A tésztaételeket nehéz elengedni, főleg akkor ha muszáj. De szerencsére azért már lehet kapni egészen jó gluténmentes tésztákat is, így erről sem kell már lemondanunk legalább.
A paradicsomos-spenótos spagetti azoknak is ideális, akik nem szeretik a spenótot egyébként, mert más ízvilágot ad, mint maga a spenótfőzelék.
A hal meg mint tudjuk egészséges és természetesen érdemes beépíteni az étrendbe még akkor is, ha csak ritkán tudunk jó minőségű halat venni a halszószhoz.
Készen is kapható halszósz egyébként, de mint minden késztermék, sokszor olyan összetevőket is tartalmaz, amire annyira mi nem vágyunk. Ez a recept most az egyszerűség kedvéért kész halszósszal készül.
Hozzávalók:
250 g spagetti tészta
100 ml Olasz mártás
2 marék bébispenót
1 marék parmezán sajt
1 tk halszósz
3 dl főzőtejszín
1 tojás
só, bors ízlés szerint
10 szem félbevágott koktélparadicsom
10 szem mini mozzarellagolyó félbevágva
Fűszernek mehet mellé bazsalikomlevél apróra vágra és petrezselyemzöld is.
Elkészítés:
Ez egy tipikusan gyors étel, ha nem magunk állunk neki halszószt készíteni. Tegyük fel egy lábosban a főzővizet és amikor már forr a víz, csipet sóval főzzük meg a spagettit. Itt direkt nem mondom, hogy al dente vagy más állapot, mert mindenkinek saját ízlése szerint lesz finom a tészta, főleg, ha gluténmentes tésztát vagyunk kényszerűek enni.
A megfőtt tésztáról öntsük le a főzővizet és visszatéve a lábosba tegyünk rá pár evőkanál olívaolajat és öntsük rá az Olasz mártást. Keverjük át a tésztát, majd kis lángon, kicsit pirítsunk oda neki.
Vegyük le a tűzről a tésztát, fedjük le.
Másik edényben vagy serpenyőben kezdjük el a halszószos tejszínes mártást készíteni. Kevéske olajon és közepes lángon indítsuk, hogy ne kapjon oda. A tojást törjük meg, verjük fel és keverjük bele a tejszínt, majd az egészet tegyük át a melegedő serpenyőbe. Tegyük hozzá a csipetnyi halszószt és főzzük össze az ízeket.
Vágjuk fel karikára vagy félbe a paradicsomokat és a mozzarellagolyókat. Vágjuk apróra a friss fűszereket és ha túl nagyok a bébisóska levelek, akkor azokat is aprítsuk meg kicsit.
Ha netán kihűlt a tészta már, akkor melegítsünk rá, majd melegen tálaljuk. Tegyük rá a friss fűszereket, paradicsomot és mozzarellagolyókat és öntsük le a halszószos tejszínes mártással és alaposan keverjük el, majd szórjuk meg parmezán sajttal.
Jó étvágyat kívánok!
V. Topor Erika
Gourmet & Delicious Manufaktúra
(A kép a szerző tulajdonát képezi, felhasználása engedélyköteles.)