A granola, vagyis a pirított müzli lényege, hogy sok-sok maggal és szárított gyümölccsel készül. Ezt házilag is pofonegyszerűen el lehet készíteni, ráadásul lehet az allergének tekintetében még személyre szabottabb is lesz, mint egy készen vásárolt.
Ízlés és allergia kérdése tehát, hogy miből készítjük. Most egy alapreceptet hoztam, ahogy sokáig én is készítettem magunknak, 4 főre való adaggal számolva:
Hozzávalók:
150 gramm zabpehely
40 gramm mandula (hámozott)
40 gramm kókuszpehely
30 gramm kesudió
30 gramm mazsola
30 gramm vörösáfonya (aszalt)
20 gramm napraforgómag
2 evőkanál olaj
Újabban a napraforgómagra allergiás lettem, így arany lenmagra cseréltem ki és így is nagyszerű lett.
Elkészítés:
A mézet és az olajat keverjük össze, majd jöhet hozzá a zabpehely. Alaposan keverjük át, hogy a zabpelyhet mindenhol befedje.
A magvakat én konyhai aprítógépben szoktam “darálni”, mert az kellemesen nagy szemcseméretet hagy eredményként (nem porít). De ha nincs konyhai aprítógéped, akkor egy vastagabb nejlonzacskóba is beleteheted a magokat és óvatosan kalapáccsal is összetörheted őket. (Érdemes ehhez egy téglát is a zacskó aljára tenni, hogy ne a konyhakövet püföld szét.)
Egy sütőpapírral bélelt tepsit készítsük elő.
A magokat keverjük hozzá a mézes-olajos zabpehelyhez, majd az apróra vágott aszalványok is jöhetnek hozzá.
Ezt a keveréket az előkészített tepsibe lapogassuk bele egyenletesen. Előmelegített sütőben, 180 C fokon 15 perc alatt süssük át.
Ha kihűlt, akkor mehet befőttesüvegbe vagy ételhordó dobozokba és elég csak étkezés előtt felönteni tejjel vagy magtejjel. Kiváló desszert és akár reggeli is lehet belőle.
Jó étvágyat!
V. Topor Erika
Gourmet & Delicious Manufaktúra
(A képek a szerző tulajdonát képezik, felhasználásuk engedélyköteles.)
Lehet tudni, mennyi méz kell a leírt receptbe? Köszönöm szépen!