Sokan nem szeretik a belsőségeket, pedig sok bennük a vas és az ásványi anyag. Egy ideje elég sok belsőséget kell együnk és ebben az időszakban javasolt is, mert segíti az immunrendszert.
Sokat kísérleteztem, mire igazán jó lett a máj, de sikerült és ennek a receptjét hozom el!
Hozzávalók:
250 g friss (!) csirkemáj
2 fej vöröshagyma
3 gerezd fokhagyma
1 tk só (majd a vége felé csak)
1 tk őrölt bors
½ csokor petrezselyem
1 babérlevél
½ szem krumpli
1 db sárgarépa
½ fehérrépa
1 ek. Habaneros mustár
1 kg krumpli
3 szál sárgarépa
1 szál paszternák
1 tk szerecsendió
1 fej vöröshagyma
Elkészítés:
A májnál fontos, hogy frisset vegyünk. A habtálcás, már fakó szín sosem jó, érdemes frisset venni háztáji csirkésnél vagy hentesboltban. Alaposan mossuk át hideg (!) vízben a májat és vágjuk fel valamivel kisebb darabokra. Ha túl apróra vágjuk, akkor szétfő, inkább kezelhető méretre aprítsuk csak.
A hagymát meghámozva fokhagymával egy kevés zsiradékon pirítsuk fel üvegesre, erre jöhet rá a máj és dinszteljük össze. Ha a máj már félig megfőtt, akkor adjuk csak hozzá a fűszereket és a sót is. Így nem fog megkeményedni főzés közben. (Ugyanez van a sertés és marhamájjal is. Ha korán sózzuk, cipőtalpra keményedik!)
Adjuk hozzá a zöldségeket és egy fél krumplit, kevés vizet öntsünk rá, hogy azért ellepje. Ezután jön hozzá a mustár is. Lefedve főzzük közepes lángon össze az ízeket. Akkor lesz jó, ha a zöldségek is megfőttek.
Másik edényben főzzük ki a krumplit és az összekarikázott vegyes zöldséget. Ha megfőtt, öntsük le róla a vizet és egy serpenyőben pirítsuk össze őket. Ekkor jön rá az őrölt szerecsendió is! A szerecsendió kiemeli az ízeket és izgalmasabbá teszi a köretet!
Jó étvágyat!
V. Topor Erika
Gourmet & Delicious Manufaktúra
(A képek a szerző tulajdonát képezik, felhasználásuk engedélyköteles.)