Málnaálom macaron, édesen és krémesen

Ahogy érik a málna és az eper (elszakmaisodva szamóca) már alig várjuk, hogy végre édességeket is készíthessünk belőlük.

A málna és az eper is ugyanúgy izgalmas macaronban is, mert a tölteléknél pont kapóra jön a fanyar és édes íz, az illatos aroma egyszerre. 

Nem tagadom, évekig kínlódtam a macaron készítésével, mert nem lett olyan, amilyennek kéne. Hol szétfolyt, hol lapos lett, hol odakozmáltam a szegélyét (pedig becs szó figyeltem folyamatosan).

Aztán egyszer csak vettem egy jó konyhai robotgépet és láss csodát, jól is sikerült a macaron, mert valahogy ráéreztem a titokra.

Hozzávalók:

A macaronokhoz:

11 dkg darált mandula

20 dkg porcukor

3 db tojásfehérje

5 dkg cukor (kristály)

2 csepp ételfesték vagy pár csepp céklalé

A cukornál nem mindegy, hogy milyen cukorral dolgozunk. Én a porcukor helyett házilag a kristálycukrot darálom át fűszerdarálóval. A kávédarálóhoz képest a fűszerdarálónak más a pengéje és sokkal finomabb porrá tud őrölni mindent. A kristálycukorból is egyfélét használok már csak, mert abból sem vált be minden márka.

Ételfesték a praktikus, de a céklalé az egészséges, ha lehet ezt így mondani. Ízre nem lesz érezhető, de adalékanyagoktól mentes lesz a végeredmény. 

Töltetékhez (málna curd):

15-20 szem málna

10 dkg cukor

3 db tojássárgája

3 dkg vaj

Elkészítése:

A legtöbb receptnél azt ajánlották, hogy a tojásokat szétválasztva 24 órán keresztül letakarva egy tálban pihentessük. Ezt van, hogy kihagyom, mert a nyári időszakban a nyers tojás és a szobahőmérséklet párosítását nem tartom okos ötletnek.

Lakása válogatja, de a nyári időszakban azért akár 25-30 fok is van a házon belül és azért mégiscsak nyers tojásról van szó. Télen a kamrában, ahol hűvösebb van, ott simán elpihentetgetem a tojásaimat. Nyáron pedig reggel nekilátok és már kora délután folytatom, ez nekem a biztonságosabb érzés.

A mandulát ledaráljuk és sütőpapírra téve sütőben 100 C fokon szárítjuk 15 percet.

Majd ha kihűlt a mandula, a porcukorral és a cukor egy részével átdaráljuk újra.

Itt is eltérőek a receptek, van, aki ilyenkor csak a porcukorral darálja át, én azért a kristálycukor felét is beleteszem már. Pontosan azért, mert a nagyobb szemek miatt átszitáljuk a cukrozott mandulát.

Igen, ez olyan ráérős recept.

A tojásfehérjéből lágy habot keverünk a kristálycukorral párosítva. Ehhez adjuk hozzá fokozatosan a cukrozott mandulát. Nekem ez úgy vált be, hogy folyamatos kevergetés mellett adom hozzá a mandulát és nem külön keverőlapáttal óvatoskodva. Keményebb habot verek ebből is a tojásfehérje, cukor és a cukrozott mandula hármasából. 

Ha nincs macaron formád, akkor sütőpapírra kanalazz ki 3-4 cm-es habkorongokat.

Ha megtelt egy tepsinyi, akkor pihentessük egy órát, hogy vékony hártya száradjon a tészta köré és így nem fog szétfolyni sütés közben. 

Említettem már, hogy ez egy ráérős recept?

A pihenő után 150 C fokos előmelegített sütőben kisütjük 10-12 perc alatt. Ha kész, hagyjuk teljesen kihűlni, mert csak így lehet szépen levenni a papírról őket!

Addig készítsük el a tölteléket!

Egy tálban cukorral keverjük össze a szétpasszírozott málnaszemeket és gőz felett kezdjük el főzni és rakjuk hozzá a vajat. Ha krémesre főtt, akkor levesszük a gőzről és szobahőmérsékletűre hagyjuk hűlni. Habnyomóval vagy egy teáskanállal kiadagoljuk a kisült és kihűlt habkorongok közé.

Jó étvágyat és jó szurkolást kívánunk!

V. Topor Erika
Gourmet & Delicious Manufaktúra

(Kezdőkép: Pixabay)

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.