You are currently viewing 7+1 érdekesség, amit nem tudtál az idén 30 éves Reszkessetek, betörők! 2-ről

7+1 érdekesség, amit nem tudtál az idén 30 éves Reszkessetek, betörők! 2-ről

A Reszkessetek, betörők! elképesztő sikere után egyértelmű volt a folytatás. Az első rész akkorát szólt, hogy egészen a 2018-ig ez volt minden idők legtöbb bevételt hozó karácsonyi filmje.

A vérbeli karácsonyi klasszikus második része éppen 30 éve jelent meg, népszerűsége pedig azóta is töretlen. A jeles évforduló alkalmából a Disney+ összegyűjtött 7+1 érdekességet a filmről, ami még azok számára is tartogat újdonságokat, akik úgy érzik, ismerik már a filmet, mint a tenyerüket. Ezek után szinte biztos, hogy más szemmel fogod nézni szegény Marv és Harry kálváriáját New Yorkban.

1. Már megint itthon hagyták

A film „Alone Again” munkacímen futott, ám a rendező, Christopher Columbus nem szerette volna, hogy az emberek azt higgyék, ez egy remake, ezért végül megváltoztatta a címet. A forgatás egyébként 1991. december 9-én kezdődött és 149 nap után 1992. május 6-án fejeződött be. Ezen időszak alatt Culkin és az egész családja New Yorkban lakott.

2. Rekord gázsi a szerepért

A Home Alone világsztárrá tette Culkint, így a ceruza is vastagabban fogott a szerződésén. Míg az első filmért 110 000 dollárt kapott, a folytatásért már 4,5 milliót, plusz a film bevételének öt százalékát. Ez máig a legmagasabb díj, amit 11 éves gyereknek Hollywoodban egy szerepért fizettek. A „Home Alone 2” 31,1 millió dolláros bevétele új novemberi rekord lett, valamint lekörözte az első részt, 24 nap alatt 100 millió dollárt hozott. Az első résznek ehhez 33 nap kellett.

3. Sok műhó semmiért

A karácsonyi filmek hangulatának egyik alapkelléke a hó. A stáb rengeteg pénzt költött a külső helyszínek téliesítésére, vagyis a műhóra. A sors fintora, hogy a forgatás előtt pár nappal hatalmas vihar csapott le New Yorkra, több centis hótakaróval borítva a várost. A forgatás alatti rendkívüli hideget a kamerák sem bírták, több be is fagyott a felvételek során.

4. Megrázó felvétel

Daniel Stern egy interjúban elárulta, a mosogatós áramütéses jelenet első felvétele során a rendező, Chris Colombus annyira nevetett, hogy képtelen volt leállítani a felvételt még azután is, hogy a színész a padlóra rogyott. Korábban többek között az Entertainment Weekly egy szakorvossal megvizsgáltatta Kevin csapdáinak hatásait és kiderült, a banditák a való életben súlyosan megsérültek volna. Ebben az esetben fokozottan igaz a mondás: Ezt ne próbáljátok ki otthon!

5. Valójában nem létezik a játékbolt

A Duncan’s Toy Chest nem egy valódi bolt, a Manhattan-ben található F.A.O. Schwarz játékbolton alapul. Érdekesség, hogy minden gyerekszínész, aki feltűnt a bolti jelenetekben, később hazavihetett egy általa választott ajándékot emlékbe.

6. Trump-ot kivágta volna a rendező

Akkoriban leginkább híres New Yorkiként ismerték Donald Trumpot, aki szeretett feltűnni filmekben, amikor csak tehette. Sőt, övé volt a Plaza Hotel is, amit a rendező kinézett magának. Végül Trump némi pénz és egy cameo ellenében engedélyezte nekik, hogy az előcsarnokban forgassanak. Columbus eredetileg abban reménykedett, hogy ki tudja vágni őt a filmből, ám a tesztvetítésen a közönség ujjongva fogadta, így végül benne maradt.

Évekkel később a rajongók benyújtottak egy petíciót, amiben azt kérték, hogy Trumpot digitálisan cseréljék le a felnőtt Culkinre. A vicces ötletet egyébként maga a színész is támogatta.

7. Közel 790.000 Forint csokikra

A Plaza Hotel szobaszervize nem olcsó, Kevin igazán tetemes számlát halmozott fel. 967 dollárt költött két csokitortára, hat doboz pudingra, nyolc epres tartra, 36 csokoládéval bevont eperre és hat csokoládé mousse-ra, vanília és eperfagyival, M&M’s-szel, csokoládédarabokkal, cseresznyével, mogyoróval, mályvacukorral, karamell-, csoki és epersziruppal, tejszínhabbal és banánnal. Ezekért ma körülbelül 2054 dollárt, vagyis mintegy 790 ezer forintot fizetnénk.

+1. Te is lehetsz egy napig Kevin

A Plaza Hotelben a mai napig elérhető a Home Alone – Fun in New York csomag, melynek tartalma egy, a filmben látható szállodai szoba, négyórás, limuzinos utazás New York ikonikus és a film forgatási helyszínein, beleértve az Empire State Buildinget, a Rockefeller Centert és a Central Parkot is. A Kevin-életérzéshez hozzátesz még egy nagy sajtos pizza, valamint a fagylaltkehely tejszínhabbal, cseresznyével, és M&M’s-szel.

 

Tetszett? Oszd meg mással is!

Vélemény, hozzászólás?