You are currently viewing Titokzatos és eldugott szigetek a kalandok kedvelőinek

Titokzatos és eldugott szigetek a kalandok kedvelőinek

Míg a magyarok nagy része pihenésre, wellnessre vágyik, amikor utazik, addig a Z generáció a kalandokat, felfedezéseket keresi utazásai során – mutatják a Kiwi.com adatai.

Szerencsére nem kell messzire repülnünk ahhoz, hogy izgalmas felfedezőtúrákat tegyünk; lehet ez kerékpártúra egy észt szigeten, mocsártúra Hollandiában, lovaskocsizás egy török szigeten, vulkántúra Szicíliában vagy madárles Írország legdélebbi csücskében.

A vezető utazási technológia vállalat, a Kiwi.com legfrissebb reprezentatív felméréséből* kiderül, hogy a magyarok döntő többsége (86%) tervez idén utazást, és akinek kicsit több, mint fele valamilyen európai úticélt választ majd. A kutatás rákérdezett arra is, hogy inkább a pihenést vagy a kalandot részesítik előnyben az utazás során. Honfitársaink nagy része inkább pihenne, de talán nem meglepő módon a Z generáció számára fontosabbak a kalandok, a kicsit akciódúsabb vakáció.

„A foglalási adataink** azt mutatják, hogy a Z generációs utazók 82%-a nem ad fel külön csomagot a repülőn, és a legtöbb utazásuk (80%) legfeljebb három napig tart. Ez a generáció szeret könnyedén utazni, és ha van egy kis szabadidejük, csak összeszedik magukat, és máris indulnak a következő kalandra” – mondja Eliška Dočkalová, a Kiwi.com ügyfélélményért felelős igazgatója.

Nekik szól az alábbi lista, melyen rejtett gyöngyszemeket, felfedezetlen európai szigeteket találnak azok, akik a megszokott turistalátványosságokat és a tömeget kerülnék és inkább felfedezőútra indulnának.

Íme 5 varázslatos sziget, ahová pár napra elmenekülhetünk a város nyüzsgése elől.

Prangli – Észtország

Észtország területéhez több mint 2000 sziget tartozik. Prangli, a Tallinnhoz legközelebbi észt sziget a Finn-öbölben fekszik. Bár elég kicsi, és 1 nap elég ahhoz, hogy teljesen körbejárjuk, a Kiwi.com hosszabb tartózkodást ajánl. Kerékpárokat bérelhetünk, és felfedezhetjük Kelnase hangulatos kikötőjét, az igazán érintetlen halászfalvakat és homokos strandokat. A sziget, ahová Tallinn belvárosából lehet eljutni, páratlan színekben pompázó vad természetet, valamint megnyugtató nyugalmat és csendet kínál akár egy romantikus hétvégére is.

Hogyan juthatunk el oda? A legjobb Tallinba utazni, Budapestről az út kb. 6 órát vesz igénybe, de az élmények kárpótolnak a hosszú utazásért. A márciusi tallinni repülőjegyek árai 5000 Ft-tól indulnak.

Terschelling – Hollandia

Terschelling a nyugat-fríz szigetcsoport második legnagyobb szigete, története a középkorig nyúlik vissza. Jelképe Hollandia legrégebbi világítótornya, a Brandaris, 1594-ből származik. A sziget különösen híres festői kerékpárútjairól, több mint 45 km hosszan cikk-cakkban haladnak a tengerrel körülvett mocsarakon keresztül. A vízi sportok, például a vitorlázás vagy a sárkányhajózás kedvelői sem fognak csalódni.

Ha Terschellingbe látogatunk, mindenképpen túrázzunk a mocsarakban és látogassunk el a sziget keleti részén található Boschplaat természetvédelmi területre – itt egyedülálló növényfajok, pillangók és nagy madárkolóniák találhatók. A roncsmúzeumban – Wrakkenmuseum Terschelling – a part menti vizekben felfedezett több mint 150 hajóroncsból származó leleteket tekinthetjük meg. A tél a szigeten meglehetősen enyhe – nyugodtan tervezhetjük már most az utazást.

Hogyan juthatunk el oda? A Harlingentől Terschellingig közlekedő gyors személyszállító kompút 45 percet vesz igénybe. Harlingen 1 óra 20 perc autóval Amszterdamból vagy 2,5 óra vonattal Amszterdam Zuidból. Márciusban a jegyárak Budapestről Amszterdamba 9000 Ft-tól indulnak.

Büyükada – Törökország

A Herceg-szigetek egy 9 szigetből álló szigetcsoport, amelyből 5 lakott, és a legnagyobb közülük Büyükada. Mivel Isztambul közelében található, és a városi kikötőből komppal könnyen megközelíthető, elmenekülhetünk ide a város és az autók nyüzsgése elől. Ez egyike azoknak a szigeteknek, ahol a gépjárműforgalom teljesen tilos – csak lovaskocsik és kerékpárok közlekedhetnek.

Büyükada híres gyönyörű oszmán építészetéről, különösen a fából készült, történelmi villákról és kúriákról – a szultánság idején a hercegeket ide száműzték. Ma Isztambul leggazdagabb lakóinak van itt nyaralója, ahol a szezonban a hétvégéket és a vakációkat töltik. Egykor az ott inspirációt kereső isztambuli művészvilág gyöngyszeme volt, ma már egyre több turistát vonz, ezért érdemes szezonon kívül, akár most odamenni.

Hogyan juthatunk el oda? Kompjárattal Isztambul valamelyik kikötőjéből, például Kabataş, Eminönü, Kadiköy és Bostanci kikötőjéből. A repülőút Budapestről Isztambulba 2 óra, akár még februárra is foglalhatunk kb. 17000 Ft-ért.

Filicudi, Lipari-szigetek, Szicília

Filicudi egy vulkanikus sziget, forró éghajlattal és sziklás partokkal. Az 1970-es években drogbárókat és bűnözőket küldtek ide száműzetésbe. Ma Filicudi teljesen más arcát mutatja – egy paradicsomi sziget tiszta azúrkék vízzel és ami a legfontosabb, kevés turistával. Amit különösen érdemes megnézni a boldog semmittevés közben, az a sziget déli részén található Capo Graziano városa – a lipari régészet egyik legnagyobb felfedezése, ami körülbelül 30 ovális kunyhónak ad otthont. A közelében található a festői és meghitt Le Punte strand, amely Filicudi főutcájáról érhető el.

Hogyan juthat el oda? Budapestről 2 óra alatt eljuthatunk Palermóba, ott pedig felszállhatunk egy kompra – a hajóút körülbelül 2,5 órát vesz igénybe. Ha márciusra tervezi az utazást, akkor most akár 3394 Ft-ért is talál repülőjegyet Palermóba.

Cape Clear – Írország

Ez a kempingrajongók abszolút slágere. Cape Clear Írország legdélebbi lakott szigete, igaz, csupán 120 ember lakja. A vad romantikát keresők csodálhatják itt a zord tengert, a vadvirágos réteket, a sziklákról akár bálnákat, cápákat, delfineket is láthatnak és ez Írország fő madármegfigyelő központja is. Itt találjuk a Fastnet-sziklát, amely hivatalosan az ország legdélebbi pontja, és melyet Írország könnycseppjeként is ismernek.  Hogy miért? Ez volt az utolsó földterület, melyet az Újvilágba induló több ezer kitelepült látott.

Hogyan juthatunk el ide? A leggyorsabb módja, ha először Corkba, majd onnan Baltimore-ba vagy Schullba utazunk, ahonnan kompok indulnak Cape Clearbe (40 perc). Márciusban akár 8000 Ft-tól, áprilisban pedig akár 7000 Ft-tól  is kapunk repülőjegyet Budapestről Corkba.

*A felmérés 1018 fő megkérdezésével készült 2021 decemberében, amely reprezentatív a magyarországi 18-59 éves okostelefonnal rendelkezőkre kor, nem, iskolai végzettség és lakóhely szerint. A kutatást a Kiwi.com megbízásából az Opinio Institue Kft. készítette.
**A Kiwi.com-on 2021 októberig összesített adatok.

 

Tetszett? Oszd meg mással is!

Vélemény, hozzászólás?