Ahogy érik a málna és az eper (elszakmaisodva szamóca) már alig várjuk, hogy végre édességeket is készíthessünk belőlük.
A málna és az eper is ugyanúgy izgalmas macaronban is, mert a tölteléknél pont kapóra jön a fanyar és édes íz, az illatos aroma egyszerre.
Nem tagadom, évekig kínlódtam a macaron készítésével, mert nem lett olyan, amilyennek kéne. Hol szétfolyt, hol lapos lett, hol odakozmáltam a szegélyét (pedig becs szó figyeltem folyamatosan).
Aztán egyszer csak vettem egy jó konyhai robotgépet és láss csodát, jól is sikerült a macaron, mert valahogy ráéreztem a titokra.
Hozzávalók:
A macaronokhoz:
11 dkg darált mandula
20 dkg porcukor
3 db tojásfehérje
5 dkg cukor (kristály)
2 csepp ételfesték vagy pár csepp céklalé
A cukornál nem mindegy, hogy milyen cukorral dolgozunk. Én a porcukor helyett házilag a kristálycukrot darálom át fűszerdarálóval. A kávédarálóhoz képest a fűszerdarálónak más a pengéje és sokkal finomabb porrá tud őrölni mindent. A kristálycukorból is egyfélét használok már csak, mert abból sem vált be minden márka.
Ételfesték a praktikus, de a céklalé az egészséges, ha lehet ezt így mondani. Ízre nem lesz érezhető, de adalékanyagoktól mentes lesz a végeredmény.
Töltetékhez (málna curd):
15-20 szem málna
10 dkg cukor
3 db tojássárgája
3 dkg vaj
Elkészítése:
A legtöbb receptnél azt ajánlották, hogy a tojásokat szétválasztva 24 órán keresztül letakarva egy tálban pihentessük. Ezt van, hogy kihagyom, mert a nyári időszakban a nyers tojás és a szobahőmérséklet párosítását nem tartom okos ötletnek.
Lakása válogatja, de a nyári időszakban azért akár 25-30 fok is van a házon belül és azért mégiscsak nyers tojásról van szó. Télen a kamrában, ahol hűvösebb van, ott simán elpihentetgetem a tojásaimat. Nyáron pedig reggel nekilátok és már kora délután folytatom, ez nekem a biztonságosabb érzés.
A mandulát ledaráljuk és sütőpapírra téve sütőben 100 C fokon szárítjuk 15 percet.
Majd ha kihűlt a mandula, a porcukorral és a cukor egy részével átdaráljuk újra.
Itt is eltérőek a receptek, van, aki ilyenkor csak a porcukorral darálja át, én azért a kristálycukor felét is beleteszem már. Pontosan azért, mert a nagyobb szemek miatt átszitáljuk a cukrozott mandulát.
Igen, ez olyan ráérős recept.
A tojásfehérjéből lágy habot keverünk a kristálycukorral párosítva. Ehhez adjuk hozzá fokozatosan a cukrozott mandulát. Nekem ez úgy vált be, hogy folyamatos kevergetés mellett adom hozzá a mandulát és nem külön keverőlapáttal óvatoskodva. Keményebb habot verek ebből is a tojásfehérje, cukor és a cukrozott mandula hármasából.
Ha nincs macaron formád, akkor sütőpapírra kanalazz ki 3-4 cm-es habkorongokat.
Ha megtelt egy tepsinyi, akkor pihentessük egy órát, hogy vékony hártya száradjon a tészta köré és így nem fog szétfolyni sütés közben.
Említettem már, hogy ez egy ráérős recept?
A pihenő után 150 C fokos előmelegített sütőben kisütjük 10-12 perc alatt. Ha kész, hagyjuk teljesen kihűlni, mert csak így lehet szépen levenni a papírról őket!
Addig készítsük el a tölteléket!
Egy tálban cukorral keverjük össze a szétpasszírozott málnaszemeket és gőz felett kezdjük el főzni és rakjuk hozzá a vajat. Ha krémesre főtt, akkor levesszük a gőzről és szobahőmérsékletűre hagyjuk hűlni. Habnyomóval vagy egy teáskanállal kiadagoljuk a kisült és kihűlt habkorongok közé.
Jó étvágyat és jó szurkolást kívánunk!
V. Topor Erika
Gourmet & Delicious Manufaktúra
(Kezdőkép: Pixabay)