Karácsonykor se pazaroljuk az élelmiszert!

Karácsonykor, amikor mindenki mindenből a lehető legjobbat kívánja adni szeretteinek, nem szabad megfeledkeznünk azokról a honfitársainkról sem, akiknek a mindennapok során is nehézséget okoz ételt tenni az asztalra.

Az ALDI hatékony élelmiszermentő programjának és az Élelmiszerbankkal közös adománygyűjtésének köszönhetően sokat tesz a rászorulók támogatása érdekében.

Az ALDI az Élelmiszerbankkal együttműködve nap mint nap azon dolgozik, hogy a lehetőségekhez mérten a legtöbb élelmiszer megmentésre kerüljön, és a kereskedelmi forgalomba már nem kerülő, de fogyasztásra még alkalmas élelmiszerek, alapanyagok időben eljussanak a rászorulókhoz.
A karácsonyt megelőző időszak az adományok gyűjtése szempontjából is kiemelkedően fontos, azért, hogy minden családhoz jó minőségű étel kerüljön az ünnepi asztalra. A korábbi évekhez hasonlóan, az Élelmiszerbank november 19. és 21. között is tartósélelmiszer-gyűjtést szervezett. Az idei akció során az ALDI áruházakban 58 tonna élelmiszer gyűlt össze. Ezen felül az ALDI minden évben pénzbeli támogatással segíti az Élelmiszerbank munkáját.

Az élelmiszerpazarlás problémája nem csak vállalati szinten mutatkozik meg, a háztartásokban is rengeteg olyan ennivaló kerül kidobásra, amelyet kis odafigyeléssel hasznosítani lehet, illetve jobb logisztikával elkerülhetővé válna a selejtezése, hulladékká válása.

Az ALDI hatékony és pontos tervezéssel, jól összeállított szortimenttel és modern automatikus rendelési rendszer segítségével próbálja meg minimalizálni üzleteiben az élelmiszerpazarlást, és ez a módszer kicsiben, az otthonokban is megvalósítható.

A pazarlás sok esetben már a vásárlásnál kezdődik. Az impulzusvásárlás elkerülése végett érdemes listát írni a beszerzendő dolgokról, meghatározva azok pontos mennyiségét is. Klasszikus javaslat, de valóban működik, hogy nem szabad éhesen vásárolni, mert ebben az esetben sokkal több kalória és sokkal több termék kerülhet a kosárba, mint amire valóban szükségünk van. Érdemes a családi ebédeket előre megtervezni, és egy fix heti menüsor sokban hozzájárulhat ahhoz, hogy ne legyen túl sok gyorsan romló élelmiszer a háztartásunkban.

Ha mégis így alakulna, akkor amennyiben lehet, tartósítsuk a felesleget vagy a soknak ítélt alapanyagot; nyersen fagyasszuk le, esetleg főzzük meg előre, és porciózva tegyük a fagyasztóba, vagy készítsünk belőle lekvárt, befőttet, esetleg savanyúságot.

A hűtőben, illetve a gyártó által javasolt körülmények között tároljuk az élelmiszereket, hogy a lehető legtovább megőrizzék frissességüket. Amennyiben nincs kapacitásunk a főtt ételeket fagyasztóban tárolni, abban az esetben lehetőség szerint annyit főzzünk egyszerre, amennyi biztosan elfogy. Gyűjtsük a maradékmentő recepteket és használjuk is őket.A szelektív szemétgyűjtést pedig terjesszük ki a szerves alapanyagokra is, és amit lehet, azt a saját vagy közösségi komposztálókba dobjunk.

Tegyünk meg mindent, hogy ne pazaroljuk az élelmiszert – karácsonykor se.

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.