You are currently viewing Gluténmentes, banános amerikai palacsinta – zabpehellyel mindig sikerül

Gluténmentes, banános amerikai palacsinta – zabpehellyel mindig sikerül

A palacsinta az egyik legnépszerűbb desszert a világon, de a gluténmentes változat elkészítése sokak számára igazi kihívást jelenthet.

Gyakran előfordul, hogy a tészta száraz lesz, repedezik vagy nem fordítható meg. Az sem ritka, hogy a végeredménynek fura mellékíze lesz, mert nem a megfelelő gluténmentes lisztet választjuk hozzá. Ilyenkor a palacsinta gyakran a konyha szomorú hősévé válik, és a kukában végzi.

Neked is eleged van a rakoncátlan palacsintákból? Szeretnél végre olyan desszertet készíteni, amit büszkén adhatsz a szeretteidnek is? Akkor figyelj!

Most egy olyan receptet mutatunk be, amit akár kezdő diétázók is könnyedén elkészíthetnek. De azoknak is meleg szívvel ajánljuk, akik gluténérzékeny vendéget várnak. Ugyan ez nem a hagyományos, tekerhető palacsinta, hanem az amerikai változat, cserébe lehetetlen elrontani.  

Mire figyelj a gluténmentes sütemény sütése során?  

A gluténmentes diétában kulcsfontosságú, hogy csak és kizárólag jelölten gluténmentes alapanyagokat használjunk.

Ha a gluténmentesség a cél, akkor csak jelölt zabpelyhet vásárolj.

Vendégeket várva ügyelj a tiszta edények és eszközök használatára. Például könnyen tisztítható evőkanállal vagy villával keverd ki a tésztát. A sütésnél is figyelj arra, hogy az amerikai palacsintát semmilyen szennyeződés ne érje, hogy a végeredmény ne csak tökéletes, de biztonságos is legyen. Ha pedig elkészült, fedd le, hogy semmi mással ne érintkezzen!  

A gluténmentes, banános amerikai palacsinta késztése  

Hozzávalók 6 darabhoz:

1 nagyobb banán (130 g kb.)

1 db M-es tojás (57 g kb.)

20 g apró szemű zabpehely

20 g vaj a sütéshez    

1/ Törd a banánt kis darabokra, majd keverd össze a tojással egy keverőtálban. Ekkor vedd elő a botmixert, és pépesítsd le! Ezzel az egyszerű mozdulattal nem csak egynemű lesz a palacsinta alap, de habos is. A turmixolással ugyanis levegő kerül bele, ami segít megemelni az amerikai palacsintát sütés közben.  

2/ Ezt követően keverd bele a zabpelyhet és hagyd állni a masszát 15 percen át. Ennyi idő alatt az aprószemű zabpehely megszívja magát, és a végeredmény puhább, szaftosabb lesz.  

3/ Vegyél elő egy palacsintasütőt, tedd bele a vaj felét, és hevítsd fel közepes hőfokon.  

4/ Amikor a vaj meleg, kanalazz három, nagyjából 7-8 centi átmérőjű masszát a serpenyőbe. Figyelj arra, hogy ne legyen túl forró! Ellenkező esetben a palacsinta oldalai megégnek, de belül folyósak maradnak. Ezt biztosan nem szeretnéd.  

5/ Süsd addig, amíg a palacsinta szélei aranybarnára pirulnak. Ekkor fordítsd meg széles lapáttal őket, és süsd meg a másik oldalukat is. A maradék vajat a másik három palacsinta sütéséhez használd fel!  

6/ Tálalhatod mézzel, porcukorral, juharsziruppal, Nutellával, lekvárral.

Jó, ha tudod!

A tekerhető gluténmentes palacsinta sütése sem annyira bonyolult. Egy alaplisztből, zablisztből is elkészíthető, de az arányokra és a technikára nagyon oda kell figyelni.

Hadarik Rita
glutenmentesdieta.hu

 

Tetszett? Oszd meg mással is!

Vélemény, hozzászólás?