A hangulatos főételektől az ínycsiklandozó desszertekig, ezek az egészséges sütőtökös receptek gondoskodnak arról, hogy idén ősszel se maradj ki a jóból.
Fedezd fel a sütőtök ezer arcát: hidd el, ezek a receptek félelmetesen jók Halloween idején és az egész szezonban!
A vitaminokban, ásványi anyagokban és antioxidánsokban gazdag sütőtök nagyszerű módja annak, hogy a legegyszerűbb recepteket is “ősziesítsd”. A GymBeam összegyűjtötte kedvenc, egészséges sütőtökös receptjeit – édes és sós finomságokat egyaránt -, hogy minden ízében élvezhesd ezt az őszi zöldséget! Halloween idején és később is!
I. Túrós gnocchi sütőtökmártással
Mi kell a gnocchihoz:
120 g BIO tönkölybúza finomliszt + 20 g a lisztezéshez
80 g puha, alacsony zsírtartalmú túró (quark)
1 tojás 1/2 teáskanál só
Mi kell a mártáshoz:
200 g sütőtökpüré
100 ml zsírszegény tej
50 g parmezán
3 gerezd fokhagyma
1 evőkanál BIO Extra szűz olívaolaj
5 g parmezán
egy marék friss zsálya
só az ízesítéshez fekete bors az ízesítéshez
Hogyan készítsd el?
Az első lépés a gnocchi elkészítése. Keverd össze a lisztet a sóval, add hozzá a túrót és a tojást, és készíts sima, enyhén ragadós tésztát. Belisztezett felületen sodorj vékony rudat a tésztából, majd vágd rövid (kb. 1 cm-es) darabokra, és lisztezd be őket. Ezután fogj egy villát, fordítsd meg, és nyomj minden egyes tésztadarabot a villa fogainak, hogy megkapd a gnocchi jellegzetes formáját. Ezután tedd a gnocchit forrásban lévő sós vízbe, és addig főzd, amíg a darabok a víz felszínére nem emelkednek.
A mártáshoz olívaolajon pirítsd meg a finomra vágott fokhagymát, add hozzá a sütőtökpürét és a tejet, és főzd össze az egészet. Ezután szórd bele a parmezánt, a finomra vágott zsályát, és ízesítsd sóval és fekete borssal. Ha a parmezán megolvadt, keverd a megfőzött gnocchit a mártásba. Tálaláshoz szórj még rá egy kis parmezánt és zsályát.
II. Sült tökös zöldségtál feta sajttal
Mi kell hozzá?
1 hokkaido tök (500 g)
2 lilahagyma (200 g)
2 sárgarépa (200 g)
½ konzerv BIO Csicseriborsó (120 g)
50 g feta sajt
30 g méz
20 g BIO Tökmagolaj
1 fej fokhagyma
2 teáskanál szárított bazsalikom
1 teáskanál Provence-i fűszerkeverék
egy marék petrezselyemzöld/koriander
só és őrölt fekete bors
Hogyan készítsd el?
Finom és egészséges vacsorára vágysz? A mi kedvencünk egy gyorsan elkészíthető fogás, amihez nincs más dolgod, mint felkockázni a kedvenc őszi zöldségeidet, répát, lilahagymát, tököt. Tedd a zöldségeket egy tepsire, majd szórj rájuk egy jó adag csicseriborsót.
Hogy jó szaftos legyen az étel, keverd össze a tökmagolajat mézzel és a fűszerekkel, reszeld bele a fokhagymát és az egészet keverd össze, végül öltsd rá a zöldségekre.
Mielőtt betennéd sülni a zöldségeket, szórd meg az összemorzsolt feta sajttal. 180 fokon süsd 40-45 percig. Mindenképpen próbáld ki, ha valamilyen könnyű főételre vágysz, de köretként is működik húsok mellé.
III. Vaníliás és fahéjas illatú sütőtökös gofri
Mi kell a sütőtökös gofrihoz:
250 g búzaliszt
240 ml mandulatej vagy tehéntej
200 g sütőtökpüré
80 ml BIO Juharszirup
1,5 evőkanál almaecet
2 tk. szódabikarbóna
1 tk. fahéj
vanília rúd ízlés szerint egy csipet himalájai só
Mi kell a díszítéshez:
100 g mandarin
50 g áfonya
30 g Pekándió 20 ml BIO Datolyaszirup
Hogyan készítsd el?
Egy tálban keverd össze a száraz hozzávalókat, azaz a lisztet, szódabikarbónát, fahéjat és egy csipet sót. Ha ez megvan, add hozzá a többi hozzávalót, és alaposan dolgozd össze az egészet. Sütés előtt fújd be a gofrisütőt kókusz- vagy olívaolaj-spray-vel, és indulhat is a gofri-gyártás!
Tálalás előtt díszítsd a gofrikat. Mi például mandarinnal, áfonyával, pekándióval díszítve, és datolyasziruppal megkoronázva szeretjük a legjobban!
+1 PSL fitt módra azaz itt a szezon slágere, a Pumpkin spice latte!
Mi kell hozzá:
1 evőkanál sütőtökpüré
300 ml BIO Kókusztej
5 g BIO juharszirup
fahéj ízlés szerint
3 csésze espresso
ZERO Pumpkin Spice szirup – ízlés szerint
Hogyan készítsd el:
Nem kérdés, hogy ha ősz, akkor pumpkin spice latte-szezon! Szerencsére létezik a kávézókban kapható, telecukrozott PSL-nek otthon elkészíthető alternatívája, amit az étrendedbe is be tudsz illeszteni. Nincs más dolgod, mint a szokásos módon lefőzni az espressot, majd hozzáadni az előre összekevert juharszirupos, fahéjas sütőtökpürét. Végül ízlés szerint adj még hozzá kókusztejet és Pumpkin Spice szirupot!
A sütőtök egy olyan ezerarcú zöldség, amely már-már túl finom ahhoz, hogy ne csempészd bele az őszi receptjeidbe. Ne hagyd ki ezt a tápanyagokban gazdag, testet-lelket kellemesen melengető őszi finomságot, a félelmetesen jó ízekért! – szól a GymBeam tanácsa.
(kezdőkép: freepik)