You are currently viewing Répa és batáta sültkrumpli helyett?

Répa és batáta sültkrumpli helyett?

A sárgarépa és a batáta sokoldalúan felhasználható, ami főleg azoknak jó hír, akik nem ehetnek burgonyaféléket. A sültkrumpli jó alternatívája is lehet, de ugyanúgy készíthetünk belőle más ételeket is.

A batáta nem burgonya

Bár a neve édesburgonya, de valójában nem burgonyaféle. Burgonyafélék közé tartoznak a krumpliként ismert burgonya, paprika, paradicsom és a padlizsán is. Tehát ha valaki allergiás a padlizsánra, akkor érdemes ezt szem előtt tartania.

Az édesburgonya családja a szulákfélék, de ugyanúgy a gyökérgumójáért termesztik, mint magát a “valódi” burgonyát. 

Az édesburgonya a fejlődő országokban igen gyakori táplálék, magas a C-, B2-, B6-, valamint E-vitamin tartalma, gazdag olyan ásványi anyagokban mint kálium, a réz és a mangán, alacsony a zsír- és koleszterintartalma és neve ellenére cukorbetegek is fogyaszthatják. A gyökérgumó húsának színe fajtától függően lehet fehér, narancssárga, sárga, lila, rózsaszín vagy vörös is.

Készítenek belőle lisztet, keményítőt és szeszes italt is. Felhasználható köretnek, süthető, főzhető, grillezhető, de akár édes süteményt is lehet készíteni belőle.

Sültkrumpli helyett a batátát akkor tudjuk jól használni, ha vékony hasábokra vágjuk, mert a nagyobb, ún. steak-burgonya méret már nehezebben sül át. Míg a rendes sültkrumpli kiszárad másnapra, addig a batátából készült másnap is puha lesz. A végeredmény íze attól függ, hogy milyen fajtát használtunk. 

A sárgarépából is készíthetünk sült krumplinak valót, kicsit édesebb lesz, mint a klasszikus hasábburgonya, viszont kifejezetten finom. A sárgarépában található cukrok sütés közben karamelizálódnak. 

Hogyan fűszerezzük?

Mindkét verziót bátran lehet fűszerezni. A só és bors a legalapabb, de kaphat frissen vágott petrezselymet, mentát vagy kakukkfüvet is. A szerecsendióval is fel lehet dobni bátran, kiemeli az ízeket a fűszer. Nálunk a nagy kedvenc a sóval és petrezselyemzölddel való ízesítés.

Jó étvágyat!

V. Topor Erika
Gourmet & Delicious Manufaktúra

(A kép a szerző tulajdonát képezi, felhasználása engedélyköteles.)

 

Tetszett? Oszd meg mással is!

Vélemény, hozzászólás?