You are currently viewing Sajtkosárka szárított tojássárgájás lazacsalátával

Sajtkosárka szárított tojássárgájás lazacsalátával

Ez a recept bár saláta, mégis az időigényesebb műfajba tartozik. Itt a szárított tojássárgáját külön el kell készíteni, mely nagyjából másfél hét, plusz idő külön a sajtkosárka is.

De a sok munka meghozza gyümölcsét és rendkívül finom lesz az eredmény. 

Szárított tojássárgája

Ez egy egyszerű recept, csak egy nagyobb műanyagedény kell, ami lezárható, pár tojássárgája elválasztva a fehérjétől és rengeteg tiszta só.

A műanyag edényt töltsd meg félig sóval, egyesével egymástól távolabb rakd rá a sárgájákat, majd erre is jöjjön egy réteg só. Lezárjuk a dobozt és már megy is a hűtőbe úgy egy jó hétre. Egy hét múlva nézz rá, nem nedvesedett-e nagyon már át a só, ha igen, akkor szedd ki a sárgájákat és cserélj rajtuk sót.

Akkor jó, ha már annyira kemény, mint egy jólszituált aszalt sárgabarack. Úgy is fog kinézni, csak rendkívül sós lesz, de elvágva szép áttetsző zselés kinézetű.

Sajtkosárka

Ehhez egy jó sajtreszelőre, pár szilikon muffinformára és jól olvadó sajtra lesz szükség. Én legtöbbször trappistát használok. Mennyiségi leírás nagyjából nincs, mert egy muffinméretű kupac lesz elég egy kosárkához. 

Reszelt annyi sajtot, amennyi kosárkára szükséged van. Támpont: 200 g sajt az 7 db kosárkára lesz kb. elegendő.

Egy sütőpapírral bélelt tepsire forgasd fejjel lefelé a muffinformákat és a reszelt sajtot rendesen halmozd a tetejükre egyesével. Majd 180 C fokos előmelegített sütőben süsd úgy 10-15 percig, míg aranybarnára nem sül. Majd kapcsold le a sütőt és hagyd ott megszilárdulni a sajtot. Vigyázz forró! A sajt nehezen hűl vissza, így óvatosan szedd le belőle a muffinformát. Ha megszilárdult, jöhet a saláta!

Szárított tojássárgájás lazacsaláta

A füstölt lazacot kézzel szedd kis darabokra, majd tedd egy közepes tálkába. A jégsalátát, paradicsomot, piros és zöldpaprikát vágd kis kockákra. Egy reszelővel a szárított tojássárgájából reszelj rá, majd öntsd nyakon egy kevés olívaolajjal. Sózni és borsozni csak ezután érdemes, mert a lazac is sokszor sós-füstölt és a sárgája is sós, így akár a só utólag el is hagyható. Egy fél citrom levét rácsavarjuk, jól összekeverjük, csipet borsot adunk még hozzá és kész is a salátánk!

A kis sajtkosarakat töltsük meg a salátával és már tálalható is akár a vendégeknek előételként.

Jó étvágyat!

V. Topor Erika
Gourmet & Delicious Manufaktúra

(A képek a szerző tulajdonát képezik, felhasználásuk engedélyköteles.)

 

Tetszett? Oszd meg mással is!

Vélemény, hozzászólás?