You are currently viewing Villa Borka, az abádszalóki kánaán

Villa Borka, az abádszalóki kánaán

Nem túlzás azt állítani, hogy Abádszalók páratlan élményt ad. Már csak azért is, mert az Alföld legtöbb napsütéses óraszámának birtokosa.

Bár a Tisza-tó még gyakorlatilag 50 éves sincs, méltán lett népszerű pihenő- és horgászhely.

1988-ig Kiskörei Víztározó névre hallgatott, melynek feltöltését 1978-ban fejezték be. Ökológiája páratlanná vált, változatos növény- és állatfajoknak ad otthont.

A tó északi partján, a Tiszavalki-öbölben egy madárrezervátum is található. 1999 óta a Hortobágyi Nemzeti Park bemutatóterületeként az UNESCO világörökség része is lett az egykori víztározó.

A tópart a feltöltése után egyre népszerűbb lett a magyarok körében. Sorra épültek a kempingek, szállodák, strandok és a falusi turizmus is virágozni kezdett.

Én bevallom őszintén, mindig úgy gondoltam erre a régióra, mint ami a horgászoknak való. Ez volt a fejemben egészen 2023-ig, mígnem meghívást kaptunk az abádszalóki TulipGardenbe. És ha már útra keltünk a kislányommal tulipánozni, akkor össze is kötöttük egy 2 napos kirándulással. Tiszafüreden szálltunk meg, megnéztük Poroszlót is. Bővebb beszámolót az akkori kirándulásunkról itt olvashatsz >>>

Már akkor megfogadtam, hogy mivel még annyi látnivaló van a tó környékén, mindenképpen visszatérünk.

Idén pedig elhatároztam, hogy a születésnapomat nem csak egy napig fogom ünnepelni, hanem ameddig csak akarom, de egy hétig biztosan! Ráadásul pont péntekre esett, szóval szülihétvége is lett belőle.

És mivel a tulipánszezon nagyon korán kezdődött és bizonytalan volt, meddig fog tartani, így nem volt kérdés, hogy akkor IRÁNY A TISZA-TÓ, azon belül is ABÁDSZALÓK!

A tulipánon kívül pedig az volt még nagyon fontos, hogy olyan szállásunk legyen, ahol a 3 éves örökmozgó kislányunk is jól érzi magát. Mert ugye egy anyuka nem nagyon tud pihenni, hanem inkább kikapcsolódik. De azt mikor tudja megtenni? Ha a gyerek jól elvan…

A Villa Borka elsőre belopta magát a szívembe, ugyanis Borkának is szólítanak páran a barátaim közül. Amikor pedig tüzetesebben megnéztem az oldalukat, tudtam, hogy ezt akarom!

És a megérkezésünkkor ámultam el igazán! Gyönyörű nagy kert, 2 játszótérrel, homokozóval-csúszdával-hintával, kis játszókuckóval, felnőtteknek napozóágyak, pihenő-sarok, terasz, wellness szaunával és jacuzzival (nyáron kinti medence is van!), csocsó és persze kávé!

Janka azonnal bevetette magát a játszóhelyekre, életében először csocsózott is, majd 2 napig lelkesen gyakorolt az apukájával.

A Tündérrózsa szobában aludtunk, ahol friss virágcsokor és egy üveg ajándék bor várt a szülinapom alkalmából.

Tünde a tulajdonos és csapata elképesztően figyelmes amúgy minden tekintetben, végig ezt tapasztaltuk.

Minden olyan igényességgel és szépérzékkel van berendezve, amin látszik a gondoskodás, a szeretet a vendégek felé. Hogy semmire se legyen gondod, csak érezd a legjobban magad!

Reggelit pedig olyat kaptunk, hogy szem nem maradt szárazon, gyomor pedig éhesen, sőt! A pazar azt hiszem egy gyenge jelző lenne rá… Sós-édes, meleg-hideg, gyümölcsös-zöldséges, húsos-vegetáriánus, és még sorolhatnám. Ebédelnünk nem nagyon kellett utána, csak vacsorázni.

Azt pedig a 4-5 perces sétára található Lilaakác étteremben tettük mindkét nap, mert annyira bejött elsőre, hogy nem is kerestünk mást. Épp virágzott a lila akác a kertben, az idő csodás volt és a gyermeknek pedig volt játszótér is! Vacsik után pedig Janka rendre elaludt az ölemben, úgy kellett hazacipelnünk a szállásra…

Tünde ír egy blogot is, ahol a környékbeli látnivalókról, programokról olvashattunk, így nem volt nehéz összeállítani a hétvége menüjét.

A wellnesst kötelező volt kipróbálni, muszáj volt kicsit passzívan is lennünk, nem csak programozni.

De persze a TulipGardent idén sem hagytuk ki, csak most vittük a férjemet is. Én csodáltam a tulipánokat, ők pedig játszottak Jankával, mert ez a hely is gyerekbarát természetesen!

A hétvége záróakkordja pedig a Jóreménység-sziget és a Kiskörei Hallépcső volt. Ezek egymás mellett vannak, így a kis szigeten kezdtünk (ami amúgy nem is sziget, hanem egy, a tóba benyúló földnyelv), ami a pandémia alatt lett igazán híres. Dimitry Ljasuk a Tisza-tó egyik aktivistája ide vonult önkéntes karanténba, amiről egy filmet is készített. Azóta gyakorlatilag egy közösségi kertté vált, ahol napozni lehet a stégen, van öltöző, kis könyvtár, tűzrakó, virágok, zöldségek. Egy a kérés: ápold, gondozd, ha arra jársz.

A Hallépcső pedig Európa leghosszabb, másfél kilométeres halfolyosója, ahol 37 vízesés található. rengeteg halat is meg lehet figyelni egy kis „akváriumon” keresztül, így abszolút élővé válik ez a hely a látogatók számára. Közvetlenül mellette van egy bisztró is az éhes vándoroknak (asztalfoglalás javasolt!).

Már ugyan másodszor jártunk a Tisza-tónál, mégis azt mondom: rengeteg a kiaknázatlan lehetőség és program itt, sőt talán egyre több! Így mindenképpen muszáj többször is visszatérnünk.

A Villa Borkát ajánljuk jó szívvel családoknak, pároknak egyaránt,

mert itt tényleg mindenki azt kapja, amire szüksége van!

Tomkó Bori
főszerkesztő

(A képek a szerző tulajdonát képezik, felhasználásuk nem engedélyezett!)

Tetszett? Oszd meg mással is!

Vélemény, hozzászólás?