Hétvégéi vagy ünnepnapi nagyobb evészetek után jól esik pihentethetni az ízlelőbimbóinkat és a gyomrunkat is. Egy igazán könnyed egyszerű recept, ami akár vacsorának vagy ebédnek is tökéletes.
A spenótos-sajtos tortellinit amúgy “bolti verzióban” is meg lehet szinte lassan minden nagyobb helyen kapni, azért az igazi mindig a hazai, saját készítésű. De amilyen időket élünk, éljünk nyugodtan az egyszerűbb megoldással, ha az egy plusz órát hozzáad az életedhez más területen, mert ez kb. annyi idő alatt készül el.
A tortellini amúgy egy olasz étel, a darálthústól a zöldségen át a sajtig bármivel meg lehet tölteni. Eddig a legkülönlegesebb nekem a pisztáciás-lazacos volt, de otthon ennek még én sem mertem nekiállni.
Hozzávalók:
A tésztája:
20 dkg finomliszt
2 db tojás
20 ml olívaolaj
1 csipet só
Az alkotóelemeket selymesen finom tésztaállagig gyúrjuk össze. Akkor lesz finom a tészta állaga, ha nem közvetlen a hűtőből kivétel után állunk neki összekeverni őket. A szobahőmérsékleten kevert tészta mindig finomabb szerkezetű lesz és dolgozni is könnyebb vele. Nagyjából 10 perc gyúrás után 20-30 percet pihentetjük.
Pihentetés után vágjuk négy részre a tésztát és kezdjük el a kisebb részenként kinyújtani. 2 cm vastagságra nyújtjuk. Ha van tésztanyújtónk, az most jó szolgálatot tud tenni, de ha nincs az sem baj, fokozatosan nyújtsuk csak ki a tésztát. Néhányszor hajtogassuk össze a lapot, majd nyújtsuk ki újra és a végén egészen 5 mm vastagságig vékonyítsuk el a tésztánkat.
Pogácsaszaggatóval vagy egy kisebb pohárral korongokra szaggatjuk (6 cm átmérő körüli méretekben).
Jöhet a töltelék készítése!
Töltelék:
250 g ricotta sajt
5-6 evőkanál spenót leturmixolva (lehet a sajttal együtt turmixolni)
só, bors ízlés szerint
olívaolaj
A kis korongok közepére tegyünk mokkáskanállal a sajtos keverékből, majd félholdat formázva hajtsuk meg a tésztakorongot. A két csücskét meg csippentsük össze és máris kész egy tortellini.
Ha minden korongot elkészítettünk, megtöltöttünk, akkor jöhet a főzés!
Forrásban lévő vízben kb 2-3 perc alatt megfőzzük a kis tortelliniket. Egy jénaiba átszedjük és ízlés szerint itt is kaphat egy kevés olívaolajat, hogy ne tapadjon össze.
Mi akkor szeretjük, ha ilyenkor még a kifőtt tortellinikre is szórunk valamilyen olvadós sajtot és azt rámelegítjük utólag sütőben. Igazán ízletes lesz! Csalamádéval fenséges!
Jó étvágyat!
V. Topor Erika
Gourmet & Delicious Manufaktúra
(A képek a szerző tulajdonát képezik, felhasználásuk engedélyköteles.)