Pihe-puha, de mégis formatartó piskóta-torta alap, gyümölcs- és citromtortához. Variálható mindenkinek kedvére, ráadásul gyerekkel együtt is könnyen elkészíthető!
HOZZÁVALÓK:
150 gr puha vaj
150 gr kristálycukor
3 db tojás
150 gr búza finomliszt
7 gr sütőpor
2 gr só
2 db citromhéj reszelve opcionális
2 db citrom facsarva, leve szűrve
ELKÉSZÍTÉS:
A vajat a cukorral elkeverjük, géppel dolgozzunk. A tojásokat egyenként hozzáadjuk, csomómentesen beledolgozzuk. Liszt, sütőpor, só két részletben szintén hozzáad, elkever. Ezt már kézi habverővel tudjuk végezni. A citromhéj opcionális, aki szeretné, most adjuk hozzá.
Vékonyan vajazott és vékonyan lisztezett formába töltjük a tésztát, légkeveréses sütőben 170 fokon 20 percig sütjük. Még forrón, miután kivesszük a sütőből, a citrom levével egyenletesem meglocsoljuk. Ajánlom a biberon (cumisüveg vagy más hasonló eszköz) használatát, így kontrollálható locsoláskor a mennyiség.
Tetszés szerint, citrom vagy más krémmel betöltjük és szervírozzuk. Én nagyon szeretem a citromkrémet házi crème fraîche-el kombinálni, lágyabb ízt kapunk és nagyon jól passzol a piskóta állagához.
Természetesen minden más süteményhez tökéletes, mint pl. gyümölcstortához.
Jó étvágyat!
Neri Chauvin-Némethy
L’École de Grande Pâtisserie/Workshop Studio