könyvbe született bele. Ha valaki fellapozza, ezt láthatja is, hiszen a recepteket még nagy pocakkal fotóztuk, de a könyv záró oldalán már a kisasszony mosolyog ránk.
Nagyon rég volt itthon íródott kóser szakácskönyv a magyar könyvpiac polcain, így ez nem csak egy álom megvalósulása, de egy igazi űr betöltése is, hiszen ez a könyv mindenkinek hatalmas segítség lehet!



T.B.: A kóserság alapvető szabályai sokak számára logikusak, sőt inspirálóak lehetnek. Mesélsz erről picit?
D-F.M.: Természetesen! A kóserság szabályai nagyon röviden a következők:
•Csak bizonyos állatok ehetők (pl. kérődző, hasadt patájú emlősök; pikkelyes, uszonyos halak).
•A hús és a tejtermékek nem fogyaszthatók együtt.
•A kóser állatot speciális módon, fájdalommentesen kell levágni.
•A vér fogyasztása tilos, ezért azt el kell távolítani a húsból.
•Csak tiszta eszközökkel, kóser konyhában készült étel fogyasztható.
Ezek a szabályok a tisztaságot, etikát és szellemi fegyelmet szolgálják.
A kóserság nemcsak vallási, hanem etikai és egészségügyi szempontból is értékes lehet mások számára. Önfegyelem, tudatosság, közösségépítés – ezek mind benne vannak.
T.B.: Neked melyik a kedvenc zsidó szokásod vagy ünneped?
D-F.M.: A kedvenc szokásom a női micvák közül a kalácstésztából való levétel, azaz a hafrashat chala. Ez a szokás különösen szép, spirituális cselekedet – egy kis darab tészta (kb. egy olívabogyónyi mennyiség) leválasztása, amit régen a papoknak adtak, ma pedig általában elégetésre kerül. Szeretem ezt a micvát, sok szép emlék köt hozzá, és a könyvemben is kiemelt helyet kapott, hogy mindenki gyakorolni tudja.
Az ünnepek közül nehéz választani, de ha muszáj, akkor a sábátot mondanám. Minden héten megállunk, pihenünk, egymásra koncentrálunk, finom ételek és italok mellett. Együtt lenni, együtt nevetni – gyógyír. Én mindenkinek receptre írnám ezt az ünnepet!

T.B.: Ha valakit érdekel a zsidó vallás, hova fordulhat?
D-F.M.: Írjon nekem bátran! Szeretek a zsidóságról beszélgetni. Felemelő érzés mesélni arról, amit szívvel-lélekkel gyakorlunk a mindennapokban. Sokan az Instagramon keresnek meg, van, akivel közeli barátságot is kötünk. A könyvet is így írtuk meg: egy kis útmutató hozzánk és a mindennapi zsidó élethez.
T.B.: Hol találkozhatnak veled az olvasók, követők élőben?
D-F.M.: A Bethlen téri zsinagógában elsősorban, de az Instagramon – mint már említettem – nagyon sokan megkeresnek kérdésekkel, amikre mindig nagyon szívesen válaszolok. Idén tervezek főzőworkshopokat is tartani, érdemes lesz figyelni az oldalamat, hogy mikor és hol lehet majd rájuk jelentkezni.
Ha szeretnél belesni egy valódi, élő és szeretetteljes kóser konyhába, a Kosher nemcsak szakácskönyvként, hanem színes, személyes kalauzként is megállja a helyét – ahol Mercédesz keze nyoma minden betűben ott van.
Ha pedig többet szeretnél megtudni a kóser konyháról, vagy kipróbálnád a zsidó gasztronómia hagyományos és modern ízeit, keresd Mercit az Instagramon vagy a Kosher szakácskönyvet a boltokban – és készülj fel egy meleg, illatos, szeretettel teli fogadtatásra.
(Fotók: Kaszás Gergely. A képek Deutsch-Fehérváry Mercédesz tulajdona, felhasználásuk engedélyhez kötött.)