You are currently viewing Olasz konyha, tradíciók, tavaszi finomságok Egy kis Itáliából

Olasz konyha, tradíciók, tavaszi finomságok Egy kis Itáliából

Gyors, friss, színes, ízes – ez mind, mind jellemzi az olasz konyhát, ahol sokszor pillanatok alatt készülnek el a legfinomabb egytálételek, friss, helyi alapanyagokból, gonddal, szeretettel színes kerámia tányérokon, szépen megterített asztalokon tálalva.

De vajon miért is olyan fontos az olaszoknak az étkezés és mi is az a különleges életérzés,

ami az olasz konyha minden apró részében ott bizsereg?

Ezekről mesél nekünk Kinga az Egy kis Itália blog írója, akinek 93 éves olasz Nonna-ja megannyi tanácsot ad tradicionális konyhai trükkök, házi praktikák kapcsán. Hiszen az igazi olasz ízek, s a fantasztikus tradíciók Olaszországban generációkon át öröklődnek.

„Nem voltam egy nagy szakács sosem, aztán rájöttem, hogy egy hangos, nagy olasz családba, konyhai tudományokkal felvértezve, bizony könnyebb lesz beilleszkednem. Így pár éve, mióta stabilan már Olaszországban élek, s kevésbé ingázunk, fakanalat és tésztaszűrőt ragadtam, s belevetettem magam az olasz „cucina” részleteibe.” – mondja Kinga.

S hogy mit is jelent az olaszoknak az étel és az étkezés? S miért is fontos a colazione – reggeli, a pranzo- ebéd és a cena – vacsora?

Nos, a talján élet egyik legfontosabb központja a családi, terített asztal, amit nagy boldogan és örömmel ülnek körbe még a rohanó hétköznapokban is.

Az étkezés öröm, az asztal pedig a családi kupaktanács és beszélgetés helyszíne.

Mert Olaszországban az étel mellé fontos a szellemi és az érzelmi táplálék is, ami a terített asztalnál, szinte „ránk ragad”. Így az ebéd a legtöbb esetben nem műanyag dobozból és rohanva történik, hanem „szigorúan” ülve, nyugalmi állapotban, élvezve azt, ami eléjük kerül. S egy pohár bor sosem hiányozhat a menü mellől. És bizony ebben a 30-40 percben -ami annyira kell(ene) a lelkünknek-, nemcsak esznek, hanem élvezik is azt , amit elfogyasztanak, megtisztelik az ízeket. Ez nagyon fontos. Mert így az étkezés ünnep. Nem rohanás, nem szükséglet, hanem öröm, töltekezés, pár jó szó és léleksimogató eseménye a napjaiknak.

S ahogy a „buongiorno” sem indulhat kávé és cornetto nélkül, úgy bizony az esti vacsora, a cena, bizony, még ha több fogásos is, sokszor a fogások között, megannyi olíva olajjal és ecettel készült saláták segítik az emésztést, s azt hogy ne rakódjanak a plusz kilók sem.

Az olasz konyha alapjaiban friss, tiszta alapanyagokra épül,

nagyon sok tengeri finomságot és zöldséget tartalmaz, s természetesen a PASTA és a risotto rizs, mint pillérek elmaradhatatlan alapjai az ízeknek.

Friuli régióban, ahol Kinga él, a hegyek térsége megannyi finom húskészítményt ad, füstölt és érlelt sonkákat, s ebből a térségből származik a San Daniele prosciutto is, mely sokszor önmagában is egy fogás már, isteni grissini-re tekerve, vagy akár sárgadinnyével tálalva, de nagyon sok finom térségi PASTA mellé is érkezik a prosciutto, akár tejszínes, akár mákos verzióban is.

Az olasz asztalokról szintúgy nem hiányozhatnak az úgynevezett antipasti-k, az isteni olívabogyók, a finom kis tartina-k (azaz kínáló falatok), a szalámik, kis kolbászkák és a hegyek–mezők megannyi friss, vagy érlelt (Stagionata) sajtjai.

A tradicionális Friuli konyha nagyon sok zöldségre, fűszernövényre épül. Nagyon szeretjük használni a bazsalikomot, s a dombok között termő, amúgy nagyon dekoratív és fokhagyma ízű hagymavirágot, mely egy kicsit más, mint az otthoni medvehagyma, nagyon különleges íze van, s számos ételt díszítünk vele ebben az időszakban, ahogyan az asztalon is nagyon jól mutat ez a csakúgy lilás virág.

A bazsalikom, a kakukkfű, a majoranna nálunk frissen teremnek, balkonládában, vagy Nonna kertjében, és az lényeges, hogy a tavaszi sok eső mindig harsogó szépségűre növeszti őket – s mivel ezen fűszernövények illóolajai is jótékony hatásúak, így gyakorta alkalmazzuk őket. Nonna például mindennap eszik friss bazsalikom leveleket, azt mondja, jót tesz a szépségnek és az emésztésnek is. – meséli Kinga.

Csakúgy, ahogy, a mi időseink esküsznek például a citrom fantasztikus hatásaira is, azt sokszor magában lefacsarva reggelente langyos vízzel isszák, de sokszor a szeletelt narancsra csavarják, amit olíva olajjal is lecsepegtetnek, majd egy kevés sóval hintik meg, mert véleményük szerint remek immunrendszer erősítő mindez. A citrom illóolaja, nagyon klassz antibakteriális hatással van a szervezetünkre és megannyi energiával tölt meg. (Megjegyzem én sokszor egy kis joghurtba keverve, arcpakolásnak is használom, amikor pedig szárazabb a bőröm, egy kis olíva olajat is teszek bele.) –adja a remek tippeket nekünk Kinga.

Ilyenkor májusban Olaszországban a spárgaszezon az, amely arat, s annak megannyi fajtájából készül számtalan finom falat. Lehet zöld spárga és lehet fehér is, nagyon sokféle a recept, mely a spárga finomságokat ilyenkor összegzi.

Az Udine környéki fehér spárga egy igazán különleges ízvilággal rendelkezik, annak idején a történelmi szőlőföldek nedvességének megkötése miatt kezdték el termeszteni a térségben, s már-már szinte Friuli régió különleges finomságává nőtte ki magát.

Ebből a fehér spárgából készített most el nektek Kinga a férjével egy különleges receptet – egy igazán klassz és könnyed risotto-t, hiszen egy jó olasz házasságban a konyha közös „hadi terület”, ahol az ízek, az alapanyagok, az edények és az olasz férj a magyar feleséggel boldogan és örömmel csap össze.

„A fehér spárga nálunk most vörösborral készült, de természetesen lehet fehérborral is készíteni. Mi a fehérbort igazából a zöld spárga mellé használjuk leginkább. Az olasz risotto alapja egy jó risotto rizs, s nagyon fontos, hogy kell egy könnyed zöldségleves alaplé is, mert az az egyik alkotóeleme a kellemesen, könnyed rizses ételnek. Kell hozzá még hagyma, egy kis vaj, s körülbelül egy 30-40 perc, míg elkészül. Ugyanakkor egy igazán szezonális finomság kerülhet így az asztalra, mely nekünk a családban nagy kedvencünk.” – meséli Kinga, aki maga is nagyon élvezi, hogy sokszor Nonna és anyósa mellett, férje is sokféle konyhatrükkre tanítja.

Készítettek több videót is nekünk, amelyben kedvenc receptjeik találhatóak meg, melyeket folyamatosan töltenek fel az Egy kis Itália Youtube csatornájukra, ahol a finom ételek mellett néha egy-egy kis utazási videó is feltűnik.

A vörösboros fehér spárga risotto videója, melyben egy kicsit elrepülünk most Kingáék konyhájába és nemcsak a főzés menetét figyelhetjük meg, de közben még olasz „konyhanyelvet” is tanulhatunk egy keveset:

Tartsatok velük az Ízek, Illatok közé, s receptjeik által varázsoljatok ti is

Egy kis Itáliát az otthonotokba!

 

Tetszett? Oszd meg mással is!

Vélemény, hozzászólás?