You are currently viewing Házi gyógyteák rejtelmei

Házi gyógyteák rejtelmei

Betegség esetén sokan gyorsan a gyógyteákban keressük a megoldást, ami egészen addig jó, amíg tudjuk mit csinálunk. Úgy valóban. A gyógyteák világa rendkívül széles tudást igényel, ugyanúgy vannak egyéni érzékenységek, mint ahogy más területen, akár étkezésnél, akár gyógyszereknél.

Bár a gyógyteákat nehezebb túladagolni, mégis körültekintőnek kell lenni vele. A hatékony gyógyteázásnak sok ismérve van, amiből most egy pár alapvetőt szedtem csak össze.

Ismerd a pontos diagnózist

Talán az egyik legfontosabb dolog a gyógyteák kérdésében is, hogy ismerd a pontos diagnózist. Az nem sokat segít, ha annyit tudsz, hogy köhögsz és rögtön kitalálsz rá valami ismert betegséget és arra iszol teát.

A hatóanyagok ismerete és a pontos betegség ismerete nélkül nem érdemes ezt önhatalmúlag elkezdeni. Már csak azért sem, mert teljesen más keveréket kell készíteni egy száraz köhögésre, mint egy hurutosra és ez csak egy példa a sokból. 

Egyéni érzékenységek ismerete

Hosszútávon a gyógyteákkal ugyanúgy lehet kárt is okozni, mint bármi más kezeléssel. Bár vannak ismert alapvető gyógynövények, ha tudjuk mire vagyunk érzékenyek, allergiásak, mit mikor szabad használni, akkor máris sokat tettünk az egészségünkért.

Hogy egy érdekes példát hozzak, a bíbor kasvirágot az egyik legerősebb immunerősítőként ismeri a világ (sok egyéb más immunerősítő hatású gyógynövény mellett), viszont rengetegen allergiásak a bíbor kasvirágra, amiről nem is tudnak. Annak, aki allergiás rá akár gyulladásokat is okozhat, ami miatt pont az ellenkező hatást váltja ki, mint amit szeretnénk.

Ugyanígy például vesekőre való hajlamnál csalánteát sem javasolt inni és a listát még ezernyi irányban bővíthetnénk. Tehát ha jót akarunk magunknak, akkor elkezdünk tanulni a témában és szakembertől kérni segítséget.

Vannak klasszikus gyógynövények, amit viszont magunk is használhatunk

Nyilván egyéni érzékenység kérdése itt is, de a leggyakrabban a hársfatea az, amit a legnagyobb biztonsággal ihatunk. Sok gyógyteakeverék alapját is szolgálja és a mindennapi gyógyteázás részeként is be lehet illeszteni. Talán erre a legkevesebben allergiásak.

6 éves kor felett a kakukkfűtea is megoldás lehet egy hurutos köhögésnél, csipetet tehetünk is a saját magunk által készített keverékekbe.

Nekem a kedvencem a virágteák világa, mert az ehető virágokból nagyon finom és könnyed tea készíthető. A rózsasziromból, csipet körömvirágból és szárított japánbirs szirmokból álló keveréket fehér vagy zöld teához keverem. Ha épp van itthon, akkor kap bele egy marék szárított bodzavirágot is és mentavirágot. Szezonjában a szárított akácvirággal is plusz ízt lehet belevinni.

A csipkebogyó tea önmagában is finom és egészséges, érdemes beépíteni a mindennapi teázásba.

Kellemes teázást kívánok!

V. Topor Erika
Gourmet & Delicious Manufaktúra

(A kép a szerző tulajdonát képezi, felhasználása engedélyköteles.)

 

Tetszett? Oszd meg mással is!

Vélemény, hozzászólás?