You are currently viewing A horgolás nem csak a nagyiknak való! – interjú Meskó Kati horgolt designerrel

A horgolás nem csak a nagyiknak való! – interjú Meskó Kati horgolt designerrel

Kicsi koromban nagymamám tanított minket horgolni. Akkoriban nagyon élveztük, de egy ponton megrekedtünk, tini korunkban meg már nem annyira érdekelt.

Aztán meg úgy gondoltuk, hogy ez a tevékenység amolyan ÖTYE (Öreg Tyúkok Egyesülete) ülésekre való. Aztán mikor a húgom már kétgyerekes anyukaként újra elkezdett horgolni, meglepődtem, milyen csodákat lehet készíteni.

Az interneten figyeltem fel egy csoportban Meskó Katira is, aki csodás horgolt termékeket készít. Kíváncsivá tett, hogyan válhat ez a kézimunka valakinek a munkájává, ezért meginterjúvoltam őt.

Tomkó Bori: Mi az eredeti szakmád?

Meskó Kati: Merőben más irányú végzettségem van, mint ami a jelenlegi munkám, hiszen közgazdasági programozó matematikusként végeztem Szegeden, majd az akkori Kecskeméti Tanítóképző Főiskolán tanítottam a jövő pedagógusait matematikára, informatikára sok éven át. Az eredeti szakmámat nagyon jól tudtam/tudom kamatoztatni, hiszen a www.meskok.hu oldalamat is teljesen egyedül készítettem el, illetve a webáruház karbantartásával járó kisebb-nagyobb feladatokhoz sincs szükségem informatikai segítségre. A matematika iránti szeretetemet pedig sokszor tudom használni a horgoláshoz is.

TB: Hogyan jött a horgolás az életedbe?

MK: Édesanyám és nagymamám kezében mindig ott volt a horgoló-, vagy kötőtű, amelyek varázspálcaként keltették életre a szebbnél szebb terítőket, kiegészítőket, ruhákat és játékokat. Nem volt kérdés, hogy előbb-utóbb engem is elvarázsol. Nagymamám élete volt a horgolás, és vallotta, hogy az tartja őt egészségesen és frissen. Kislányként ruhákat kötöttem/horgoltam a babáimnak, jóllehet, akkoriban még ügyetlenül. Imádtam bújni a kreatív, kézimunkával foglalkozó, kötős, horgolós újságokat, amelyekben bejelöltem a nekem tetsző modelleket majd édesanyámat kértem meg, hogy készítse el nekem. Totyogó kistestvérem mellett ezekre egyre kevesebb ideje maradt, így csak ott álltak a félig elkészített, ámde hőn áhított felsők, kendők, kardigánok a kézimunkás kosárban.

Aztán egy napon nekiszegeztem a kérdést: „Folytathatom én a horgolást? Szívesen befejezném a felsőt!”

Szerencsémre rábólintott, pedig később bevallotta: előre látta, hogy vissza kell majd bontania, és újra kezdenie a munkát. Legnagyobb meglepetésére azonban erre nem volt szükség, sőt olyannyira belejöttem, hogy egy idő után már nem is látszott a különbség az ő és én kezem munkája között. Ekkor voltam 14 éves. Azóta is hálás vagyok neki, hogy hitt bennem, ugyanis ekkor éreztem rá a horgolás valódi ízére, és vált életre szóló szenvedélyemmé.

TB: Mi volt az első munkád-alkotásod?

MK: Kislányként a horgolt babaruhák voltak ugyan az elsők, de azokat még nem nevezném igazi alkotásoknak, inkább az előbbi történetben szereplő felső volt az, amit első komolyabb alkotásomként jegyzek. Egy barna színű, kagylómintás, gyönyörű díszített szegélyű felső volt, amit sok éven át büszkén hordtam, és még most is abszolút hordható, klasszikus darabnak számít. Több mint 20 év után is az az érzés megfizethetetlen, mikor azt az általad készített ruhadarabot viselheted, amiről tudod, hogy a sok munkaóra mellett a szíved-lelked is benne van.

TB: Van kereslet a kézzel készített termékekre manapság?

MK: Azt tapasztalom, hogy egyre többen küzdenek a túlfogyasztás ellen, egyre többen kezdenek környezettudatosabban élni, illetve az emberek számára fontossá válik, hogy a megvásárolt ruhadarab hol és milyen körülmények között, milyen alapanyagokból készül. Ezért a fast fashion üzletekben megszokott árakhoz képest ma már jóval többet is képesek áldozni egy-egy kézzel készített termékért.

Ezeket a szempontokat figyelembe véve a kézzel készített, tartós, egyedi és klasszikus darabok egyre nagyobb teret hódítanak. Hiszen ki ne szeretne olyan ruhadarabot, ami szinte örök darab, vagy nem használódik el és nem megy ki a divatból egy szezon alatt.

Rengeteg olyan felsőt, kardigánt és kiegészítőt hordok a mai napig, amit még gimnazista koromban horgoltam, és senki se mondaná meg róluk, hogy idejétmúltak. Sokak fejében még mindig az él, hogy a horgolás a nagymamák elfoglaltsága, ezzel együtt nem trendik, nem maiak. Pedig ez egyáltalán nincs így.

Nagyon sok fiatal foglalkozik ezzel a kézműves technikával, ezáltal mindig egy újabb, modernebb vonalat is visznek a klasszikus stílus mellé, legyen szó akár ruhadarabokról, akár lakberendezési tárgyakról. Ezért minden korosztályban van kereslet a horgolt termékekre.

TB: Honnan és hogyan képezheti magát valaki a horgolás területén?

MK: Amikor én tanultam horgolni, egy-két klasszikus kézimunkakönyvön és újságon kívül más nem állt rendelkezésre. Ma már az interneten videók, leírások és ötletek tömkelege áll rendelkezésre a kreativitásra nyitottak előtt. Sok gyakorlással és kitartással bárki megtanulhatja, akinek az átlagnál egy picivel több türelme van, hiszen a horgolás is egy türelemjáték.

Egy-egy horgolt ruhadarab vagy szőnyeg elkészítése több órát vagy napot vesz igénybe a gyakorlott horgolóktól is.

A tudás megszerzése után pedig végtelen inspirációs forrás lehet többek között a Pinterest vagy az Instagram.

TB: Milyen termékeket horgolsz és mi a sláger a vásárlóid körében?

MK: Mikor 4 évvel ezelőtt belevágtam a Meskok megvalósításába, akkor még apró ajándéktárgyak, játékok, dekorációk, virágok, virágos kaspók szerepeltek a termékpalettámon, sőt nagyon egyedi megrendeléseket is vállaltam. Majd később egyre több terítő is felkerült a kínálatba, amelyek már nagyobb munkával jártak. Szerettem, ha egy-egy termékben megvolt a kihívás, és szerettem sok időt eltölteni egy alkotással.

Az elmúlt években úgy érzem útkeresésben voltam, próbáltam megtalálni a saját irányomat, az egyedit, ami csak engem és a márkámat jellemzi. Sokáig a vastag zsinórfonalakból készült szőnyegek voltak többségében a kínálatban, de ma már a ruhakollekcióim (NANAS, FESTIVAL) darabjai kezdik kiszorítani a lakberendezési tárgyakat, hiszen sokkal több odafigyeléssel, sokkal több munkával járnak és számomra ez nagyon motiváló.

Egy picit nehezen engedem el a szőnyegek „kezét”, hiszen nagyon szeretem készíteni őket, és egyfajta pihenés számomra a vékonyabb fonalból készített ruhadarabok meghorgolása közben.

Így jutottam mára oda, hogy legfőképpen ruhadarabokat horgolok, és eddig egy-egy kollekcióban mutattam meg az újdonságokat. Az első kollekcióm a Meskok 3. születésnapján jelent meg, az egyes ruhadarabokban a kedvenc motívumom kapott főszerepet, mégpedig a horgolt ananászminta, ami a márkám jelképe is.

Azóta úgy érzem, nemcsak az én kedvenceim ezek a darabok, hanem a vásárlóim is ezt jelzik vissza, így mondhatom, hogy a slágertermékek a NANAS kollekciómból kerülnek ki.

TB: Tartasz esetleg workshopokat, hogy átadd a tudásod?

MK: Nagyon sok megkeresést kapok arra vonatkozóan, hogy szeretnék nálam megtanulni a horgolás alapjait, vagy továbbképezni a meglévő tudásukat. Mivel sok évig tanítottam, így egyrészt közel áll hozzám ez a fajta feladat, másrészt viszont nem szerettem volna rögtön belevágni, pihentetni szerettem volna a tanári vénámat.

De idén érzem először azt, hogy letelt ez a pihenés, és szívesen átadnám a tudásomat másnak is, szívesen alkotnék másokkal egy kötetlen, jó hangulatú és inspiráló környezetben. Nem nagy titok, hogy már ez ügyben is folyik a munka a háttérben.

TB: Meg tud-e élni manapság egy kézműves, jelen esetben te ebből a  tevékenységből?

MK: Van egy íratlan szabály a ma induló vállalkozások számára, mégpedig az, hogy 3 év kell ahhoz, hogy beinduljon, ennyi idő alatt dől el, hogy vagy abba kell hagyni, vagy ezután válik sikeressé és jövedelmezővé. Én a 3 év alapozáson már túl vagyok, most már a falakat építem!

Nem könnyű vállalás ma kézműves vállalkozónak lenni, de azt gondolom, ha hiszel benne,

magadban és szívből készíted a termékeket,

akkor ez vissza fog tükröződni az alkotásokban és a belefektetett rengeteg munka meg fog térülni.

Én ezt már tapasztalom és ez újabb erőt, hitet és motivációt ad a jövőre.

TB: Mik a jövőbeli terveid?

MK: Most jelenleg gőzerővel dolgozom a következő kollekciómon, amiről annyit elárulhatok, hogy a letisztult, minimál stílust fogja képviselni, egy picit a hygge életérzés jegyében, hogy azok is megtalálják a Meskok ruhadarabok között a kedvencüket, akik a csipke jellegű, díszesebb ruhadarabokat kevésbé kedvelik.

Mindeközben szervezem, hogy a termékeim ne csak online módon legyenek elérhetőek, hanem tényleg kézzelfoghatóvá váljanak a vásárlóim számára. Közeli terveim között szerepel showroomokban és designboltokban való megjelenés, amiről a háttérben jelenleg is folynak a tárgyalások. Emellett szeretném elindítani az egyéni és csoportos workshopokat is.

De jó is lenne, ha ezek mind egy helyen, egy kis Meskok műhelyben és bemutatóteremben valósulnának meg. Azt hiszem ez a legnagyobb jövőbeli tervem.

TB: Hol érhetik el az olvasók az alkotásaidat?

MK: A weboldalamon és a közösségi oldalakon ( itt  és itt ) megtalálhat bárki, akinek felkeltette az érdeklődését a horgolt világom, várok mindenkit szeretettel!

 Köszönjük és további sok sikert kívánunk!

 

Tomkó Bori

(képek: Meskok Horgolt Design)

 

Tetszett? Oszd meg mással is!

Vélemény, hozzászólás?