2025. február 20-án, csütörtökön a METRO Gasztroakadémián idén 7. alkalommal rendezték meg a Magyarországon, de talán a világszerte is egyedülálló Az Év Mentes Séfje versenyt.
A döntőt élő selejtezők előzték meg amatőr és profi kategóriában és ettől az évtől a szervezők még nagyobb hangsúlyt fektettek a fenntarthatóságra, így kizárólag szezonális alapanyagok kaptak helyet a választható alapanyagok listájában.
Most először voltak kötelezően használandó alapanyagok is, így ezáltal a versenyzőknek még inkább szüksége volt a kreativitásra és a képzelőerőre.
Idén is voltak a zsűri számára ismerős versenyzők. Néhányan az előző évi verseny eredményhirdetése óta készülnek, tanulnak, hiszen az Év Mentes Séfje zsűrije minden résztvevőt igyekszik tanácsokkal ellátni- a versenyzőknek a fejlődés és tanulás is fontos szempont a jelentkezéskor.

A verseny célja, hogy felhívja a figyelmet az allergénmentes, egészséges táplálkozás fontosságára, valamint bemutassa, hogy allergénmentesen is lehet finoman és sokszínűen étkezni. A versenyen készített ételek és desszertek mindegyike glutén-, cukor-, tejmentes és vegán.
A jótékonyság is helyet kapott az Év Mentes Séfje versenyen, ugyanis a főzés közben használt Braun gépeket a Dobos C. József Vendéglátóipari Szakképző Iskola diákjai használják tovább.
Az Év Mentes Séfje egy évig viselheti a címet és közel félmillió forint értékű ajándékkal tért haza a szakmai elismerés mellett.
Az ételeket profi szakemberekből álló zsűri pontozta és értékelte: Mautner Zsófi gasztroblogger, szakíró, műsorvezető, Kovács Zoltán, a Napfényes Étterem konyhavezetője, vegán séf, Ádám Csaba, az egykori Olimpia étterem tulajdonos-séfje, Molnár György mesterszakács, szaktanár, gluténmentes gasztronómiai szakértő.
A zsűri elnöke Zsolnay Gergely séf, kertészmérnök, táplálkozástudományi szakértő, aki a 2023-as Az Év Mentes Séfje verseny profi kategóriájának győztese.

Mindkét kategóriában elképesztő ételkölteményeket készítettek a versenyzők, ezzel megizzasztva a zsűritagokat. Ebben az évben minden korábbinál élesebb volt a verseny, néhány tized pont döntött, hogy végül ki végezte első helyen.
Amatőr kategóriában első helyezést ért el Nagy Alexandra, akinek családjában többen is ételallergiával, illetve érzékenységgel küzdenek és ő maga is járatos a növényi diétákat illetően. Alexandra főétele a Napkelte a Szondiban- amelynek alapja egy káposztasteak, illetve csicseriborsó, édesburgonya, patisszon, csicsóka. Desszertje pedig a Napnyugta csókja- pekándió, körte, mandulaliszt felhasználásával.


A profi kategóriában Angeli Mátyás, a zebegényi Natura Hill séfhelyettese diadalmaskodott, aki az előző évben a második helyen végzett. Főétele az Éliás, Tóbiás...- kardamomos csicsóka-dödölle, almaecetes káposztakrém, körtés-korianderes pirított káposzta, fokhagymás “tejföl”, pirított hagyma, hagyma tempura, csicsóka-héj chips.
Desszertje pedig a Nyaral a gyökér– citromos petrezselyemgyökér krém, vaníliás mandula ropogós, petrezselymes mandula morzsa, vaníliás kókusz-sodó, friss petrezselyem.


Semsei László a profi kategória versenyzője pedig különdíjas lett, akit Zsolnay Gergely, a zsűri elnöke jutalmazott.


Az Év Mentes Séfje versenyzőkkel a 2025. április 12-én és 13-án megrendezésre kerülő Csak a Mentes Húsvéti Fesztiválon személyesen találkozhatsz a MoM Sportban.
Fotókredit:
Ételfotók: Kriskó Anett
Eseményfotós: Seiner Krisztián