A francia reggelik egyik elmaradhatatlan finomsága a brioche (ejtsd: briós). A kalácshoz nagyon hasonlít, édes finomság, amely belül fehér és omlós, kívül pedig barna és ropogós.
Igazán egyszerűen elkészíthető, este bekészíted és reggelire megsütöd a családnak! Vajjal, lekvárral isteni finom és garantáltan egy morzsa sem marad belőle!
HOZZÁVALÓK:
300 gr búzafinomliszt
30 gr kristálycukor
10 gr friss élesztő
2 ek langyos tej
180 gr vaj
4 db tojás
ELKÉSZÍTÉS:
A lisztet és cukrot egy nagy tálban elkeverjük, az élesztőt a tejjel egy kis pohárban szintén. A vajat felmelegítjük, max. 35 fokig. Legyen krémes, épp hogy folyós állagú.
Mindent együtt elkeverünk. Legyen csomómentes!
A tojásoknál ügyeljünk a szobahőmérsékletre! Egyenként beledolgozzuk a tésztába. Kérlek, hogy ne egyszerre adjátok hozzá mind a 4 darabot, fontos, hogy külön-külön. Érdemes kézi mixert használni.
Miután kész, egy tiszta konyharuhával fedjük le és mehet a hűtőbe egy éjszakára pihenni.
Ha reggel készíted el, akkor délután-este már sütheted is. Bárhogy is, kb. 12 óra elteltével, kivesszük a hűtőből és formázzuk.
Itt most bármilyenné formázhatjuk attól függően, ki milyen klasszikus és kedvelt formákat szeretne…
Amennyiben sütőformát preferáltok, a formát kivajazzuk, a szilikont is!
A tésztát „adagoljuk” és a kiválasztott formákban, konyharuhával lefedve, SZOBAHŐMÉRSÉKLETEN kb. 1-2 órát pihentetjük.
Ne tegyétek napra, se sütőbe, huzatnak se tegyétek ki. Optimális számára a 22-23 fok.
OPCIÓ: sütés előtt, dekor cukorral is megszórhatjátok, illetve nálunk itthon közkedvelt az arany mazsola és a vörös áfonya. Aki szereti, bármilyen szárított gyümölcsöt tehet bele. Ez esetben viszont az ízesítést közvetlen a formázás előtt dolgozzuk bele. Értsd a 12 órás pihentetés UTÁN.
A tészta a pihentetés után cirka a duplájára fog nőni, erre készüljetek a porciózásnál.
Előmelegített sütőben, légkeveréssel 165 fokon 15-25 percig sütjük.
Nem tudom mekkora forma és adagok mellet döntötök, a fenti képen látható kisebb formáknak elég a 15 perc, a nagyobb „kenyér” forma lehet 25 perc is.
Jó étvágyat!
Neri Chauvin-Némethy
L’École de Grande Pâtisserie/Workshop Studio