You are currently viewing Hova meneküljek előletek, egyszer nyaralók?!

Hova meneküljek előletek, egyszer nyaralók?!

Tudom, menjek tanyára, ha nem bírom az embereket.

Nem írom a település nevét, nehogy legyere körbenézni… Inkább belecsapok a lecsóba.

Szóval éppen tanyára mennék, de könyörgöm, ez tanya volt több, mint 40 éve, és mióta én ide járok 15 éve is az volt. Csendes kis stranddal az utca végén. A víz nem vonz, úszni nem tudok, a nyílt víztől pedig igencsak félek.

Balaton legkisebb települése. Egyszer még azt fontolgattam, hogy írok róla, többen ismerjék meg, de ma már erről letettem. A régi – igaz kissé lepukkant, de nagyon jól működő – strandot egy modern beruházás váltotta fel, ami… hogy tiszta legyen a nyugalom e festői szépségű tájon, „már csak egy óriáskerék hiányzik” kategóriás.

Csütörtöktől jó, ha eljutsz élve a sarokig az utcában. Tömegnyomor, autók autók hátán. A lakó-pihenő övezet tábla kint van a vasútnál, amit nem old fel semmi más tábla, csak

a sok agyroggyant ember úgy gondolja, messze van már az a tábla
 vagy észre sem vette a hiper-szuper dzsipből, amiben
bömböl a zene, és természetesen a gázpedál is tövig nyomható…

Lakó-pihenő övezetben ugye így kell? Majd a satufék a strand előtt. Jól csinálja, nem?

Szerintem nem, és a babakocsival-gyerekkel közlekedők szerint sem, és bicajozó gyermek-felnőtt-emberi példányok szerint sem. Elmondom, ha így jössz a Balcsira, a helyiek nem fognak szeretni, és megjegyzik az autód, téged, és az nem jó.

Figyelmes emberek. Tudom, menjek tanyára.

Egyirányú utca, lefelé a vízhez. Ugye, ha az autóm eleje az iránynak megfelelően néz, én tolathatok? Egy irányba néz, nem? Szóval tolatnak, és közben gyors hajtanak a vízig. Remélem, egyszer találkoznak. Nem, cseppet sem vagyok rosszindulatú, de a bunkó, viselkedni nem tudó emberektől már kikészültem.

„Egyszer nyaralunk” van,
de ez valami hányinger..

Tudom, menjek tanyára.

Mindenhova berobban a nyitás, a nagybetűs élet, csak a helyieket nem kérdik meg, hogy kérik-e? Minek, az csak helyi, üzemeltesse a boltot, hordja el a szemetet azok után, akik éppen berobbantak, vagy éppen „egyszer nyaralnak”. Így kell ezt, jó magyar módra.

Tudom, menjek tanyára.

Meséltem már a mama szeme fényéről? Aki olyan ügyes, hogy a 600 méteres utcában az aszfalton végigpattogtatja a labdát? Na, ő tényleg ügyes. Ügyes az első ilyen gyerek, de hidd el, a huszadiknál, már égnek áll a hajad. És csak pattogtatja. Az apja káromkodik, az anyja visít valami fergeteges poénon, a nagytesó bömbölteti a Spar-os JBL hangszórót, a kistesó meg szimplán bömböl.
Nah, ők érkeznek gyalog, a többi gyorshajt, egy irányban tolat, mert egyszer nyaralnak”.

És bár tudom, hogy menjek tanyára, nem fogok.
Nem fogok, mert egy pár év, s a tanya is pont ilyen lesz.

Pont így odarobbannának a bunkók, a neveletlenek, a hangoskodók, a paraszt autósok..
Egyet bánok, hogy senki nem neveli/te meg ezeket a kedves nyaralókat.

Szóval, kedves olvasó, ha csak egyszer nyaralsz,

ne gondold, hogy te vagy ott egyedül.

S nyugtass meg, te nem ilyen egyszer nyaraló vagy.

PinkAnyu

(kezdőkép: Pixabay)

 

Tetszett? Oszd meg mással is!

Vélemény, hozzászólás?