You are currently viewing Shakshuka – azaz lecsó másképp

Shakshuka – azaz lecsó másképp

Nyugodtan kijelenthetjük, nincsen olyan háztartás, ahol ne készülne nyáron lecsó. És még említést sem tettünk az ölre menő lecsókészítési vitákról: mikor kerül bele a pirospaprika, tojásosan, rizzsel, kolbásszal, bő lével vagy redukáltan, ress vagy vajpuha zöldségekkel?

Nem vagyok hivatott ezekben a kérdésekben döntést hozni, nem is szeretnék. Mindegyik családnak megvan a tökéletes lecsóreceptje.

Most egy különlegesebb elkészítési módot szeretnék bemutatni, ha kicsit kitekintenénk a magyaros vonalon túlra: ismerjük meg az izraeli lecsót, a shakshukát. Távol-Keleten annyiféle elkészítési módja van, mint nálunk a klasszikus változatnak.

Az alapját szintén a hagyma, paprika, paradicsom és pirospaprika négyese adja. Ehhez társulnak az intenzív fűszerek, a végén üthetünk bele tojást és/vagy morzsolhatunk rá feta sajtot. A megalkotása hajszállal pepecsebb mint a magyar társáé, de megéri a belefektett energia, csodálatos ízélményben lesz részünk!

Lássuk, hogy készül az én shakshukám:

Shakshuka 2 főre

2 ek. olaj

1 fej vöröshagyma

2 db kápia vagy piros kaliforniai paprika

2 db jó húsos paradicsom

1 gerezd fokhagyma

1 tk. (füstölt) pirospaprika

0.5 kk. fahéj

1 tk. római kömény

Chili ízlés szerint (ha szeretjük a csípőset)

Só, bors

Friss koriander és petrezselyem a tetejére

  1. A paradicsomot éles késsel háromszög alakban kicsumázzuk, majd alul bemetsszük, pár percre lobogó-forró vízbe ejtjük, kivesszük, kicsit hűlni hagyjuk, meghámozzuk és felkockázzuk. 
  2. A vöröshagymát hámozás után apróra kockázzuk, a paprikát kicsumázzuk és apróra daraboljuk.
  3. A felhevített olajon üvegesre pároljuk a hagymát, beleszórjuk a fűszereket, belenyomjuk a fokhagymát, és addig pirítjuk, míg illatozni kezd.
  4. Beleszórjuk a paprikát, keverünk rajta párat, majd jöhet a paradicsom, sózzuk, borsozzuk. Alacsony lángon, ízlésünknek megfelelően főzzük. Ha lefedjük, szaftosabb marad, hamarabb puhulnak a zöldségek. Fedő nélkül jobban besűrűsödik, és redukálódnak az ízek. 
  5. Tálaláskor megszórjuk friss, aprított korianderrel és petrezselyemmel. 

Tippek:

  • Ha tojásosan szeretnénk: kicsivel a lecsó elkészülte előtt, készítsünk két mélyedést a serpenyőben, és óvatosan üssük bele a tojást, sózzuk meg, a tojás elkészültéig főzzük.
  • Ha cifrázni szeretnénk, töltsük gömbcukkinibe: a cukkinit félbevágjuk, kikaparjuk a belsejét, éles késsel talpat igazítunk neki, hogy stabilan álljon mindkét fél. Kevés olívaolajjal megkenjük, és 180 fokos sütőben kb. 20-30 percig sütjük (ezalatt elkészül a shakshuka is). Kivesszük a sütőből a cukkiniket, belehalmozzuk a lecsót. Ha tojás nélkül szeretnénk, készen is vagyunk. Ha tojásosan: óvatosan üssünk bele egy-egy tojást, sózzuk, és toljuk vissza a sütőbe a tojás elkészültéig.
  • Ha másképp cifráznánk: próbáljuk meg fejtenivaló babbal, szezonja van! A babot leforrázuk, picit állni hagyjuk, leszűrjük, majd a lecsóhoz adjuk a paprikával együtt. Ezesetben tovább tart a főzési idő, kb. 1 órára emelkedik.
  • Ha egyszerűbben cifráznánk: tálaláskor szórjuk meg feta sajttal.

Szalánczi Anna
Sóskifli Gasztroműhely

(A fotó a szerző tulajdonát képezi, felhasználása nem engedélyezett.)

Tetszett? Oszd meg mással is!

Vélemény, hozzászólás?