You are currently viewing Zöldséges golyók ebédre, amit magaddal is vihetsz bárhova

Zöldséges golyók ebédre, amit magaddal is vihetsz bárhova

A zöldséges golyókat azért szeretjük, mert minden olyan, több napja a hűtő fiókjában ücsörgő zöldségből elkészíthető, amit már másra nem akarunk használni.

Ez lehet sárgarépa, paszternák, zeller, cukkini, cékla, káposzta, káposztatorzsa (ha elég zsenge volt), de még paprika is akár. Minden nem túl lédús zöldség alkalmas lesz rá!

Hozzávalók:

2 szál sárgarépa

1 közepes cukkini

1 szál fehérrépa

1 fej vöröshagyma

2-3 gerezd fokhagyma

1 kis fej cékla

só, bors ízlés szerint

zsemlemorzsa vagy öreg kenyérmaradékok

1-2 tojás (majd az állagtól függően)

zsiradék vagy olaj a kisütéshez

Elkészítés:

Mivel itt nincs konkrét recept, így mindig abból dolgozunk, ami épp van. A paradicsom, uborka nem lesz jó, mert túl lédús és sütéskor fröcskölni fog a forró zsiradék! De minden más kevésbé lédús zöldség mehet! A régebbi kenyérmaradékokat, kenyérbelet is felhasználhatjuk.

A zöldségeket hámozzuk, tisztítsuk meg és vágjuk nagyon apróra vagy ha tudjuk, reszeljük le zöldségreszelőn. Fűszerezzük meg rögtön, mert így levet is fognak engedni. 

Szedjük morzsára a régi kenyeret vagy használjunk panírmorzsát és keverjünk annyit a zöldségekhez, hogy ne tocsogjon már a levük. 

Ezután jön legalább 1 tojás. Azért legalább 1 db, mert valaminek össze is kell fognia a gombócokat és az a tojás lesz. Ha nem elég, akkor tegyünk csak hozzá még egyet és folyamatosan ahogy kevergetjük, nézzük meg, hogy gombóccá formálható-e. Ha túl pépes, akkor mehet egy kevéske morzsa bele és plusz sárgarépa vagy cékla, tökfélék. 

Kezdjük el a zsiradékot hevíteni és egy kis gombóccal csináljunk sütéspróbát. Ha nem esik szét, akkor mehet a gombóckészítés és sütés. 

A zöldséggombócot azért is szeretem, mert nemcsak az ételpazarlás ellen jó megoldás, de hidegen ugyanúgy megehető ételhordó dobozból gombóconként, mint melegen egy saláta vagy rizses köret mellé.

Jó kímélő étel, ha úgy tudjuk elkészíteni, hogy minél kevesebb kenyérmorzsát rakunk bele. Ehhez akkor több “szilárd” gyökérzöldséget kell használni és kevesebb levet engedőt, mint pl. a cukkini vagy tök.

Jó étvágyat kívánok!

V. Topor Erika
Gourmet & Delicious Manufaktúra

(A kép a szerző tulajdonát képezi, felhasználása engedélyköteles.)

 

Tetszett? Oszd meg mással is!

Vélemény, hozzászólás?