Provence-i paradicsomos pite

Nem vagyok egy nagy mediterrán konyha rajongó, de ezek a piték rendkívül finomak tudnak lenni akár még főételként is.

Szeletekre vágva ételhordó dobozban is magammal vihetem az irodába és akkor csak meg kell melegíteni evés előtt. Vagy hidegen felfaljuk.

Hozzávalók:

Tészta:

20 dkg finomliszt

7.5 dkg vaj

2.5 dkg kacsazsír

1 db tojás (felverve)

Töltelék:

3 ek joghurt (sűrű, pl. görög joghurt)

3 ek Habaneros mustár

6 közepes db paradicsom (szeletelve)

1 kávéskanál só (tengeri)

bors ízlés szerint (frissen őrölt)

5 szál kakukkfű (friss)

10 db olajbogyó feldarabolva

3 ek olívaolaj

Elkészítése:

A vajat és a kacsazsírt kicsit megolvasztom, hogy jobban lehessen összekeverni a liszttel, majd a tojással és finom tapintású tésztát gyúrok belőle. Kinyújtom óvatosan a tésztát és egy kivajazott, köralakú sütőformába teszem és szétlapogatom, hogy mindenhova jusson. Egészen felhúzom a peremig, mert így fogja ott tartani a tölteléket. 

Egy keverőtálban a joghurtot, a mustárt és a fűszereket összekeverem, hozzáteszem az aprított olívabogyókat is és egyenletes állagúra keverem.

A kinyújtott tésztalapra rátöltöm a mártást, elegyengetem és a legtetejére rákarikázom a paradicsomokat. Ha maradt még friss fűszerlevélkénk, akkor a tetejét is megszórhatjuk vele.

190 C fokon süssük kb. 40 percig, majd vegyük ki a sütőből és még melegen locsoljuk meg a tetejét 2-3 evőkanálnyi olívaolajjal.

A recept igény szerint pitékhez/linzerekhez való gluténmentes lisztkeverékkel is elkészíthető, mi is így szoktuk.

Jó étvágyat kívánok!

V. Topor Erika
Gourmet & Delicious Manufaktúra

(A kép a szerző tulajdonát képezi, felhasználása engedélyköteles.)

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.