You are currently viewing Hírességek menüi várnak az idén 130 éves Gundelben

Hírességek menüi várnak az idén 130 éves Gundelben

A Gundel a miénk. Igen, a miénk, magyaroké. Benne van a történelmünk, benne vannak a hagyományaink, a jó ízek iránti rajongásunk.

A Gundel öröksége a mi közös büszkeségünk. A Gundel sikertörténete a mi közös nemzeti kincsünk. A miénk. A tehetségünk, a nyitottságunk, a befogadó vendégszeretetünk ragyogó bizonyítéka.

A GUNDEL MINDENKIÉ

A Gundel épülete 1894 óta áll a vendéglátás és a gasztronómiai kiválóság szolgálatában, idén ünnepli alapításának 130. évfordulóját. A Gundel Károly által megálmodott és megvalósított filozófia szerint az étterem mindig is a vendégszeretet, az odafigyelés, az innováció és a hagyományőrzés helyszíne volt.

A mai Gundel missziója, hogy ápolja ezt a legendás örökséget, megőrizze értékeit, hagyományait és mindenkivel megossza az élményt. E jeles jubileum alkalmából a Gundel csapata tovább erősíti ezt az elköteleződést.

„Hírességek Menüi”

A Gundel annyi mindenről híres. A magyar gasztronómiát meghatározó receptjeiről, az évszázados vendégszeretetéről, társadalmi érzékenységéről – és híres a híres vendégeiről is. Királyi és egyházi méltóságok, hercegek, politikusok, világsztárok látogatásai gazdagítják a 130 éves Gundel Palota történetét. Az ismert vendégek pedig különleges menüsorokat fogyasztottak, amelyek mások számára nem voltak elérhetők – eddig.

A Gundel Palota 130 éves jubileuma alkalmából és a Gundel küldetéséhez híven, mostantól híres vendégeink Gundel élményeit is elérhetővé tesszük, megosztjuk mindenkivel. Most, akár évtizedek elteltével megidézzük ezeket az emlékezetes ízeket. A Gundel elindítja a „Hírességek Menüi” sorozatát.

Az első, a II. Erzsébet királynő tiszteletére rendezett fogadás „Négykoronás menüje” lesz, amely – vacsora formájában, egyszerű asztalfoglalással – néhány héten belül bárki számára elérhetővé válik: 10 napon át kérhető majd ez a fenséges válogatás.  A „Négykoronás” napokról hamarosan a weboldalon és a Facebookon találhatnak információkat az érdeklődők.

II. Erzsébet látogatása Magyarországon – 1993. május 4-7.

1993. május 4-én Göncz Árpád köztársasági elnök meghívására Magyarországra érkezett II. Erzsébet brit királynő, valamint férje, Fülöp edinburgh-i herceg.

Az uralkodói pár a hazánkban töltött 4 nap alatt – a kötelező politikai körök mellett -megtekintette az Operaházban a Csipkerózsika balettet, kirándult Kecskeméten és Bugacon, illetve ebédelt a Gundel étteremben.

Május 5-én, a jeles protokolláris eseményen Antall József miniszterelnök és felesége adott ebédet II. Erzsébet és férje, Fülöp edinburghi herceg tiszteletére. A 32 személyes ebéd a királyi pár fogadásával kezdődött a Gundel Palota emeletén található Erzsébet Királyné Bálteremben.
A Gundel kiválasztása és az itt megrendezett ebéd azért volt különösen nagy szó, mert állítólag ez volt a négy itt töltött nap egyetlen ünnepélyes alkalma, amikor a királyi pár nem az otthonról hozott udvari szakács ételét fogyasztotta.

Felkészült a Gundel

Az ünnepélyes ebéd előtt a konyha 10 próbamenüt készített, hogy mindenképpen beleférjenek a rendelkezésre álló pontosan 1 óra 40 percbe. A gyorsaság mellett természetesen adtak a minőségre is. Az étlapot kézzel írták, a felszolgálóknak pedig külön koreográfiát tanítottak.

A Kurír így adott hírt a készülődésről: „Tizenkét perfekt angol pincér – nyolc fekete szmokingos, fehér kesztyűs étekhordó és négy spenceres, ugyancsak fehér kesztyűs italosfiú – lesi majd minden óhaját-sóhaját” a vendégeknek”.

Az épület előtti útszakaszt teljesen lezárták, a kíváncsiskodók az út két oldalán várták a királynőt és férjét szállító autót. A vendégeket a Palota vörösmárvány lépcsőjén keresztül kisérték fel az emeletre.

A welcome drink és az ünnepélyes ebéd

Az ebéd helyszíne a Gundel Palota emeletén található Erzsébet Királyné Bálterem volt, ám érkezés után a welcome drinket az emeleti teraszon fogyasztották el a vendégek. A személyzet jobbnál jobb italkülönlegességekkel készült, ám a királyi felség egyszer csak így szólt: „Gin Tonic please”. A Gundel Palota egyik beszámolója szerint erre senki sem számított, így Kozma Kálmán házigazgató hármasával szedte a lépcsőket a földszinti söntés felé, hogy a kívánságot teljesítse.

A vacsora fogásait Kalla Kálmán, a Gundel akkori executive séfje úgy álmodta meg, hogy minden étel tálalásában megjelenjen a királyi fejdísz. a királyi korona. A galambesszencia adta fel a leckét a leginkább, itt végül a zöldségeket formázták apró koronákká. A főételhez egyedileg gyártott formán grillezték a fonatokba rendezett bélszínt, a desszert pedig saroglyán behozott óriás tészta-koronában felhalmozott epergúlán pompázó eper-parfé volt.

Fotó: Népszabadság/Arcanum

A Daily Mail brit napilap örömmel konstatálta, hogy az egykor Európa élvonalába tartozó, ám a szocializmusban a mezőnybe beleszürkülő Gundel vendéglő a rendszerváltást követő tulajdonosváltás után ismét régi fényében tündököl.

A GUNDEL GASZTRONÓMIÁJA MA ÉS EGYKORON

A Gundel séfjei

A Gundel séfjei mindig is kiváló szakemberek voltak, sosem próbáltak meg túlnőni a Gundelen, mint intézményen. A Gundel séfjének az a legfontosabb küldetése, hogy a Gundel ügyet teljes szorgalmával, odaadásával szolgálja.

Moldován Viktor a Gundel 2021-es megnyitása óta nap mint nap bizonyítja rátermettségét. Mint a klasszikus magyar konyha nagy rajongója, egy nagy tudású fiatal séf, aki Japánban hosszú évekig vitt magyaros konyhát és közben elsajátította a nagyon következetes és precíz japán munkakultúrát, munkaszervezést. Ezt adja vissza vendégeinknek legnagyobb megelégedettségükre – nyitástól-zárásig.

Moldován Viktor munkáját Wolf András, mint az Eventrend Group egyik corporate séfje segíti, valójában ketten vezetik a konyhai csapatot. Az ő munkájukat támogatja Kovács János chef és Dudok Györgyi pastry chef.

Gundel gasztronómia napjainkban

A Gundel étlapját, annak a gerincét nem kellett megírni, már több mint 80 éve készen áll. A legjobb Gundel hagyományokra építi az ételeket, ennek központi eleme a Nemzeti11, az a tizenegy ikonikus Gundel fogás, amire mindannyian úgy tekintünk, mint a legfontosabb Gundel örökségre. Az étterem és ezzel együtt a magyar konyha ezen ízekkel versenyez a nemzetközi gasztronómiai játéktérben.

A Gundelben játszó Nemzeti 11: Tokaji aszús libamájpástétom mákos barhesszel, Gulyásleves házi csipetkével, Újházi tyúkhúsleves házi metélttel, Palócleves bárányhúsból, Kárpáti fogasfilé gombával és rákkal, vajas mártásban, Paprikás csirke nokedlivel és tejfeles uborkasalátával, Bakonyi bélszín szalonnás túrós csuszával, Bécsi szelet mangalicából, pirított petrezselymes burgonyával és házi savanyúsággal, Az eredeti Gundel palacsinta, Somlói galuska, Rákóczi túrós tejfölfagylalttal.

Az eredeti Gundel gasztronómia

Az elmúlt több mint 125 évben a Gundel híre az egész Földet bejárta, világhírű közszereplők, királynők, hollywoodi hírességek a mai napig élvezik a Gundel vendégszeretetét.

A Gundel azonban nemcsak a luxuslakomák helye volt, a teraszon régen sós perecet, csapolt sört és pörköltszaftos főtt tojást is felszolgáltak. 

Gundel Károly vezetése alatt a vendéglő szárnyalni kezdett, nemcsak a kiváló vendéglátás mestere volt, de a magyar és a francia konyha legjobb fogasait tálalta, és olyan étel- és íz kombinációkat alkotott, melyeket a modern magyar konyha alapjainak tekintünk.

Folyamatosan új receptek kísérleteztek ki: a Gundelben született a palóc leves, a paprikás csirke, a bakonyi gombaragu, a fogas Kárpáti és a tokaji libamáj, de a Gundel honosította meg a ma ismert magyaros mártások és raguk kultúráját is.

A Gundel étterem teraszán szolgáltak fel először olyan, ma már jól ismert ételeket, mint a Jókai-bableves, a bakonyi gombaragu vagy a Gundel-palacsinta. Gundel Károly nemegyszer szeretett törzsvendégeiről nevezett el egy-egy ételt. Így született például az Újházi-tyúkhúsleves, Újházi Ede színész nyomán, a Jókai-bableves, a tojás Munkácsy módra vagy a Feszty-bifsztek, de ne feledkezzünk meg arról, hogy a Gundel-dinasztia honosította meg a Wiener schnitzelt is.

Gundel aranycsapat 1937. Forrás: Wikipedia

A Gundel és az Eventrend

2021 májusában az Eventrend Group vette át a világhírű Gundel és a Bagolyvár üzemeltetését. Az erről szóló szerződést 2021 január végén írta alá a tulajdonos Danubius Hotels képviselőivel. A bérbe adók akkor úgy nyilatkoztak: bíznak a nagy múltú, történelmi háttérrel rendelkező helyek üzemeltetésében jelentős tapasztalatokkal rendelkező Eventrend Group szakmai hátterében.

A DH számára fontos, hogy a Gundel étterem Magyarország legendás kulináris öröksége továbbra is az ország gasztronómiájának meghatározó szereplője legyen, ehhez kereste a legmegfelelőbb stratégiai partnert. Az elmúlt években a Gundel kiváló szakemberei nap mint nap bizonyítják rátermettségüket, vendégeik legnagyobb örömére.

Az Eventrend Group munkatársai a Gundel elkötelezett rajongói. Azért dolgoznak, hogy a Gundel élmény a lehető legtöbb ember számára elérhető legyen. Szeretnék mindenkinek megmutatni. Magyar és külföldi, éttermi és rendezvényes vendégeiknek egyformán – házon belül és házon kívül is.

Forrás: Török Máté – Gundel család archívuma

Mert a Gundel olyan élmény, amit mindenkinek érdemes megismerni, átélni, megkóstolni.

(Borítókép forrás: Török Máté – Gundel család archívuma)

Tetszett? Oszd meg mással is!

Vélemény, hozzászólás?