Idén április első hétvégéjén zajlik a hazai kávé- és bárvilág meghatározó eseménye, a tizenharmadik KávéBár Bazárt, melynek a Millenáris B épülete, a nagycsarnok ad otthont.
A látogatók a belépőjegy megvásárlásával korlátlanul kóstolgathatnak közel ötven kiállító termékeiből.
Úgy tűnik, a kávé továbbra is a világ egyik legnépszerűbb élvezeticikke, és az elmúlt időszak válságai ellenére is egyre nagyobb és színesebb a hazai kávépiac is. A szakma és a kávérajongók elsőszámú hazai nagyrendezvényén, a KávéBár Bazáron a kávévilág színe-java felsorakozik, beleértve a legújabb gépeket, eszközöket, a kávépörkölők legfrissebb újdonságait is.
A világ legjobb termőterületeiről érkező különleges kávékból készülnek az espressók, filterkávék és különféle tejes italok. Egyre több standon lehet prémium kávékapszulákat is kipróbálni és hazavinni, de a hazai pörkölők közül jó páran érkeznek szuperexkluzív, limitált premierkávékkal – ezekből szintén tudnak a vendégek kóstolni is vásárolni is. Egyes standokon pedig olyan exkluzív kávégépek is felbukkannak, melyek ára a középkategóriás autókéval vetekszik.
Bemutatkozik Molnár Attila és a Chemex közös fejlesztése, az innovatív ChemAer kávékészítő eszköz, amely széles közönség számára elérhető kávékészítő okoseszköz. A nemzetközi sportvilág ismert szereplője, Shane Tusup két gasztronómiai újdonságával is a KávéBár Bazáron debütál: a Black Diamond kávé és a DMND gin a standjukon lesz kóstolható. A Cafe&Bar Talk Showban pedig kiderül, miért fordult a kávé- és bárvilág felé a nemzetközi sportvilág jól ismert szereplője.
A világutazó blogger, Szűcs Péter (Peter’s Planet) a Coffee Talk Show egyik vendégeként mesél egzotikus közel-keleti és dél-amerikai kávéélményeiről, és hozzá csatlakozik Tóth Sándor, akinek Szekszárdon kávéháza, Costa Ricán pedig kávéfarmja van. Trendek, kihívások és lehetőségek – ezekről beszél a szakma a Kávésztorik-kerekasztalnál is, de több bemutató és vezetett cupping is a program része lesz.
A kóstolás mellett versenyek és mesterkurzusok a hétvégén
A két nap során számos kísérőesemény zajlik a Millenáris indusztriális B csarnokában. Szombaton rendezik a profi kávékóstolók versenyét, a Pro Cup Tasters Championship bajnokságot. Az izgalmas és szórakoztató versenyen profi baristák mérkőznek meg, a nyertest pedig Athénba repítik a szervezők a júniusi World of Coffee expóra. Vasárnap próbára tehetik magukat az amtőrök is ebben a kategóriában. Az Amateur Cup Tasters Championship versennyel indul a nap, melyet a professzionális szabályok szerint bonyolítanak le, és a profik versenyéhez hasonló kihívást jelent.
Szintén vasárnap zajlik az ALPRO Plant Based Coffee Championship, ahol a baristák kreatív italokat készítenek, és tökéletes lattékat öntenek tej helyett növényi alternatíva felhasználásával. Szombaton este 8 órakor zár a rendezvény, az utolsó két órában a Studio54 Bar Session zajlik, ahol az ország legjobb bárjaiból érkező bartenderek készítik el a ’70-es ’80-as évek legnépszerűbb koktéljainak újratervezett verziói – igazi glam bárhangulatban.
Csúcsminőség nemcsak a csészében
A bárparty mellett limitált létszámú, de ingyenes vezetett kóstolókon ismerkedhetünk a legújabb italpiaci trendekkel – persze pohárral a kézben. Top prémium és újgenerációs sörök, rumok, ginek és whiskyk is kerülnek a kóstolópoharakba. Különleges ízpárosításokra számíthatnak azok, akik részt vesznek a szombati kávé-csokoládé kóstolón, de a bean to bar csokoládék világáról vasárnap is lesz izgalmas kísérőprogram.
Olaszország még mindig a kávévilág egyik központja
Az újhullámos kávékultúra egyre népszerűbb itthon is. A világosabbra pörkölt kávék mellett a japán és angolszász filteres eszközök is közkedveltek lettek. Az olasz espressók és latték még mindig a magyar fogyasztók kedvencei. Ezeket pedig igazán profi gépekkel lehet már otthon is elkészíteni. A KávéBár Bazáron számos olasz gyártó mutat be vendéglátóipari és háztartási kávégépeket is. Olasz kávék és kávékoktélok, sőt, olasz borok és antipasti kísérőfalatok is lesznek a rendezvényen. Számos termékek ingyenesen kóstolható.
A kiállítók rengeteg termékkel készülnek. A látogatók érkezéskor BOS jegesteát kapnak ajándékba. A rendezvényen a BWT gondoskodik a kávé melletti hidratálásról. A vízfogyasztás fontosságát hangsúlyozza az OGYÉI NETA Iroda Aqua Challenge programja is a rendezvény kiemelt partnereként. A fenntarthatóság pedig továbbra is fontos cél a rendezvényen. Ezért a látogatók érkezéskor Cupler kávés repoharat kapnak, melyet a Cup Revolution standján cserélgethetnek a kiállítás ideje alatt.
Fontos tudnivalók
A nagyközönség és a szakma számára egyaránt izgalmas hétvégi esemény szombaton 10:00-20:00 óra között tart nyitva. Vasárnap pedig 10:00-18:00 óra között. Az esemény karszalagjával lehet ingyenesen kóstolgatni a standoknál, és jó idő esetén érdemes kávé-piknikezni Budapest egyik legjobb parkjában. A belépő elővételben is megvásárolható, és a szervezők elmondása szerint a KávéBár-világ legizgalmasabb ínyencségeit kóstolhatják meg a vendégek csupán két koktél áráért az ország legnagyobb kávébárjában, Bel-Buda kedvenc rendezvényhelyszínén, a Millenárison.
További információk: www.kavebar.hu
Az esemény Facebook oldala: https://www.facebook.com/events/1367704410631048
Kiállítók:
Alpro, Arch&Beans, Almalomb Coffee, &T Tonic Water, BWT, Bruberi Coffee &Bakery, Casino Mocca, BÁNYAI – Lucky Cap Micro Roastery & Coffee Conception, Black Diamond, Caffè Diemme Hungary, La Marzocco True Artisan közösségi stand: (Awaken Company, Cracker Jack, Daisuke Coffee), DuMix, Choco Card, Goosebumps.Coffee, Espresso Shop, HERZ New York Coffee Roasters, Impresso Micro Roastery, Kávéperzselő, Kávétársaság, One Eleven Roastery, Oatly, Molnar Barista, D&B Kávé és Teanagyker, Final Cocktail, La Marzocco Hungary, Liquid Gold italkereskedés, Sanremo Hungary, Rancilio Group, Tonino Lamborghini, Panna Cocktail, Primestore-PlaccON, Caffé Portioli, Riserva, Nouva Simonelli-Victoria Arduino, Siamo Borkereskedés, Sproud – CupHub, WhiskyNet, Stelázsi, Va Bene Pizza&Antipasti, Xorxios
Kiemelt partnerek: Alpro, OGYÉI NETA-Aqua Challenge, BWT Hungária, Cup Revolution