You are currently viewing Epres eclaire fánk

Epres eclaire fánk

Itt az eperszezon, jó tudom szamóca az, de a köztudatban mégiscsak eper. Így akkor nem is vitás, hogy epres krémet kell gyártani, eperhabot, hozzá jó kis fánkot, méghozzá az ekler fánkot. 

Pár évvel ezelőtt azon kaptam magam, hogy muszáj megtanuljak eclaire fánkot sütni, mert elindultunk egy gasztrorendezvényen, ahol a termékeket be kellett tudni mutatni úgy ételként.

Akkor még szűzlányként topogtam az eclaire fánkok világában, mert nagyjából úgy indultam neki, mint anno a nagybőgőzésnek… Lett egy nagybőgőm, volt pár gitárkottám és nekiláttam kinetezni, hogy milyen húrok vannak a nagybőgőn. Ne is kérdezd… De megtanultam nagybőgőzni.

Summa summárom… az ekler fánk is nagyjából így indult és most jól meg is veregetem a vállam, mert szuper kis eklereket tudok azóta sütni.

Ezt hoztam most el nektek is, mert ha nekem sikerült kétbalkezes sütő-tündérnek, akkor ez bárkinek működhet.

Ezt a receptet már nem tudom honnan alakítottam ki, de felírtam a saját recepteskönyvembe és azóta szentként őrzöm!

Hozzávalók (14-16 db):

80 g vaj felkockázva

1,5 dl hideg víz

csipet só

1 tk. cukor

100 g liszt

3-4 tojás

Elkészítés:

A vajat felkockázom és egy hideg vízes edényt felteszek a tűzre. A vízbe teszek sót és cukrot, elkezdem főzni. Ebbe beleteszem a vajat is. Ezután ha felforrt ez a vizes, cukros, sós víz a vajjal, akkor hozzáteszem a lisztet és fakanállal alaposan átkeverem. Ez kb. 3 perc lesz, elkezd leválni az edény oldalfaláról. Innentől levesszük a tűzről és hűlni hagyjuk.

Egyesével adjuk hozzá a tojásokat, mindet egyesével szépen el kell leverni, akkor lesz jó a végeredmény. Ez kicsit macerás, de ha egybe beleöntöttem, tényleg nem sikerült olyan szellősre.

Gépi habverővel közepes fokozaton keverem addig, míg le nem folyik a habverőről a tészta. Hát a tészta állagát szemre kell belőni. Ez ha kicsi a tojás, akkor kellhet 3,5 tojás, de akár 4 is. Ha nagy a tojás, akkor elég lehet a 3.  

Habzsákba teszem vagy kanállal szaggatom ki sütőpapírral bélelt tepsire. Eléggé távol egymástól, mert háromszorosára is megnőnek a kis tésztahalmok.

Egy jó fél órát pihentetem a tésztát sütés előtt és aztán 220 fokon aranybarnára sütöm.

A krém:

A krémnek sokféle krémet lehet használni. Mivel mi házi vajat használunk, így aszerint mondom a receptemet.

15 szem eper megtisztítva és lepasszírzozva, majd hozzáadok annyi vajat, hogy krémes állagú legyen. A lassú habverős sebességgel keverem csak, hogy ne csapja ki a zsiradékot.Ez nekem házi vajjal kb. 10 evőkanál vajnyi mennyiség. Bolti vajnál ez bőven változhat.

Akkor is nagyon finom epres krém lesz, ha mascarpone sajttal kevered ki az epret. 

A mascarpones verzió krémje így néz ki:

2 dl habtejszín (ebből muszáj jó minőséget venni)

1 cs. habfixáló

25 dkg mascarpone

kb. 15-20 dkg eper

4-5 ek. cukor vagy méz

pár tk. levendulaszirup 

Az összetevőket habverővel összekeverem és már tölthető is a félbevágott ekler-fánkalapokba.

Friss mentával dekorálhatjuk és tálalás előtt porcukrozhatjuk is.

Jó étvágyat kívánok!

V. Topor Erika
Gourmet & Delicious Manufaktúra

(A kép a szerző tulajdonát képezi, felhasználása engedélyköteles.)

 

Tetszett? Oszd meg mással is!

Vélemény, hozzászólás?