You are currently viewing Ízletes sültkrumpli? Krémes krumplipüré? Így válassz burgonyát!

Ízletes sültkrumpli? Krémes krumplipüré? Így válassz burgonyát!

Még a leggyakorlottabb háziasszonyok, háziurak sem tudnak mindig jó krumplipürét készíteni, de sokszor nem az ő hibájuk. A burgonyának lelke van.

Nah jó, csak viccelek, nem lelke, hanem sok fajtája van, ami nagyban befolyásolja, hogy mire való egyáltalán.

Ha a zöldségespulton keresgél az ember és nem a szeme után megy, hanem el is olvassa mit írnak a zsákok címkéin, akkor ott egyrészt fajtaneveket, másrészt felhasználási kategóriákat lehet látni.

A fajtanevekkel nagyjából alig megyünk bármire, ha nem akarunk ott szótárazni és épp nem értünk végzett botanikusként a krumplifajtákhoz. De a felhasználási javaslat annál többet mesél.

A, B és C krumpli

A krumplikat kategóriába soroljuk:

  • salátaburgonya (A)
  • főzni való burgonya (B) és
  • sütni való burgonya (C)

Már a nevéből is látszik, mit érdemes tudni róla, de nézzük jobban bele.

A salátaburgonyánál egyrészt a méret az izgalmas, másfelől az, hogy mondjuk főzve ne essen szét, ne málljon egy ecetes vagy majonézes lében sem. Keményítőtartalmuk 9-12 %. A legismertebb salátaburgonya fajták a Somogyi sárga kifli, Cherie, Agata.

A főzni való burgonyafajták magasabb keményítőtartalommal bírnak és könnyen szét is főnek. A főzőburgonyát használjuk pürének, főtt krumplinak és mindenféle rakottas ételnek, mert itt könnyen átfőnek a krumplicikkelyek is a többi összetevővel együtt. Például paprikás krumplinak és főzeléknek is ezekből a fajtákból válasszunk: Balatoni rózsa, Boglárka, Góliát, Hópehely, Katica, Lorett, Pannónia, Réka, Aladin, Amorosa, Desirée, Démon, Fabiola, Impala, Kleopátra, Kondor, Kuroda, Laura, Marabel, Rachel, Rebeka, Red Scarlet, Roco, Rosara.

Grillezéskor viszont ha fóliában sütnénk krumplit, akkor lehet inkább ezt használnánk, mert hamarabb elkészül és így nem ég oda a parázson.

A C-típusú burgonyák a sütnivalók. Ezek a kiválóak a sütőben vagy fritőzben való sütésre. A jó sültkrumplit is ebből lehet készíteni. Akár 20-22% -ot is elérheti a keményítőtartalmuk. Hasselback burgonyára is a sütnivaló a legideálisabb, mert alaktartó lesz sütés közben. 

A krumpli egy praktikus köret, mert alig kíván fűszerezést. Ha mégis fűszereznéd, akkor a fűszerkeverékeink közül is bátran válogathatsz.

V. Topor Erika
Gourmet & Delicious Manufaktúra

(A kép a szerző tulajdonát képezi, felhasználása engedélyköteles.)

 

Tetszett? Oszd meg mással is!

Vélemény, hozzászólás?