You are currently viewing Kannelbullar, a svéd fahéjas csiga, amely nélkül nincs fikázás

Kannelbullar, a svéd fahéjas csiga, amely nélkül nincs fikázás

A fikázás a svéd kultúra része évszázadok óta. Igen, jól halottad, nem elszólás!

De mi is az a fika? És ez most tényleg komoly?! A válaszunk : IGEN!

A fika az gyakorlatilag kávészünet, melyet társaságban ejtünk meg. Ez lehet baráti, munkatársi, vagy éppen a párunkkal vagy családunkkal elköltött idő. Külön előkészületet nem igényel, bárhol és bármikor meg lehet tartani, de a fontos:

legalább napi egyszer áldoznunk kell ennek a szertartásnak!

A fikázáshoz nem csak a kávé (de lehet tea, nyáron pedig valami frissítő ital), hanem valamilyen édes sütemény elfogyasztása is társul. Leggyakrabban kannelbullart, azaz fahéjas csigát falatoznak hozzá, melynek receptjét egy kedves Svédországban élő olvasónk, Juliam küldött el nekünk.

És mivel mi a Carrie-nél nagy kávéfogyasztók hírében állunk, most már tudjuk, hogy gyakorlatilag egy nap többször is fikázunk… De akkor ezt tegyük rendesen és mi is együnk hozzá ilyen isteni csigát is!

HOZZÁVALÓK:

A tésztához:

150 g vaj
5 dl tej
50 g élesztő
1 dl cukor
1/2 tk só
2 (én egyet szoktam tenni) tk kardamom
800 g (cca. 1,4 dl) liszt

(Én rakok bele egy tojást, szerintem stabilabb lesz a tészta, de az eredeti svéd recept nem írja.)

Töltelék:

150 g vaj
1 dl cukor
2 ek fahéj
én teszek bele kicsi vaníliáscukrot is, mindenkinek jobban ízlik
1 tojás
darabos cukor (amit nem tudok, hogy van-e otthon, de anélkül is tökéletesen élvezhető, nem kell feltétlen extra kalória…)

ELKÉSZÍTÉS:

37 fokos tejben oldjuk fel az élesztőt, majd keverjük össze az olvasztott vajjal. Öntsük hozzá a cukrot is.

A liszt levegősen keverjük hozzá, nem kell lenyomni. A keverékünkhöz adjuk a lisztet, sót és a kardamomot.

5 percig keverjük géppel, vagy kézzel 10 percig, amíg a tészta el nem engedi az edény szélét.

30 percig kelesszük melegebb helyen.

A pihenési idő alatt készítsük el a tölteléket. Csak össze kell keverni mindent, viszont a vajunk vagy szobahőmérsékletű, vagy enyhén olvasztott legyen.

A kelesztett tésztát dolgozzuk át, osszuk 4 részre. A 4 db tésztánkat nyújtsuk négyszögletesre, kenjük meg a töltelékkel, majd csavarjuk össze. Mindegyik tésztából 10-10 darab lesz.

Ha elfogyna a töltelék, a negyedikből szoktam fogyókúrásat csinálni, amit töltelék nélkül csavarok össze, majd lehet úgy használni (miután megsült) mint egy kisebb zsemlét: kettévágni, megkenni vajjal, sajtot rátenni.

Sütőpapírra tegyük a 40 darab tésztaformát és mindegyikbe rakjunk egyet. Ha nincs ilyen kis papír kosárkánk, semmi baj, elhelyezhetjük a sütőpapíron a csigákat, egymás mellé, némi szociális távolságtartással.

Felvert tojással kenjük meg, majd ha van, darabos cukorral hintsük meg őket.

220 fokos sütőben süssük kb. 12-14 percig.

Na most, ennyit nem lehet egyszerre megenni, éppen ezért az ember elöl hagy annyit, amennyi belátható időn belül elfogy, majd a többit én fagyasztóba szoktam tenni, és így mindig van friss, mikor előveszed.

Egyébként a fahéjas csigának külön napja is van Svédországban október 4-én, mely ünnep kitalálója Kaeth Gardestedt, aki szerint:

„A fahéjas csiga a szép gondolatok süteménye!”

Szóval mindenkit buzdítunk a napi legalább egyszeri fikázásra, természetesen kannelbullarral együtt!

Tetszett? Oszd meg mással is!

Vélemény, hozzászólás?