Klasszikus őszi édesség, ami akár vendégvárónak is szuper ötlet lehet. Mivel szeretem a poharas desszerteket, így most is egy befőttesüvegbe tálaltam a kedvenc édességemet.
Kicsit macerás, mert a füge karamellizálása nem olyan egyszerű, de mégis gyorsan elkészíthető.
Hozzávalók:
5 marék zabpehely
1 bögre kókusztej
3 ek. Rumos diólekvár
3-4 érett füge
3 ek. kristálycukor vagy méz
Elkészítése:
Egy kis lábasban kezdjük el melegíteni a tejet és a zabpelyhet és folyamatos kevergetés mellett főzzünk belőle kását. Még melegen tegyünk hozzá egy evőkanálnyi hársmézet és a Rumos diólekvárt.
Húzzuk félre, hogy ki tudjon hűlni, majd kanalazzuk át pohárba vagy kisebb üvegekbe.
A fügét mossuk meg és vágjuk fel gerezdekre. Egy serpenyőbe tegyünk cukrot vagy mézet és kezdjük el megolvasztani, majd tegyük bele a darabolt fügét is. Folyamatos kevergetés mellett forgassuk át a fügéket az olvasztott karamellel és tálalás előtt tegyük csak rá a zabkására. Mivel jó kontrasztja a hideg diós zabkásának a meleg, karamellizált füge, így érdemes a fügét közvetlenül a csemegézés előtt elkészíteni.
Jó étvágyat!
V. Topor Erika
Gourmet & Delicious Manufaktúra
(A képek a szerző tulajdonát képezik, felhasználásuk engedélyköteles.)
