Nyugodtan kijelenthetjük, nincsen olyan háztartás, ahol ne készülne nyáron lecsó. És még említést sem tettünk az ölre menő lecsókészítési vitákról: mikor kerül bele a pirospaprika, tojásosan, rizzsel, kolbásszal, bő lével vagy redukáltan, ress vagy vajpuha zöldségekkel?
Nem vagyok hivatott ezekben a kérdésekben döntést hozni, nem is szeretnék. Mindegyik családnak megvan a tökéletes lecsóreceptje.
Most egy különlegesebb elkészítési módot szeretnék bemutatni, ha kicsit kitekintenénk a magyaros vonalon túlra: ismerjük meg az izraeli lecsót, a shakshukát. Távol-Keleten annyiféle elkészítési módja van, mint nálunk a klasszikus változatnak.
Az alapját szintén a hagyma, paprika, paradicsom és pirospaprika négyese adja. Ehhez társulnak az intenzív fűszerek, a végén üthetünk bele tojást és/vagy morzsolhatunk rá feta sajtot. A megalkotása hajszállal pepecsebb mint a magyar társáé, de megéri a belefektett energia, csodálatos ízélményben lesz részünk!
Lássuk, hogy készül az én shakshukám:
Shakshuka 2 főre
2 ek. olaj
1 fej vöröshagyma
2 db kápia vagy piros kaliforniai paprika
2 db jó húsos paradicsom
1 gerezd fokhagyma
1 tk. (füstölt) pirospaprika
0.5 kk. fahéj
1 tk. római kömény
Chili ízlés szerint (ha szeretjük a csípőset)
Só, bors
Friss koriander és petrezselyem a tetejére
- A paradicsomot éles késsel háromszög alakban kicsumázzuk, majd alul bemetsszük, pár percre lobogó-forró vízbe ejtjük, kivesszük, kicsit hűlni hagyjuk, meghámozzuk és felkockázzuk.
- A vöröshagymát hámozás után apróra kockázzuk, a paprikát kicsumázzuk és apróra daraboljuk.
- A felhevített olajon üvegesre pároljuk a hagymát, beleszórjuk a fűszereket, belenyomjuk a fokhagymát, és addig pirítjuk, míg illatozni kezd.
- Beleszórjuk a paprikát, keverünk rajta párat, majd jöhet a paradicsom, sózzuk, borsozzuk. Alacsony lángon, ízlésünknek megfelelően főzzük. Ha lefedjük, szaftosabb marad, hamarabb puhulnak a zöldségek. Fedő nélkül jobban besűrűsödik, és redukálódnak az ízek.
- Tálaláskor megszórjuk friss, aprított korianderrel és petrezselyemmel.
Tippek:
- Ha tojásosan szeretnénk: kicsivel a lecsó elkészülte előtt, készítsünk két mélyedést a serpenyőben, és óvatosan üssük bele a tojást, sózzuk meg, a tojás elkészültéig főzzük.
- Ha cifrázni szeretnénk, töltsük gömbcukkinibe: a cukkinit félbevágjuk, kikaparjuk a belsejét, éles késsel talpat igazítunk neki, hogy stabilan álljon mindkét fél. Kevés olívaolajjal megkenjük, és 180 fokos sütőben kb. 20-30 percig sütjük (ezalatt elkészül a shakshuka is). Kivesszük a sütőből a cukkiniket, belehalmozzuk a lecsót. Ha tojás nélkül szeretnénk, készen is vagyunk. Ha tojásosan: óvatosan üssünk bele egy-egy tojást, sózzuk, és toljuk vissza a sütőbe a tojás elkészültéig.
- Ha másképp cifráznánk: próbáljuk meg fejtenivaló babbal, szezonja van! A babot leforrázuk, picit állni hagyjuk, leszűrjük, majd a lecsóhoz adjuk a paprikával együtt. Ezesetben tovább tart a főzési idő, kb. 1 órára emelkedik.
- Ha egyszerűbben cifráznánk: tálaláskor szórjuk meg feta sajttal.
Szalánczi Anna
Sóskifli Gasztroműhely
(A fotó a szerző tulajdonát képezi, felhasználása nem engedélyezett.)