Nem vagyok egy nagy mediterrán konyha rajongó, de ezek a piték rendkívül finomak tudnak lenni akár még főételként is.
Szeletekre vágva ételhordó dobozban is magammal vihetem az irodába és akkor csak meg kell melegíteni evés előtt. Vagy hidegen felfaljuk.
Hozzávalók:
Tészta:
20 dkg finomliszt
7.5 dkg vaj
2.5 dkg kacsazsír
1 db tojás (felverve)
Töltelék:
3 ek joghurt (sűrű, pl. görög joghurt)
6 közepes db paradicsom (szeletelve)
1 kávéskanál só (tengeri)
bors ízlés szerint (frissen őrölt)
5 szál kakukkfű (friss)
10 db olajbogyó feldarabolva
3 ek olívaolaj
Elkészítése:
A vajat és a kacsazsírt kicsit megolvasztom, hogy jobban lehessen összekeverni a liszttel, majd a tojással és finom tapintású tésztát gyúrok belőle. Kinyújtom óvatosan a tésztát és egy kivajazott, köralakú sütőformába teszem és szétlapogatom, hogy mindenhova jusson. Egészen felhúzom a peremig, mert így fogja ott tartani a tölteléket.
Egy keverőtálban a joghurtot, a mustárt és a fűszereket összekeverem, hozzáteszem az aprított olívabogyókat is és egyenletes állagúra keverem.
A kinyújtott tésztalapra rátöltöm a mártást, elegyengetem és a legtetejére rákarikázom a paradicsomokat. Ha maradt még friss fűszerlevélkénk, akkor a tetejét is megszórhatjuk vele.
190 C fokon süssük kb. 40 percig, majd vegyük ki a sütőből és még melegen locsoljuk meg a tetejét 2-3 evőkanálnyi olívaolajjal.
A recept igény szerint pitékhez/linzerekhez való gluténmentes lisztkeverékkel is elkészíthető, mi is így szoktuk.
Jó étvágyat kívánok!
V. Topor Erika
Gourmet & Delicious Manufaktúra
(A kép a szerző tulajdonát képezi, felhasználása engedélyköteles.)