Resztelt máj zöldséges krumplikörettel

Sokan nem szeretik a belsőségeket, pedig sok bennük a vas és az ásványi anyag. Egy ideje elég sok belsőséget kell együnk és ebben az időszakban javasolt is, mert segíti az immunrendszert.

Sokat kísérleteztem, mire igazán jó lett a máj, de sikerült és ennek a receptjét hozom el!

Hozzávalók:

250 g friss (!) csirkemáj

2 fej vöröshagyma

3 gerezd fokhagyma

1 tk só (majd a vége felé csak)

1 tk őrölt bors

½ csokor petrezselyem

1 babérlevél

½ szem krumpli

1 db sárgarépa

½ fehérrépa

1 ek. Habaneros mustár

1 kg krumpli

3 szál sárgarépa

1 szál paszternák

1 tk szerecsendió

1 fej vöröshagyma

Elkészítés:

A májnál fontos, hogy frisset vegyünk. A habtálcás, már fakó szín sosem jó, érdemes frisset venni háztáji csirkésnél vagy hentesboltban. Alaposan mossuk át hideg (!) vízben a májat és vágjuk fel valamivel kisebb darabokra. Ha túl apróra vágjuk, akkor szétfő, inkább kezelhető méretre aprítsuk csak.

A hagymát meghámozva fokhagymával egy kevés zsiradékon pirítsuk fel üvegesre, erre jöhet rá a máj és dinszteljük össze. Ha a máj már félig megfőtt, akkor adjuk csak hozzá a fűszereket és a sót is. Így nem fog megkeményedni főzés közben. (Ugyanez van a sertés és marhamájjal is. Ha korán sózzuk, cipőtalpra keményedik!)

Adjuk hozzá a zöldségeket és egy fél krumplit, kevés vizet öntsünk rá, hogy azért ellepje. Ezután jön hozzá a mustár is. Lefedve főzzük közepes lángon össze az ízeket. Akkor lesz jó, ha a zöldségek is megfőttek.

Másik edényben főzzük ki a krumplit és az összekarikázott vegyes zöldséget. Ha megfőtt, öntsük le róla a vizet és egy serpenyőben pirítsuk össze őket. Ekkor jön rá az őrölt szerecsendió is! A szerecsendió kiemeli az ízeket és izgalmasabbá teszi a köretet!

Jó étvágyat!

V. Topor Erika
Gourmet & Delicious Manufaktúra

(A képek a szerző tulajdonát képezik, felhasználásuk engedélyköteles.)

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.