A zöld pestot akkor készítem, amikor sok a beéretlen paprikánk és még mindig vannak friss fűszerek a kertben.
Diétás kencének is kiváló, de akár jól tudsz vele pácolni, tésztára is teheted és jól mutat húsok mellett, mint az argentin Chimichurri. Ez most a mi saját házi verziónk, bár az is igaz, hogy egy argentin steak mellett is jól mutatna.
Hozzávalók 4 adaghoz:
1-2 nagyobb zöldpaprika (kápia, kaliforniai)
1 csokor friss petrezselyem
1 csokor friss bazsalikom
3-4 szál friss citromillatú kakukkfű
1 marék pörkölt földimogyoró
1 ek. lenmag
1 ek. szezámmag
1 ek. napraforgómag (ez elhagyható)
1 ek. termelői méz
5 ek. extra szűz olívaolaj
só, bors, chili ízlés szerint
Elkészítése:
Ha van konyhai zöldségaprító, akkor azzal a legkönnyebb elkészíteni. Az összes alkotót nagyobb szeletekben beleteszed, ráöntöd a fűszereket, a magvakat és pár perc alatt krémesre aprítod. Ha nincs zöldségaprító, akkor botmixerrel vagy turmixgéppel is dolgozhatsz. A lényeg, hogy kicsit krémesebb, de még szemcsés állagú legyen.
Ha úgy érzed, nem elég olajos, akkor kis olívaolajat apránként tehetsz hozzá, ez csak még finomabbá és egészségesebbé teszi.
Mindig annyi mennyiséget készíts csak el, ami egy nap alatt elfogy, mert hamar romlik. Hűtőszekrénybe tárolhatod fogyasztásig és elég csak tálaláskor elővenni onnan.
Nagy előnye ennek a verziónak, hogy fehérborecettel és kevés vízzel akár salátaöntetté is alakíthatod.
Jó étvágyat!
V. Topor Erika
Gourmet & Delicious Manufaktúra
(A képek a szerző tulajdonát képezik, felhasználásuk engedélyköteles.)