Van évek óta egy nagy kedvencem, amit főleg a húsvéti időszakban és karácsonykor sütünk otthon. Ez a kedvenc mazsolás kalácsom.
Viszonylag egyszerű, bár egy jó másfél órányi konyhai teendő, de megéri ennyit dolgozni vele.
Hozzávalók:
5 dkg élesztő
tej
60 dkg liszt
15 dkg kristálycukor
10 dkg vaj
4 db tojás
5 dkg mazsola
1 db citrom reszelt héja
csipet só
A tetejére:
1 db tojássárgája
Tálaláskor: kevéske feketeribizli lekvárt kenünk rá a vaj fölé. Meleg kakaóval vagy hideg madártejjel lesz jó társaság.
Elkészítése:
Langyos tejben felfuttatjuk élesztőt. Megolvasztjuk a vajat, hozzákeverjük a cukrot és az előre kikészített vajba hozzákeverjük a lisztet és a felfuttatott élesztőt. Belereszeljük a citrom héját.
Alaposan összedolgozzuk a tésztát és bedagasztjuk.
Beleszórjuk a kevéske tejbe megáztatott mazsolát. A mazsolát tehetjük kevéske rumba is amúgy…
A mazsolával is összegyúrjuk a tésztát és ha nem akarjuk fonni, akkor csak tegyük a sütőtepsibe hosszúkásabb cipóformára alakítva és hagyjuk meleg helyen kelni.
Amikor megkelt, felvert tojássárgájával kenjük meg a tetejét és sütőbe süssük aranybarnáig, majd tűpróbával megnézzük átsült-e. Előmelegített sütőben 30 percig süssük 180 C fokon.
Finom házivajjal megkenem szeletelés után, majd kap egy réteg Feketeribizli lekvárt a kamrapolcunkról.
Jó étvágyat kívánok!
V. Topor Erika
Gourmet & Delicious Manufaktúra
(A kép a szerző tulajdonát képezi, felhasználása engedélyköteles.)