You are currently viewing Fagylalt házilag? Igen! És szinte csak gyümölcsből! 

Fagylalt házilag? Igen! És szinte csak gyümölcsből! 

Minden egészséges életmódra való törekvés akkor bukik meg, amikor családi dínom-dánom van és hegyekben áll a süti, csoki és minden más földi jó, vagy jön a nyár a tengernyi fagylattal.

Erre évekkel ezelőtt kikísérleteztük a saját mentes fagyinkat házilag, ami legalább olyan finom, mintha készen megvennénk, ellenben mi szabályozzuk a beltartalmat és sokszor még több (valódi) gyümölcs is van benne, mint amit készen kapnánk.

Miből lehet fagyit készíteni?

A téli időszakban a mirelit gyümölcsöké a főszerep: mangó, bogyós gyümölcs keverékek, áfonya és akár a magozott meggy is jó! Nyáron viszont mindig szezonálisan, ami épp a kezünkbe kerül, legyen az bodzavirágtól kezdve a rebarbaráig bármi. 

A gyümölcsök mellé a natúr joghurt, a görög joghurt, a mascarpone sajt is tökéletes, de ha tejmentesben gondolkodunk, akkor a kókusztej sűrűbb változatai is tökéletesek.

Hozzáadott cukor kérdésben mi az inkább semmit állapotában vagyunk, mert ha elég édes a gyümölcs, akkor nem kíván mellé semmit. De ha kevesled, akkor szintén a méztől a cukorhelyettesítőkön át a cukorig bármit hozzá lehet adni. Mivel itt hidegen készül minden és főzés nélkül, a porcukor állag jobban keveredik, mint a kristálycukor, így érdemes azzal dolgozni.

Hogyan készül a házi fagylalt?

A jó krémes állaghoz egy hatékony turmixgép vagy botmixer kell a gyümölcsök mellé. Arra vigyázzunk, hogy ha magos a gyümölcs, akkor az kárt tehet a pengében, így a magozott meggynél legyünk óvatosak, mert hibák mindig becsúszhatnak.

A turmixgép edényébe alulra tegyük a gyümölcsöt, rá a joghurtot és akár a csokipasztillát. Magas fordulatszámon turmixoljuk össze jó krémes állagra.

Egy műanyag ételhordós dobozt vegyünk elő és kanalazzuk át a habos, hideg krémet és alaposan zárjuk le a dobozt, majd tegyük mélyhűtőbe pár órára. 

Általában félig fagyosan is át szoktam turmixolni, mert még izgalmasabb állagot kapunk, de akkor a csokipasztillát például nem teszem az elején bele, hogy a ropogós csoki ne darabolódjon el annyira. 

Pálcikás fagyit készítenél?

Régebben lehetett erre kapni formát, most nem is tudom létezik-e még ez a retro konyhai eszköz, de nekünk van. Viszont üvegpohárral is dolgozhatsz. Kisebb üvegpohárba is teheted és akkor pálcikát kell beleszúrni és úgy beleállítani a mélyhűtő fiókjába. Viszont ekkor már csak teljesen fagyosan vedd ki, mert a pálcika kimozdul, ha nem elég fagyos a fagyi.

Amikor itt kivennéd majd az üvegpohárból, érdemes picit várni, hogy a felületén olvadni kezdjen és akkor könnyen ki is jön belőle. Teljesen fagyosan sokkal nehezebb kiszedni.

Ha egyszerűsítenél a dolgon, akkor van egy olyan szószunk is például, ami csokoládés bogyósgyümölcsös, icipicit pikáns a poén kedvéért és le is fagyasztható fagyinak. De akár szirupjaink is kiválóak erre, sok talán egyszerűbb is belőlük készíteni, mint nekiállni házilag.

Jó étvágyat kívánunk!

V. Topor Erika
Gourmet & Delicious Manufaktúra

(A képek a szerző tulajdonát képezik, felhasználásuk engedélyköteles.)

 

Tetszett? Oszd meg mással is!

Vélemény, hozzászólás?