Gyakran előfordul, hogy a tészta száraz lesz, repedezik vagy nem fordítható meg. Az sem ritka, hogy a végeredménynek fura mellékíze lesz, mert nem a megfelelő gluténmentes lisztet választjuk hozzá. Ilyenkor a palacsinta gyakran a konyha szomorú hősévé válik, és a kukában végzi.
Neked is eleged van a rakoncátlan palacsintákból? Szeretnél végre olyan desszertet készíteni, amit büszkén adhatsz a szeretteidnek is? Akkor figyelj!Most egy olyan receptet mutatunk be, amit akár kezdő diétázók is könnyedén elkészíthetnek. De azoknak is meleg szívvel ajánljuk, akik gluténérzékeny vendéget várnak. Ugyan ez nem a hagyományos, tekerhető palacsinta, hanem az amerikai változat, cserébe lehetetlen elrontani.
Mire figyelj a gluténmentes sütemény sütése során?
A gluténmentes diétában kulcsfontosságú, hogy csak és kizárólag jelölten gluténmentes alapanyagokat használjunk.
Ha a gluténmentesség a cél, akkor csak jelölt zabpelyhet vásárolj.
Vendégeket várva ügyelj a tiszta edények és eszközök használatára. Például könnyen tisztítható evőkanállal vagy villával keverd ki a tésztát. A sütésnél is figyelj arra, hogy az amerikai palacsintát semmilyen szennyeződés ne érje, hogy a végeredmény ne csak tökéletes, de biztonságos is legyen. Ha pedig elkészült, fedd le, hogy semmi mással ne érintkezzen!
A gluténmentes, banános amerikai palacsinta késztése
Hozzávalók 6 darabhoz:
1 nagyobb banán (130 g kb.)
1 db M-es tojás (57 g kb.)
20 g apró szemű zabpehely
20 g vaj a sütéshez
1/ Törd a banánt kis darabokra, majd keverd össze a tojással egy keverőtálban. Ekkor vedd elő a botmixert, és pépesítsd le! Ezzel az egyszerű mozdulattal nem csak egynemű lesz a palacsinta alap, de habos is. A turmixolással ugyanis levegő kerül bele, ami segít megemelni az amerikai palacsintát sütés közben.
2/ Ezt követően keverd bele a zabpelyhet és hagyd állni a masszát 15 percen át. Ennyi idő alatt az aprószemű zabpehely megszívja magát, és a végeredmény puhább, szaftosabb lesz.
3/ Vegyél elő egy palacsintasütőt, tedd bele a vaj felét, és hevítsd fel közepes hőfokon.
4/ Amikor a vaj meleg, kanalazz három, nagyjából 7-8 centi átmérőjű masszát a serpenyőbe. Figyelj arra, hogy ne legyen túl forró! Ellenkező esetben a palacsinta oldalai megégnek, de belül folyósak maradnak. Ezt biztosan nem szeretnéd.
5/ Süsd addig, amíg a palacsinta szélei aranybarnára pirulnak. Ekkor fordítsd meg széles lapáttal őket, és süsd meg a másik oldalukat is. A maradék vajat a másik három palacsinta sütéséhez használd fel!
6/ Tálalhatod mézzel, porcukorral, juharsziruppal, Nutellával, lekvárral.
Jó, ha tudod!
A tekerhető gluténmentes palacsinta sütése sem annyira bonyolult. Egy alaplisztből, zablisztből is elkészíthető, de az arányokra és a technikára nagyon oda kell figyelni.
Hadarik Rita
glutenmentesdieta.hu