Sokszor okoz fejtörést, hogy milyen egyszerűen és könnyen összedobható étel kerüljön az asztalra (vagy éppen az iskolai, esetleg a munkahelyi dobozba) hétköznapokon.
Este hazaérve már nem igazán érzünk olthatatlan vágyat arra, hogy órákat töltsünk a konyhában. Az ilyen alkalmakkor jól jön egy gyors és finom tésztás recept, amit bármikor elővehetünk, és biztosak lehetünk a sikerben.
Hozzávalók 3 főre:
30 dkg szélesmetélt
0,5 dl olaj (ha tehetjük, használjunk ízesítettet, például medvehagymás olajat )
30 dkg szeletelt csiperkegomba
30 dkg cukkini
3 gerezd fokhagyma
Ízlés szerint só (jól kiegészíti a medvehagymás só), frissen őrölt bors
Fél kávéskanál oregánó
Fél kávéskanál bazsalikom
Fél kávéskanál majoránna
2 evőkanál friss citromlé
2 dl víz (ez lehet a tészta főzővize vagy húsleves alaplé is)
1 evőkanál liszt vagy étkezési keményítő
Elkészítés:
A munka leghosszadalmasabb része az előkészítés, de ez sem vesz igénybe 10 percnél többet. A csiperkét óvatosan tisztítsuk meg a szennyeződésektől (nem érdemes a gombafejen lévő bőrt lehúzni, mert a benne lévő vitaminoktól és ásványi anyagoktól fosztjuk meg magunkat ezzel), legjobb, ha egy kefével csak óvatosan leseperjük.
Folyóvízzel csak akkor mossuk le, ha nagyon koszos, de akkor se áztassuk, minél kevesebb ideig legyen vízben. Tisztítás után vágjuk kb. 3 mm vékony szeletekre, és tegyük félre.
A cukkinit vékonyan hámozzuk meg, vájjuk ki a magját, és szintén vágjuk 3 mm vékony szeletekre. A fokhagymával is hasonlóan járjunk el: karikázzuk fel késél vékonyságúra, és tegyük félre. Ha mindezzel megvagyunk, kezdődhet a móka!
Tegyünk fel legalább 3-4 liter vizet főni. Amikor már forr, adjunk hozzá egy kávéskanálnyi sót, keverjük el, és főzzük benne a tésztát al dentére. Onnan tudjuk, hogy elértük ezt az állapotot, hogy egy szál tésztát kivéve és félbevágva a tészta közepén egy nagyon vékony rétegben még látjuk a lisztcsíkot. A kész tésztát nem kell leöblíteni, elég leszűrni.
Amíg a tészta fő, épp elkészülnek a zöldségek is. Ehhez az olajat egy nagy serpenyőben hevítsük fel, majd a gombát pár perc alatt grillezzük meg benne. Nem kell megijedni, a gomba kevés vizet fog engedni, ezt hagyjuk elpárologni. Ezután adjuk hozzá a cukkinit, a fokhagymát és a fűszereket is. 1,5-2 perc alatt épp csak annyira süssük össze őket, hogy még ne veszítse el teljesen a roppanós textúráját a cukkini.
Ekkor facsarjuk bele a citromlevet (nagyon kellemes illatot és pikáns ízt ad az ételnek), öntsük rá a vizet (vagy alaplevet), és gyors mozdulatokkal keverjük el benne a lisztet (vagy keményítőt), hogy kellemesen sűrű szaftot kapjunk.
Ebbe a grillgombás, cukkinis szaftba forgassuk bele a leszűrt tésztát, és azonnal tálaljuk is. Paradicsommal, olajbogyóval, esetleg chilivel díszíthetjük, húsimádók akár pirított húsos szalonnával is megszórhatják.
TIPP: Tojásmentes tésztát használva ez a fogás tökéletesen beilleszthető tej- és tojásmentes étrendbe is.
Jó étvágyat!
Molnár-Keresztényi Brigi
Degeszpocak
További receptekért látogass el a Degeszpocak weboldalára >>>
(A képek a szerző tulajdonát képezik, felhasználásuk engedélyköteles.)