Igazi nagymama-féle recept, amit szerecsendiós cukormázba forgatunk, időnként egy kis kakaós változattal megbolondítva.
Aki a bolti mézespuszedlit szereti, az ebben a receptben sem fog csalódni, mert rendkívül finom, ráadásul van, hogy lekvárral csemegézzük uzsonnára még mi is.
Ez a recept nem éppen diétás és nem is tudom, hogy valaha is sikerül-e igazán gluténmentesre és cukormentesre elkészítenem, mert valahogy eddig még ez nem jött össze. De rajta vagyunk, mert az íze hiányzik és természetesen az édességnek is nehéz ellenállni.
Hogy még ezt a receptet istenítsem kicsit, tipikusan az, amit ha bedobozolsz, sokáig el is tárolható, így akár egyszerre többet is készíthetsz, van esély rá, hogy marad másnapra is.
Hozzávalók a tésztához:
50 dkg finomliszt
15 dkg rétesliszt
15 dkg méz
15 dkg porcukor
10 dkg vaj
3 db tojás
1 kávéskanál szódabikarbóna
1 kávéskanál fahéj
1 kávéskanál szegfűszeg
1 késhegynyi gyömbér
Mázhoz:
2 db tojás fehérjéje
25 dkg porcukor
Ha kakaósan akarod készíteni, akkor a liszttel keverj el a tésztánál 1-2 evőkanálnyi holland kakaóport és a máznál is a porcukorból vegyél le 5 dkg-ot és 5 dkg kakaópor legyen helyette benne.
Elkészítés:
A mézet melegítsd fel, de lehetőleg ne mikróban, hanem mondjuk gőz fölött (az sokkal kíméletesebb) és a cukorral, vajjal és tojással keverd ki habosra.
Ritkán mondok ilyet, de a lisztet szitáld át és úgy add a keverékhez. A liszttel előtte viszont keverd el a fűszereket és szódabikarbónát, így sokkal egyenletesebben fog a kis sütigombócokba is jutni. Ha már gyúrás közben nem ragad a kezedre, akkor gombócformába gyúrd össze és folpackba csomagolva tedd a hűtőbe pihenni egy éjszakára.
Másnap, ha a tészta kipihente magát, vedd ki a hűtőből, lisztezett deszkán gyúrd át, majd közepes dióméretű gombócokat formázz belőle.
Sütőpapírral bélelt tepsire sorakoztasd fel a kis gombócokat úgy, hogy vedd számításba, duplájukra fognak nagyjából megnövekedni sütés közben.
Előmelegített sütőben, 190 C fokon süsd ki a puszedliket 15 perc alatt.
A kisült puszedlikre már csak a mázat kell rátenni. Gőz fölött olvaszd meg a tojásfehérjés, kakaóporos cukrot. Ha készen van, forgasd meg benne a sütiket és rácson pihentesd vagy sütőpapírra téve.
Ha elég ügyes vagy, akkor a máz nem fog lerepedni róla, nekem nem mindig sikerül, de a melegebb puszedlikre többnyire jobban ragad a máz, mint a már kihűltre.
Jó étvágyat!
V. Topor Erika
Gourmet & Delicious Manufaktúra
(A képek a szerző tulajdonát képezik, felhasználásuk engedélyköteles.)