Akik követnek minket, azok tudják, hogy az utóbbi időben a fermentálás és a kovászolás szele minket is utolért, még jobban mint eddig.
Kaptunk is egy Gusztáv nevű kovászbabát, amit már felhizlaltunk jó sok felnőtt Gusztávvá. Hogy miért van neve a kovásznak, azt ne kérdezzétek, egy barátunk III. Béla nevű kovásza után már teljesen természetes volt, hogy a miénk sem maradhat #noname és kapta első találkozáskor a Gusztáv nevet.
De hogy a lényegnél maradjak, Gusztávval nagyon finom kovászos házi kakaós csigát lehet készíteni és az évek során lassan a kakaós csiga készítésnél Szabi élmezőnyben jár nálunk, én pedig kullogok pár lépéssel lemaradva.
De nézzük is, hogyan áll össze a mi házi kakaós csigánk!
6-8 órával a tervezett sütés előtt keménykovászt készítünk. Nekünk bio rozskovászunk van, a Szabó Malom-féle rozsliszttel “etetve”.
Az alapkovászból kiveszünk 50 g-ot és hozzáadunk 1 ek. mézet és 100 g kenyérlisztet. Ehhez adjuk hozzá a kézmeleg 45 g vizet. Ezt keverjük össze és gyúrjuk össze egalizáltra (szép sima legyen, ne legyenek benne összetapadt lisztdarabok).
Majd lezárjuk egy üvegben és pihentetjük. A dagasztásig várunk, pontosabban addig, míg szép buborékos nem lesz a kovász.
Aztán jöhet a dagasztás!
Ehhez az alábbiakra lesz szükségünk hozzávalóként:
2,5 dl langyos tej
70 g cukor
1 tojás
1 tojássárgája
80 g olvasztott vaj
az összes keménykovász
400 g finomliszt
100 g kenyérliszt
1 tk. só
Egy tálba beleöntjük a langyos, kézmeleg tejet, a cukrot, tojást és a sárgáját, majd az olvasztott vajat. Azért kell kézmeleg tej, hogy az olvasztott vaj ne dermedjen azonnal meg, hanem szépen elkeverhető legyen minden alkotóelem.
Egy kiskanállal “beleszaggatjuk” a kovászunkat és azzal is alaposan elkeverjük, majd rászitáljuk (!) a lisztet és kidolgozzuk, összedolgozzuk a tésztát. Fontos, hogy csak a vége felé adjuk hozzá a sót. Ez a keverés, dagasztás akkor lesz sikeres, ha szépen finom lesz a tészta, nincsenek benne csomós darabok.
A tésztát majd egy kiolajozott tálba tesszük, tetejét bekenjük olajjal és lefedjük egy konyharuhával. Pihenni hagyjuk a meleg konyhapulton. A pihenő kb. 1 órányi legyen, majd utána finoman áthajtogatjuk, ismét lefedjük és pihentetjük 40-50 percen keresztül.
Ez után a pihentetés után kezdjük el nyújtani. Kb. egy félméterszer félméteres tésztát tudunk belőle nyújtani, ha jól dolgoztunk. Ehhez hintsük meg liszttel a gyúródeszkánkat.
Ehhez jön a töltelék:
60 g puha, szobahőmérsékletű vaj
80 g porcukor
50 g kakaópor
1 mk. fahéj
Szórjuk meg a töltelékkel (igen, nagyjából morzsolható a jól kikevert vajas kakaóporos cukor). De ha netán hígabb, az sem gond, mert akkor meg konyhai ecsettel szétkenhető. Tekerjük fel a megkent tésztát egy nagy hengerbe és a végén karikázzuk fel ujjnyi vastag csigákra.
Sütőpapírral bélelt tepsibe téve süssük meg a csigákat. Sütés 180 C fokon kb. 20 perc alatt.
Jó étvágyat!
V. Topor Erika
Gourmet & Delicious Manufaktúra
(A kép a szerző tulajdonát képezi, felhasználása engedélyköteles.)