A spárga egy megosztó étel és általában az első igazi idényzöldség, ezért vannak időszakok, amikor a rajongói spárgát esznek ilyenkor spárgával.
Mivel hamarosan itt lesz a spárgaszezon, így nem vagyok rest egy spárgás ételt hozni, ami a spárga-rajongóknak is jó lesz és természetesen az éheseknek is, mert most steak került mellé mustármártással.
A steaket szerintem nem is kell részletezzem, mert mindenki saját ízlése szerint készíti el, van, aki be is pácolja előtte kedve szerint, van aki szerint csak a só és a bors dukál rá és úgy sütni ki. Én a pácolás mellett vagyok, persze mustárosan, mert az a spárgához is illik és jó krémes mártást is lehet utána készíteni a zsiradékból.
A steaksütés után marad vissza egy kevés Habaneros mustáros zsiradék, mely az alapját fogja adni a spárgás mustármártásnak.
Hozzávalók:
1 csomag zöldspárga
2 szelet vékony bacon szalonna
2 dl főzőtejszín
5 ek. Habaneros mustár
só, bors ízlés szerint
1 ek dijoni mustár
3 ek. fehérbor (valami jóféle rizling, furmint)
5 ek. vaj
Elkészítés:
Tehát ha megvan a serpenyőben a steak, mindenkinek saját ízlése szerint, akkor ott marad egy kevéske zsiradék. Erre tesszük rá a megtisztított zöldspárgát és a vajat. Készre pároljuk, sütjük a spárgát, majd kivesszük a vajas-zsiradékos alapból és közepes hőfokra állítjuk a tűzhelyet a mártás elkészítéséhez.
A rizlingből egy jó másfél decit tegyünk az alapzsiradékba, ehhez kerül hozzá a dijoni mustár és a főzőtejszín. Nagyon lassú tűzön forraljuk össze az összetevőket és ha szükséges, még fűszerezzük sóval, borssal is.
A vége felé tegyünk bele még vajat, hogy még krémesebb legyen. Főzzük össze és már kész is van!
Mártásként használjuk tálaláskor, ízlés szerinti mennyiségben.
Jó étvágyat kívánok!
V. Topor Erika
Gourmet & Delicious Manufaktúra
(A kép a szerző tulajdonát képezi, felhasználása engedélyköteles.)