Kedvenc mazsolás kalácsom

Van évek óta egy nagy kedvencem, amit főleg a húsvéti időszakban és karácsonykor sütünk otthon. Ez a kedvenc mazsolás kalácsom.

Viszonylag egyszerű, bár egy jó másfél órányi konyhai teendő, de megéri ennyit dolgozni vele.

Hozzávalók: 

5 dkg élesztő

tej

60 dkg liszt

15 dkg kristálycukor

10 dkg vaj

4 db tojás

5 dkg mazsola

1 db citrom reszelt héja

csipet

 

A tetejére:

1 db tojássárgája

 

Tálaláskor: kevéske feketeribizli lekvárt kenünk rá a vaj fölé. Meleg kakaóval vagy hideg madártejjel lesz jó társaság.

 

Elkészítése:

Langyos tejben felfuttatjuk élesztőt. Megolvasztjuk a vajat, hozzákeverjük a cukrot és az előre kikészített vajba hozzákeverjük a lisztet és a felfuttatott élesztőt. Belereszeljük a citrom héját. 

Alaposan összedolgozzuk a tésztát és bedagasztjuk.

Beleszórjuk a kevéske tejbe megáztatott mazsolát. A mazsolát tehetjük kevéske rumba is amúgy…

A mazsolával is összegyúrjuk a tésztát és ha nem akarjuk fonni, akkor csak tegyük a sütőtepsibe hosszúkásabb cipóformára alakítva és hagyjuk meleg helyen kelni.

Amikor megkelt, felvert tojássárgájával kenjük meg a tetejét és sütőbe süssük aranybarnáig, majd tűpróbával megnézzük átsült-e. Előmelegített sütőben 30 percig süssük 180 C fokon.

Finom házivajjal megkenem szeletelés után, majd kap egy réteg Feketeribizli lekvárt a kamrapolcunkról.

Jó étvágyat kívánok!

V. Topor Erika
Gourmet & Delicious Manufaktúra

(A kép a szerző tulajdonát képezi, felhasználása engedélyköteles.)

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.