Ezeket a magyar gourmet manufaktúrákat nem szabad kihagynod az életedből!

Jókat enni-inni mindenki szeret. De tudjuk mindig, hogy azok a termékek, amiket megveszünk, honnan származnak?

Sokszor nem és nem is foglalkozunk vele. Pedig kellene! Ahogy a mondás tartja: “A kevesebb több!”  Illetve: “Túl rövid az élet ahhoz, hogy rossz bort igyunk!” -ezt úgy is lehet értelmezni, hogy túl rövid az élet ahhoz, hogy bármiből is rosszat, silány minőségűt vegyünk-együnk-igyunk.

Remek kézműves manufaktúrák találhatók kis hazánkban is, akiktől egészen biztosan csak minőségi dolgokat szerezhetünk be. Most bemutatunk pár olyan magyar gourmet vállalkozást, akiket mi személyesen megismertünk, teszteltük a termékeiket és bizton állíthatjuk, hogy nagy rajongóik lettünk!

Kun Anita 8 éve foglalkozik sajtkészítéssel, 6 éve főállásban ebből él a családja is.

Előtte 15 évig az üzleti életben dolgozott igazgatói asszisztensként Budapesten. Azonban elege lett a sok törtető cégvezetőből és kollégából, a lelketlen taposásból, a súlytalan emberekből. Maga akart alkotni valamit, a saját tempójában, megélni az életet, nyugodtan felnevelni a gyerekeit, ezért először vidékre költözött, majd 2013-ban megalapította a Csíz Sajtműhelyt.

A férjével kettecskén építgetik a vállalkozásukat, nevelik Anita két gyermekét és a közös többszöröst, a most másfél éves imádnivaló kislányukat.

Kiváló minőségű sajtjaik sikere már bejárta az országot, több országos versenyen is helyezést értek el, illetve 2019. júniusban egy nemzetközi versenyről is bronz minősítéssel tértek haza.

Termékeik között a sokféle lágy és kemény sajtokon túl szerepel a krémsajt, a házi vaj és egy igazi különleges ínyencség, a sajtbatyu!

Vásárolni péntekenként műhelyükben, Baracskán, szombatonként a biatorbágyi piacon lehet, illetve minden második csütörtökön házhoz is szállítanak Budapesten.

A tehéntejből készült sajtok mellé, ha szeretnénk, kóstolhatunk egy kis kecskesajtot is (bár azt leginkább tavasztól őszig), de inkább disznólkodjunk egy kicsit!

A Kecskevilág Törökbálint és Érd határában működő családi gazdaság, ahol Herczog Anita és családja a tejhasznú kecskék tartása mellett disznókat nevel.

Télen pedig, mikor a kecskék nem adnak tejet, az általuk nevelt disznók húsából készítenek hagyományos eljárásokkal disznóságokat, így a gazdaság Malacvilággá alakul: kolbászt, sonkát, szalonnát, hurkát állítanak elő.

Disznóik fő tápláléka a kecskesajt-gyártás során keletkező fehérjékben, vitaminokban és ásványi anyagokban gazdag tejsavó, így a teljes értékű és adalékanyag mentes táplálékuknak köszönhetően kiváló minőségű hússal látják el a gazdát és a gazdaságot. Ez a hús az alapanyaga a szintén ízfokozók, tartósítószerek és nitrit nélkül, hagyományosan készülő kolbászuknak, sonkájuknak, hurkáiknak.

A kolbász pedig csupán néhány összetevőből készül, a jó minőségű húshoz csupán sót, paprikát, borsot, köményt, fokhagymát adnak, és bükkfán megfüstölik. Ennyi, semmi titkos, semmi cukor, semmi ízfokozó, semmi nitrit, az íze pedig… inkább kóstoljátok meg!

A sonkájuk szintén adalékanyagok nélkül készített füstölt sonka, ami akár nyersen, akár főve, sütve remek helyettesítője lehet a felvágottaknak.

A fentiek mellett még készül náluk szalonna, tepertő, hurka és disznósajt is.

És Anitáék szuper disznótoros programokat is szerveznek, érdemes ellátogatni egy ilyenre is hozzájuk!

Ha vágynátok valami igazán ütősre vagy kísérnétek a sonkát valamivel,

akkor erre is van alternatívánk!

Varga Szabolcs és felesége, Erika igazi vidéken újrakezdő kistermelők. Jelenleg közel fél hektáron működnek, mely folyamatosan bővül. Elsősorban szabadföldön termesztenek, állatokat tartanak, de szem előtt tartva a biodinamikus gazdálkodás alappilléreit. Nem biogazdaság hivatalosan, de gazdaságuk vegyszermentesen a bio növényvédelem és táplálás szabályai szerint működik. Ökologikus szemlélettel, környezetkímélő módon termesztenek, lepke- és madárbarát kertjükben.

A Gourmet&Delicious Manufaktúrában jelenleg 217 fajta zöldséget, gyümölcsöt és fűszert termesztenek saját termékeikhez, melyek között lekvárok, zöldségkrémek, mártások, fűszerek és teák, illetve gluténmentes száraztészta különlegességek is megtalálhatók.

Minden lekvárjuk nemzetközi versenyeken arany, ezüst és bronzérmet kapott, emellett az egyik legfajgazdagabb fűszerkertjük van az országban, ami minden termékünk ízletes zamatát, fűszerezettségét adja. Több mint 50 fajta chilipaprikájuk is van például, melyekből szintén különféle termékeket készítenek.

A termékek mögött egy gourmet magazin, a Gourmet&Delicious Magazin is működik, ahol például különböző recepteket is megtalálhat az olvasó. És ahogy a szlogenjük is szól, azt csak megerősíteni tudjuk: Ízélményt adunk!

Arra az esetre, ha leöblítenénk a sajtot, a chilit és a disznóságokat,

ajánlunk isteni finom szörpöket!

A Mayer Szörp egy budakeszi családi vállalkozás, mely mindössze néhány éve van jelen a piacon és máris számos díjjal rendelkezik. A szörpfőzés gondolata akkor fogalmazódott meg bennük, amikor saját éttermünkbe kerestek természetes alapanyagokból készült, tartósítószer-mentes szörpöket. Mivel hosszas keresgélés után sem találták meg az igazit, arra jutottak, hogy inkább megfőzik magunknak.

Először csak barátaiknak és vendégeiknek kínálták saját főzésű italaikat, majd a sok pozitív visszajelzés után úgy döntöttek, hogy családi vállalkozásban megalapítják saját szörp üzemüket, ahol természetes alapanyagok felhasználásával készítik a prémium Mayer szörpöket és szirupokat, kizárva a mesterséges aromákat és színezékeket.

Valamennyi terméküket saját recept alapján főzik, és céljuk, hogy teljes mértékben megőrizzék a gyümölcsök és fűszerek eredeti ízét.

Szörpjeik most már országszerte színesítik nívós vendéglátóhelyek szortimentjét.

Számos ízben kóstolhatjuk őket:

fahéjas szilva, feketeribizli, meggy, eper, levendula, egres, gyömbér, bodza, málna, mangó, chilis málna.

És több már cukormentes verzióban is megtalálható: málna, fahéjas szilva, meggy.

A Nemzeti Szörpversenyen minősítést szereztek jó néhányan:

arany fokozatot kapott a fahéjas szilva, feketeribizli, meggy, eper, levendula, bodza, málna; ezüst fokozatú a gyömbér; bronz fokozatú pedig az egres.

2017-ben a „Legjobb gyümölcsszörp” díját nyerte el az eper, majd 2018-ban a „Legjobb gyógynövényszörp” díját pedig a bodza hozta el.

Több szörpjüket, például a fahéjas szilvát vagy a chilis málnát érdemes forró italokban is kipróbálni. De ha hűsítőre vágyunk, akkor kaphatunk még náluk igazán finom jegestea koncentrátumokat is!

És ha még nem volt elég édes az élet, akkor ne habozzatok,

vigyetek bele valami mézédes ízt!

Évekkel ezelőtt Budapesten kezdődött Nagy Balázs és Ildikó története. Akkor még nem gondolták, hogy fordulatokkal teli izgalmas kalandregény lesz az első kávéházi találkozóból…végül mégis lett három királyfi, fele királyság és megannyi mézédes pillanat. És a Zümi Méhészet.

A méhészet családi örökségként maradt Balázsra. A mai száz méhcsaládjuk mindegyike az örökölt hetek leszármazottja. A méhészeti munka során őrzi a gyermekként kapott tanácsokat és tudást, nagyapja emléke ott van minden üveg mézükben.

Krémmézeik és gyógynövényes mézeik pedig tükrözik azt az újító szándékot, azt a kísérletező kedvet, mely már Balázsból fakad. Mindig többet szeretnének elérni, többet tenni, többet adni. A legjobbat a családjuk és más családok asztalára.

Ildi pedig a legjobb társ ebben. Erős és kitartó nő, aki hisz férjében, ő pedig benne. Szavak nélkül is egyet álmodnak. Ildikó számára a befőzés nem csupán munka: alkotás, teremtés, és gondoskodás. Keze munkájában ott van szíve minden szeretete.

Manufaktúrájukban számos méz, lekvár és aszalvány található.

Mézkülönlegességeikből pedig a legínycsiklandóbbak számunkra:

A Before Nine, ami igazi ritkaság. Mentás-csokis bűnbeesés, mellyel még a kevésbé édesszájú fogyasztókat is sikerült meghódítaniuk. A minőséget magas kakaótartalmú csokoládé, sűrű méz és friss mentakivonat szavatolja. Kényeztető, boldogsághormon termelő kis csoda édesség.

Az ír krémlikőrös az akácméz és az ír krémlikőr találkozásából születik műhelyükben. Igazi urak és hölgyek kedvence. Öt órai teához, délutáni feketéhez, vagy helyettük ajánlják.

A fahéjas-narancsos egy pikáns, időtálló klasszikus, a téli esték kuckózós barátja, kockás takarós öröm. Ünnepivé varázsolja a legegyszerűbb kekszet, a leghétköznapibb teát is. Elegáns, vibráló és élettel teli. Nagyon finom gyümölcsteába téve, vajas kenyérre kenve, de önmagában is ellenállhatatlan.

És ha már jól belakmározott mindenki mindenféle földi jóból,

akkor fojtsuk le valami jó kis nedűvel!

Örök kedvencünk a tokaji bor és azon belül is az Árvay Családi Pincészet. Az egész család a pincészetben tevékenykedik: apuka, anyuka és a “gyerekek”, akik ma már felnőttek.

Angelika eredetileg közgazdász, de mivel kicsi korától kezdve segédkezett apukájának, így a bor iránti szerelem megmaradt. Olyannyira, hogy borakadémikus vált belőle. Jó ideje olvashatjátok-hallhatjátok Borokról könnyedén sorozatát hétről-hétre nálunk is.

Angitól a kedvenc borunk a Tokaji Sárgamuskotály, ami igazi női bor, de nem a törékeny királykisasszony fajtából, hanem az ízig-vérigből!  Illata közepesen intenzív, fehérbors, tearózsa, papaya és ásványosság jelenik meg. Ízében trópusi gyümölcsök, rózsaszirom, érett kivi, őszibarack, mandula és akácméz érződik. 

Szabi bortechnológus és igazi kísérletező. Olyannyira, hogy első bora, a “Szabi” Furmint” bekerült a Népszabadság Top 100 borválogatásába. De saját esküvőjére is készített egy különlegességet, a “Tokaji Szabi Édes”-t, ami furmint és hárslevelű házasítása. Illatában aszúszem, aszalt sárgabarack és szilva és hársméz jelenik meg. Ízében is az aszalt gyümölcsök, aszúszem dominál kis narancslekvárral és a vulkáni talajból eredő ásványossággal kísérve.

A papától, Árvay Jánostól pedig a Tokaji Istenhegy Furmint”-ot ajánljuk. Illatából előtör a tokaji ásványosság, mellette kávé, füge, füstösség, kukorica és mazsola. Ízében is a sósság dominál kiegészülve citrusokkal, kávéval, mandulával. Nagyon hosszú, izgalmas lecsengéssel rendelkezik.

 

Mindenkinek ízes, színes, illatos, minőségi magyar gourmet pillanatokat kívánunk!

 

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük