Házi mézespuszedli cukormázzal

Igazi nagymama-féle recept, amit szerecsendiós cukormázba forgatunk, időnként egy kis kakaós változattal megbolondítva.

Aki a bolti mézespuszedlit szereti, az ebben a receptben sem fog csalódni, mert rendkívül finom, ráadásul van, hogy lekvárral csemegézzük uzsonnára még mi is.

Ez a recept nem éppen diétás és nem is tudom, hogy valaha is sikerül-e igazán gluténmentesre és cukormentesre elkészítenem, mert valahogy eddig még ez nem jött össze. De rajta vagyunk, mert az íze hiányzik és természetesen az édességnek is nehéz ellenállni.

Hogy még ezt a receptet istenítsem kicsit, tipikusan az, amit ha bedobozolsz, sokáig el is tárolható, így akár egyszerre többet is készíthetsz, van esély rá, hogy marad másnapra is.

Hozzávalók a tésztához:

50 dkg finomliszt

15 dkg rétesliszt

15 dkg méz

15 dkg porcukor

10 dkg vaj

3 db tojás

1 kávéskanál szódabikarbóna

1 kávéskanál fahéj

1 kávéskanál szegfűszeg

1 késhegynyi gyömbér

Mázhoz:

2 db tojás fehérjéje

25 dkg porcukor

Ha kakaósan akarod készíteni, akkor a liszttel keverj el a tésztánál 1-2 evőkanálnyi holland kakaóport és a máznál is a porcukorból vegyél le 5 dkg-ot és 5 dkg kakaópor legyen helyette benne. 

Elkészítés:

A mézet melegítsd fel, de lehetőleg ne mikróban, hanem mondjuk gőz fölött (az sokkal kíméletesebb) és a cukorral, vajjal és tojással keverd ki habosra. 

Ritkán mondok ilyet, de a lisztet szitáld át és úgy add a keverékhez. A liszttel előtte viszont keverd el a fűszereket és szódabikarbónát, így sokkal egyenletesebben fog a kis sütigombócokba is jutni. Ha már gyúrás közben nem ragad a kezedre, akkor gombócformába gyúrd össze és folpackba csomagolva tedd a hűtőbe pihenni egy éjszakára.

Másnap, ha a tészta kipihente magát, vedd ki a hűtőből, lisztezett deszkán gyúrd át, majd közepes dióméretű gombócokat formázz belőle.

Sütőpapírral bélelt tepsire sorakoztasd fel a kis gombócokat úgy, hogy vedd számításba, duplájukra fognak nagyjából megnövekedni sütés közben.

Előmelegített sütőben, 190 C fokon süsd ki a puszedliket 15 perc alatt.

A kisült puszedlikre már csak a mázat kell rátenni. Gőz fölött olvaszd meg a tojásfehérjés, kakaóporos cukrot. Ha készen van, forgasd meg benne a sütiket és rácson pihentesd vagy sütőpapírra téve.

Ha elég ügyes vagy, akkor a máz nem fog lerepedni róla, nekem nem mindig sikerül, de a melegebb puszedlikre többnyire jobban ragad a máz, mint a már kihűltre.

Jó étvágyat!

V. Topor Erika
Gourmet & Delicious Manufaktúra

(A képek a szerző tulajdonát képezik, felhasználásuk engedélyköteles.)

 

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük