A göngyölt hús nagyon finom tud lenni, ha szaftos és jól van fűszerezve. Akár vendégvárónak, akár egy kiadós vasárnapi menü részeként tálalhatjuk.
Az benne a jó, hogy szépen dekorálható ünnepi vegyestálaknál is, de mellette tepsiből egyesével kiszedegetve is megállja a helyét.
Mi tagadás, külön szószt is szoktunk hozzá bekeverni, de ha elegendő zsiradékban van kisütve és jól van fűszerezve, akkor az is használható “öntetként”.
Hozzávalók:
1 kg sertés szűzérme
300 g vékonyra szeletelt bacon szalonna
300 g reszelhető sajt ízlés szerint
só, bors
kis csokor friss petrezselyem
pár szem borókabogyó
½ paradicsom
½ paprika
5 ek. habaneros mustár
1 tk fűszerpaprika
zsiradék a kisütéshez
Elkészítés:
A szűzérméket vágjuk ujjnyi vastag szeletekre, érmékre -ha szabad így fogalmazni- és fűszerezzük be alaposan az apróra vágott petrezselyemmel, sóval, borssal, aprított paprikával, paradicsommal és fűszerpaprikával, majd tegyünk rá reszelt rajtot és az egészet göngyöljük be bacon szeletekbe hússzeletenként.
Forró zsiradékba téve süssük meg. Ha félünk, hogy szétjönnek a göngyölkék, akkor fogpiszkálóval átszúrva stabilizálhatjuk.
Akinek sok az ideje, még sütés előtt be is bundázhatja, akkor nem is kell a fogpiszkáló. A sorrend a szokásos: liszt-tojás-zsemlemorzsa.
Ha szép marad a zsiradék sütés után, akkor szűrjük le, hogy az égettebb részeket felfogjuk, majd kis paradicsomszósszal, kevéske cukorral egy édeskésebb, fűszeresebb öntetet is készíthetünk a húsokhoz.
Köretnek vagy a rizs különböző variációi illenek ehhez vagy frissen készült saláta, netán savanyú uborka. Kipróbálhatjuk zsíron és paprikán pirított, apróra vágott savanyúkáposztával is!
Jó étvágyat kívánok!
V. Topor Erika
Gourmet & Delicious Manufaktúra
(A kép a szerző tulajdonát képezi, felhasználása engedélyköteles.)