A konyha berendezése nagy kihívás, különösen, ha az első konyhádról van szó.
Serpenyők, fazekak, tálak és mindenféle kütyü… Azért, hogy ne pazarolj időt és pénzt felesleges dolgokra, a Bonami szakértői segítségével összeállítottunk egy listát azokról a konyhai eszközökről és kiegészítőkről, amelyek nem hiányozhatnak egyetlen háztartásból sem…
1. Fazekak és serpenyők
Legalább egy egyszerű edénykészletre mindenképp szükség lesz. A legelején is kell minimum egy nagyobb fazék, egy lábas és egy serpenyő. Az edény mérete legalább 2,5–3 liter legyen. A serpenyőből elég lehet a kisebb, 24-26 centiméter átmérőjű darab. Jobb, ha mélyebb, amiben nem csak palacsintát, de akár ázsiai ételeket is készíthetsz négy fő számára. Az edények anyagát a főzőlap típusának megfelelően válaszd ki.
Bonami-tipp: Ha időt akarsz spórolni, szerezz be egy igazán profi edényt, amivel a főzés gyorsabb és ezért gazdaságosabb is.
2. Kések és vágódeszkák
Bár a menő séfeknek sosem lehet elég késük, a kezdőknek az elején elegendő négy darab: egy univerzális konyhakés, egy hámozókés, egy süteményvágó kés és egy kulináris kés, például egy Santoku. Vágódeszkából háromra lesz szükség, egy a péksüteményekhez, egy a húshoz, egy pedig a zöldségekhez és gyümölcsökhöz. A fából készült vágódeszkákra ráteheted a forró edényeket, és felszolgálhatod rajta a nasikat, a műanyagok pedig könnyebben
karbantarthatók, és nem veszik át az ételek illatát. Jó, ha mindkettőből van a konyhádban.
3. Alapvető konyhai készülékek
Elektromos vízforraló nélkül nem élet az élet… Gyorsan felforralhatod vele a vizet, és szabadon marad egy főzőlap, miközben ezt használod forralásra. A desszertek készítésekor pedig nem hiányozhat a mérleg és a habverő, legyen ez akár egy klasszikus kézi, gépi mixer vagy pedig egy botmixer. Nem tudod elképzelni a reggelit vagy a vacsorát pirítós nélkül? Akkor hűséges társad lesz a kenyérpirító, de ha nem akarsz rá beruházni, egy minőségi serpenyő is megteszi.
4. Tálak
Több, különböző méretű tálakra is szükséged lesz. Ha kevés a hely a konyhaszekrényben, válassz egymásba tehető szettet, amivel sok helyet takaríthatsz meg. A műanyag tálak könnyűek, a rozsdamentes acélból készült darabokban pedig elegánsabb tálalni. A nagyobb tálak ideálisak a tészták és saláták összekeveréséhez, a kisebbek pedig a nasik tálalására.
5. Sütőedény vagy tepsi
Ha van sütőd, miért is ne használnád? Gyorsan és egyszerűen készíthetsz benne finomságokat egy sütőedény vagy tepsi segítségével. Akár fél órán belül elkészül a finom ebéd vagy vacsora.
6. Konyhai eszközök
Az élelmiszerek készítéséhez és tálalásához sokféle eszközre van szükség. Ezért szerezz be néhány jó fakanalat, szilikon
spatulát és sodrófát is. A szilikonból készült eszközök praktikusak és könnyen tisztíthatók.
7. Szükséges apróságok
És végül ne feledkezz meg az apróságokról sem! Szerezz be dugóhúzót, konzervnyitót, szűrőt, húsklopfolót, tojásszeletelőt és egy négyszögletes, sokoldalú reszelőt. És indulhatnak is a kulináris kalandozások!
További hasznos lakberendezési tippekért, dekorációs megoldásokért
és adventi, valamint karácsonyi inspirációért látogass el
a Bonami.hu oldalra!
(képek: Bonami)