Az erdei gombákat télen főleg szárítva lehet megkapni, de elég jó kínálat van belőle még termelői piacokon is. Mi is onnan vesszük, mert csak pár órás forró vizes áztatás kell a szárított gombának és máris olyan, mint újkorában.
Az erdei gombák között sok igazán illatos, karakteres van, így most ahhoz hoztunk egy receptet.
Hozzávalók:
250 g spagetti tészta
250 g darált hús
1 fej vöröshagyma
314 ml Olasz mártás
100 g szárított rókagomba
100 g szárított vargánya
20 g szárított lilatönkű pereszke
2-3 db szegfűgomba
só, bors ízlés szerint
½ dl Cserszegi Fűszeres bor
Elkészítés:
A főzés előtt egy nappal áztassuk be a szárított gombákat forró vízbe. Így megpuhulnak rendesen és másnap már lehet az étellel főzni. Az áztató vizet nem szoktam leönteni, hanem csak kimerem belőle a gombaszeleteket és a levéből gombalevest főzök később.
A hagymát meghámozom és apróra vágom, majd olajon vagy zsíron üvegesre pirítom. Hozzáteszem a darált húst is és rendesen összepirítom. Mikor elkészült, hozzáöntöm a kevéske fehérbort, Olasz mártást és az apróra vágott erdei gombát. Még lassú tűzön főzöm egy keveset, hogy az ízek összeérjenek. A kevés bor ki fogja hozni a gomba finom ízeit és aromáit.
Egy másik lábosban megfőzöm a tésztát al dente állagra és leszűröm, kicsit megolajozom, hogy ne tapadjon össze. Mire ez elkészül, addigra a mártás is készen van.
Én szeretem összekeverve tálalni, mert ha van időm akár még össze is sütöm egy kevés sajttal a tetején.
Jó étvágyat!
V. Topor Erika
Gourmet & Delicious Manufaktúra
(A képek a szerző tulajdonát képezik, felhasználásuk engedélyköteles.)

Thank you!!1